Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε χθες Τρίτη 10 Νοεμβρίου, ότι θα κάνει περιοδεία σε επτά χώρες-συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στον Καύκασο που έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό:

Έχουν αναγνωρίσει τον Τζο Μπάιντεν ως νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Είναι σαφές το μήνυμα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση Τραμπ, «Μην βιάζεστε, ακόμα δεν τελείωσε τίποτα».

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του, ο κ.Πομπέο πρόκειται να επισκεφθεί τη Γαλλία, την Τουρκία, τη Γεωργία, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία.

Ο Πομπέο θα συναντηθεί με ηγέτες συμμαχικών χωρών που ήδη έχουν αναγνωρίσει, ανεξαίρετα, τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, παρότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πολλαπλασιάζει τις προσφυγές στη δικαιοσύνη και δηλώνει ότι θα είναι ο τελικός νικητής (και υπάρχουν πολλές αναφορές από τις ΗΠΑ ότι έρχονται σημαντικές εξελίξεις).

Η περιοδεία, που αρχίζει την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί την 23η Νοεμβρίου, θα ξεκινήσει στο Παρίσι, όπου ο Πομπέο θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν συνομίλησε χθες Τρίτη με τον Μπάιντεν, τον οποίο συνεχάρη για τη νίκη του.

Κατόπιν ο Πομπέο θα μεταβεί στην Τουρκία, όπου σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπηρεσιών του θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, για να συζητήσει μαζί του «ζητήματα θρησκευτικού ενδιαφέροντος στην Τουρκία και στην περιφέρεια και να προωθήσει τη σθεναρή στάση [των ΗΠΑ] ως προς τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο».

Μετά την Τουρκία, θα μεταβεί στη Γεωργία.

Κατόπιν θα ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή, όπου το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα ΗΑΕ έχουν ήδη αναγνωρίσει τη νίκη του Μπάιντεν, παρότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν έχει ακόμα επικυρωθεί από το Κολέγιο των Εκλεκτόρων και ακόμα δεν έχει τελειώσει οριστικά ποιοι θα είναι οι Εκλέκτορες αυτοί.

«Θα καταμετρήσουμε όλες τις ψήφους», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου, διαβεβαιώνοντας ότι οι ηγέτες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν επίγνωση ότι είναι μια «νομική διαδικασία» που «απαιτεί χρόνο».

«Ο κόσμος πρέπει να είναι απολύτως βέβαιος ότι η μετάβαση που χρειάζεται ώστε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να λειτουργεί εύρυθμα σήμερα και εύρυθμα με τον πρόεδρο που θα είναι στην εξουσία στις 20 Ιανουαρίου το απόγευμα θα είναι μια επιτυχής μετάβαση», συμπλήρωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ και ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω του Twitter έσπευσε να τον συγχαρεί.
Το Realclearpolitics εδώ και λίγες ώρες όπως μόνο το pronews.gr έχει ενημερώσει, έχει βγάλει την Πενσυλβάνια από τις Πολιτείες που θεωρούνταν πως έχουν κερδηθεί από τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν.

Έτσι τον επαναφέρει στους 259 εκλέκτορες και συνεπώς δεν τον θεωρεί προς ώρας ως τον εκλεγμένο επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση για ποιο λόγο η γνωστή πολιτική αμερικανική ιστοσελίδα επέλεξε να προβεί σε τέτοια ενέργεια αλλά για να το κάνει υπάρχει σίγουρα σοβαρός λόγος.

Έχει διαταχθεί έρευνα για νοθεία από τον Αμερικανό Γενικό Εισαγγελέα William Barr αλλά αυτό από μόνο του δεν θα αρκούσε για μια τέτοια «παράτολμη» ενέργεια.

Ίσως η ιστοσελίδα να διαθέτει πληροφορίες πως εν τέλει υπάρχουν στέρεες αποδείξεις για το τι συνέβη σε αυτή την Πολιτεία και πιθανότατα και σε άλλες Πολιτείες.

Ίσως κάποιοι βιάστηκαν να πανηγυρίσουν στην Ελλάδα και να δηλώσουν απροκάλυπτα «πίστη και θαυμασμό» σε μια «νέα αμερικανική διοίκηση».

Σημειώνεται πως και την «εκλογή» Μπάιντεν την έχουν ανακοινώσει τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ. Το αποτέλεσμα όμως των εκλογών θα επικυρωθεί εν τέλει μονάχα στις 14 Δεκεμβρίου από το Κολέγιο των Εκλεκτόρων και ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναλαμβάνει ή ανανεώνει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.

Όσο για το Κολέγιο των Εκλεκτόρων μένει να φανεί ποια θα είναι εν τέλει η τελική του σύνθεση.

«Κυριακή κοντή γιορτή»…

Αξίζει να σημειώσουμε πως

Στην Γερουσία οι Δημοκρατικοί δεν πήραν την πλειοψηφία αλλά αν πάρουν την Πενσυλβάνια είναι πιθανό να την κατακτήσουν συνεπώς οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν κάθε λόγο να συσπειρωθούν γύρω από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Democrats 48*(+1) Republicans 49(-1)

Σε ότι αφορά την Βουλή των Αντιπροσώπων τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

Democrats 215(-4) Republicans 200(+5)

Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως οι Ρεπουμπλικάνοι αύξησαν και τους δικούς τους Κυβερνήτες στις Πολιτείες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »