Παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στην οποία παρουσίασε την κατάσταση που παρέλαβε η Δημοτική αρχή και το σχεδιασμό για το μέλλον
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής στα τοπικά ΜΜΕ ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Αιγιαλείας κ. Νίκος Καραΐσκος,
αξιοποιώντας τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης και μάλιστα για πρώτη φορά σε επικοινωνία με τα ΜΜΕ της ευρύτερης περιοχής, ώστε από τη μία να αποφευχθεί συνωστισμός σε κλειστή αίθουσα λόγω της πανδημίας και από την άλλη να δοθεί ευκαιρία και σε δημοσιογράφους από την αχαϊκή πρωτεύουσα να συμμετάσχουν.

Ο κ. Καραΐσκος ξεκίνησε με την περιγραφή της κατάστασης που παρέλαβε η δημοτική αρχή τον Σεπτέμβριο του 2019 με την ανάληψη καθηκόντων.

Ακολούθησε η παρουσίαση απολογισμού δράσεων και στόχων που επιτεύχθηκαν και τέλος έγινε αναφορά στους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής για το προσεχές μέλλον, αρχικά για μείωση του όγκου των απορριμμάτων κατά 50%, στόχος που χαρακτηρίστηκε ρεαλιστικός και κατά δεύτερον για την οριστική επίλυση της διαχείρισης των απορριμμάτων πάντα βάσει του Εθνικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες. «Όλα όμως, εκτός από τις δικές μας συντονιστικές προσπάθειες, στηρίζουν την επιτυχία τους στον άνθρωπο. Κι εμείς πιστεύουμε στους ανθρώπους. Έχουμε τη γνώμη πως δεν διαχειριζόμαστε απορρίμματα αλλά συμπεριφορές. Το καλό παράδειγμα πάντοτε φέρνει αποτέλεσμα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραΐσκος, ο οποίος απάντησε στη συνέχεια στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης, όπως τα μετέφερε ο κ. Καραΐσκος
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΛΑΒΑΜΕ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ 2019:

Προβλήματα που εξ αρχής αντιμετωπίσαμε:

– Η οικονομική κατάσταση του Δήμου, λόγω του προβλήματος των απορριμμάτων ήταν πολύ δύσκολη και δεν έδινε στη δημοτική αρχή τον απαραίτητο «χώρο» να προχωρήσει σε ενέργειες που θα διευκόλυναν την προσπάθεια.

– Ο στόλος των απορριμματοφόρων του Δήμου είναι πολύ παλιός και από αυτά λειτουργικά είναι μόνο 8 οχήματα, με πολλά προβλήματα.

– Η υπηρεσία καθαριότητας ήταν κυριολεκτικά εξουθενωμένη λόγω της κατάστασης και βρισκόταν σε μια συνεχή υπερπροσπάθεια, με τους εργαζομένους να υπερβαίνουν εαυτόν με ζήλο και υπευθυνότητα στο έργο τους.

– Μεγάλος αριθμός κάδων είχαν καεί και καταστραφεί, με αρκετά δύσκολη την αντικατάστασή τους.

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΜΕ

– Για να μπορέσουμε άμεσα και αποτελεσματικά να μαζέψουμε τους όγκους των απορριμμάτων, από τις γειτονιές ζητήσαμε τη βοήθεια εργολάβων της περιοχής, ώστε να συνδράμουν με φορτηγά και εκσκαφείς αφιλοκερδώς, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και ανταποκρίθηκαν. Η συμβολή τους στο αποτέλεσμα ήταν καθοριστική και είναι το πρώτο σημάδι προσφοράς στον νέο Δήμο Αιγιαλείας που θέλουμε να δημιουργήσουμε.

– Η ανακύκλωση είναι το δεύτερο σημαντικό στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Η μείωση του όγκου των απορριμμάτων δεν είναι απλά ένας στόχος, είναι στρατηγική επιλογή ώστε μεταξύ άλλων να μειωθεί το κόστος μεταφοράς καθώς και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Σήμερα το ποσοστό εναπόθεσης των ανακυκλώσιμων υλικών στον μπλε κάδο (συσκευασίες) και στον κώδωνα (γυαλί) στον Δήμο Αιγιαλείας, έχει αγγίξει τον μέσο όρο σε εθνικό επίπεδο. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Το 2019 συλλέχθηκαν 319 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών (γυαλί 154,57 τόνοι) και το 2020 μέχρι τις 18 Νοεμβρίου, 903 τόνοι (γυαλί 103,55 τόνοι). Θεαματική αύξηση, που αναμένεται να κλιμακώνεται όσο περνά ο καιρός, με τη συνεργασία των δημοτών.

– Η δημοτική αρχή εργάζεται με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα για να μειώσει το κόστος μεταφοράς και εναπόθεσης και το έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό με τη μεταφορά σε οικονομικότερους αποδέκτες, μεταφέροντας μέχρι σήμερα 29.400 τόνους σε διάφορους ΧΥΤΑ εκτός Αχαΐας.

– Μπήκε σε εφαρμογή το Πρόγραμμα «Ραντεβού» στην περιφέρεια του Δήμου Αιγιαλείας, με αποτέλεσμα το οικιακό ανακυκλώσιμο να είναι καθαρό και από 0% στις πρώτες 25 ημέρες να φτάσει το 5%. Η συμμετοχή των συμπολιτών στο πρόγραμμα «Ραντεβού» είναι ικανοποιητική και έχει διαρκώς συνεχώς αυξητικές τάσεις. Λόγω της πανδημίας το πρόγραμμα σταμάτησε, ο Δήμος είναι έτοιμος να το ενεργοποιήσει ξανά, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

– Η επικοινωνία με τους πολίτες ξεκίνησε από τις πρώτες μέρες ανά Δημοτική Ενότητα και ανά Κοινότητα, με στόχο την ενημέρωση με θέμα τη διαχείριση και τις ορθές πρακτικές που πρέπει να ακολουθούν οι δημότες με τα απορρίμματα, κλαδοδέματα, ογκώδη, μπάζα. Η ενημέρωση συνεχίζεται με τους επαγγελματίες ανά περιοχή, με αναλύσεις των πολιτικών της δημοτικής αρχής για το ζήτημα των απορριμμάτων και με συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν.

– Η συμβολή των τοπικών Προέδρων και των επαγγελματικών φορέων είναι πολύ ουσιαστική. Έχει δημιουργηθεί μία μεγάλη εθελοντική ομάδα που συνέχεια διευρύνεται και θα συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια της ευαισθητοποίησης. Η δημοτική αρχή πιστεύει πολύ στους ενεργούς πολίτες, στους πολίτες της διπλανής πόρτας που θέλουν να αλλάξουν προς το καλύτερο τον Δήμο με την ουσιαστική συμμετοχή τους. Το φετινό καλοκαίρι απέδειξε ότι με όρεξη για δουλειά και καλή συνεργασία, τα δεδομένα μπορούν να βελτιωθούν αρκετά. Εφαρμόστηκε αποκομιδή στα παραλιακά καταστήματα σε καθημερινή βάση πλην Σαββάτου) απομακρύνθηκαν σε ποσοστό 90% οι κάδοι από τις παραλιακές κοινότητες με καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Τα περισσότερα τουριστικά καταλύματα τοποθέτησαν κάδους ελεγχόμενους μέσα στο χώρο τους. Μειώθηκε αισθητά η οπτική ρύπανση και η παράνομη εναπόθεση ογκωδών και αδρανών υλικών δίπλα στους κάδους. Υπήρξαν και κάποιες αστοχίες αλλά με σωστή προσέγγιση, θα επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

– Ο Λαμπ-οίκος, ο Ήρωας της ανακύκλωσης, σε συνεργασία με τους μαθητές και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, θα αρχίσουν να δημιουργούν τις «Πράσινες Γωνιές». Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, πολύ ουσιαστική είναι η συμβολή όλης της εκπαιδευτικής Κοινότητας. Διοργανώθηκαν από κοινού δράσεις και παιχνίδια με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών. Παράλληλα, διοργανώθηκαν δράσεις για τους γονείς με στόχο την ενημέρωσή τους, ώστε το προσωπικό παράδειγμά τους να γίνει σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη του στόχου. Έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος ενημέρωσης σε όλα τα σχολεία της Αιγιάλειας και ο Δήμος είναι έτοιμος, όταν οι συνθήκες λόγω της πανδημίας το επιτρέψουν, να μπει δυναμικά στον δεύτερο κύκλο του προγράμματος ενημέρωσης.

– Η Φανώ η Φάλαινα είναι ένα συμβολικό έργο που εμπνεύστηκε και κατασκεύασε η εικαστικός κα Μαργαρίτα Γούτου και με τη στήριξη της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α τοποθετήθηκε στην παραλία Αιγίου, για να δέχεται τα πλαστικά μπουκάλια, ώστε να μην ρυπαίνονται με αυτά οι θάλασσές μας και να προστατεύεται η θαλάσσια ζωή. Στόχος είναι να υπενθυμίζει συνεχώς την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης και ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων. Η δημοτική αρχή οφείλει να επαινέσει τη μεγάλη ανταπόκριση των παιδιών και των μεγάλων σε αυτήν την προσπάθεια. Η «ΦΑΝΩ» μέχρι σήμερα έχει συμβάλλει ουσιαστικά στη συγκέντρωση αρκετών κυβικών πλαστικών μπουκαλιών, αν σκεφτεί κανείς ότι αδειάζεται τουλάχιστον μια ή δυο φορές την εβδομάδα.

– Δημιουργούνται γωνιές ανακύκλωσης σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες του δήμου και παράλληλα γίνεται ενημέρωση για τη διαχείριση των απορριμμάτων με στόχο να εξασφαλιστεί η γραφική ύλη τους δωρεάν, συγκεντρώνοντας μετά τις εκκαθαρίσεις αρχείων τους χαρτί που θα ανακυκλωθεί. Επίσης έχουν δημιουργηθεί ως σήμερα 51 μεγάλες Πράσινες γωνίες σε αρκετές γειτονιές του Δήμου Αιγιαλείας, με τη βοήθεια των τοπικών προέδρων και εθελοντών δημοτών. Φιλοδοξία να δημιουργηθούν πάνω από 100 σημεία ανακύκλωσης.

– Αναβαθμίζεται η Υπηρεσία καθαριότητας με εκπαίδευση του προσωπικού. Γίνονται ενέργειες ώστε να εκσυγχρονιστούν οι υποδομές και ο εξοπλισμός με στόχο την καλύτερη και πιο αποτελεσματική εξυπηρέτηση του πολίτη καθώς και την ασφάλεια του προσωπικού της καθαριότητας.

– Ειδικότερα για την αναβάθμιση του εξοπλισμού, τον περασμένο Οκτώβριο εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ πρόταση για την προμήθεια ενός απορριμματοφόρου που παραλάβαμε επίσης στο ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ πέντε σετ υπογειοποιημένων κάδων έχουν εγκριθεί και είναι σε φάση υλοποίησης. Πιστεύουμε ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Στόχος είναι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να εκσυγχρονιστεί σε μεγάλο ποσοστό ο εξοπλισμός του τομέα καθαριότητας, παρέχοντας στους πολίτες υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, καθώς και τη μέγιστη ασφάλεια και λειτουργικότητα στους εργαζομένους, με ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

– Σε σύντομο χρονικό διάστημα η δημοτική αρχή στοχεύει να πιστοποιήσει να πιστοποιήσουμε τις υποδομές και το προσωπικό με πιστοποίηση ISO και HACCP, με απώτερο σκοπό την αυτοματοποίηση των διαδικασιών, την ασφάλεια, τη διαφάνεια καθώς και την αξιολόγηση των ενεργειών ώστε να υπάρχει συνεχώς βελτίωση.

– Δημιουργούνται ευέλικτοι μηχανισμοί επικοινωνίας με ηλεκτρονικές εφαρμογές (SenseCity), τηλεφωνικούς αριθμούς και λύσεις εξυπηρέτησης του πολίτη. Παράλληλα, μειώνεται η γραφειοκρατία. Με σωστό προγραμματισμό, με πολλή και ουσιαστική δουλειά από όλους, το όραμα για ένα δήμο που θα αποτελεί πρότυπο και παράδειγμα για όλους μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

– Συστάθηκε γραφείο Δημοτικής Αστυνομίας με στόχο τον έλεγχο και τη σωστή τήρηση των κανόνων, καθώς και τον σεβασμό στη δημόσια περιουσία και στην ποιότητα ζωής των δημοτών.

– Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Νησί Τεμένης έχει επανέλθει πλέον στην κανονικότητα. Τονίζεται πως οι προηγούμενες δημοτικές αρχές μας είχαν «κληροδοτήσει» χιλιάδες τόνους απορριμμάτων που για χρόνια βρίσκονταν και σάπιζαν εκεί, δημιουργώντας μια επικίνδυνη υγειονομική βόμβα. Οι προσπάθειες συνεχίζονται για να σβηστούν παθογένειες παρελθόντων ετών στο σημείο.

– Εντάχθηκε για χρηματοδότηση η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Αιγείρας και προχωρά η διαδικασία οριστικού κλεισίματος του γειτονικού ΧΥΤΑ, κατόπιν εκπεφρασμένης πολιτικής μας βούλησης. Η διαχείριση του ζητήματος ανήκει στον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αχαΐας.

– Η δημοτική αρχή εργάζεται σκληρά για την ολοκλήρωση μιας ρεαλιστικής πρότασης με στόχο τη μόνιμη επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, συντάσσοντας το σχετικό τοπικό σχέδιο πάντα βάσει της κείμενης νομοθεσίας και ακολουθώντας τον Εθνικό και Περιφερειακό Σχεδιασμό για τη Διαχείριση Αποβλήτων, σε απόλυτη συμβατότητα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως προέβλεπε προεκλογική δέσμευση της δημοτικής αρχής, υπεβλήθη για χρηματοδότηση, πρόταση για την κατασκευή μονάδας προδιαλεγμένου οργανικού υπολείμματος (μετατροπή υπολειμμάτων τροφών σε ένα άριστης ποιότητας κομπόστ που μπορεί να αξιοποιηθεί σε αγροτικές καλλιέργειες). Έτσι, θα μειωθεί κατά 50% ο όγκος των απορριμμάτων της Αιγιάλειας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »