Η Ρωσία παίρνει θέση στην Α.Μεσόγειο καθώς υπάρχουν σενάρια για κλείσιμο των Στενών
Σοβαρότατη δραστηριότητα του ρωσικού ναυτικού αποκαλύφθηκε στην Α.Μεσόγειο με την παρουσία δεκάδων ρωσικών μονάδων επιφανείας αλλά και υποβρυχίων, σε ασυνήθιστο βαθμό, ενώ η Μόσχα ανακοίνωσε ότι εάν της ζητηθεί, θα μεσολαβήσει ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα.

Αυτό το ενδεχόμενο όμως είναι τελείως απίθανο ιδίως από την ελληνική πλευρά.

Τουλάχιστον 15 πολεμικά πλοία του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού έχουν εντοπιστεί στα ανοικτά των ακτών της Συρίας και ποιο μακριά όμως κάτω από την Κύπρο.

Ειδικοί αμυντικοί αναλυτές ανησυχούν σοβαρά για την παρουσία τουλάχιστον 15 ρωσικών πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων στα ανοικτά των ακτών της Συρίας, αναφέρουν ξένα ΜΜΕ.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται εδώ ένας τόσο μεγάλος στόλος, ο οποίος δημιουργεί υποψίες για το αν η Ρωσία σκοπεύει να ξεκινήσει μια στρατιωτική ειδική επιχείρηση εναντίον των τζιχαντιστών χρησιμοποιώντας τους πυραύλους των πλοίων ή ετοιμάζει κάτι άλλο.

Σύμφωνα με το Telegram “Hunter’s Notes”, ένα από τα τελευταία που εμφανίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Συρίας ήταν το δεξαμενόπλοιο του βόρειου στόλου του ρωσικού ναυτικού “Akademik Pashin”, ωστόσο, εκτός από αυτό, υπάρχουν 14 ακόμη πολεμικά πλοία στα ανοικτά της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων πέντε Φρεγατών και τριών υποβρυχίων “φορτωμένων” με πυραύλους όλων των τύπων.

Μιλάμε για έναν πολύ υψηλό αριθμό πλοίων του ρωσικού ναυτικού, που βρίσκεται αυτήν την στιγμή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ειδικοί δεν αποκλείουν ότι η εμφάνιση στην ανατολική Μεσόγειο των ρωσικών πλοίων μπορεί να σχετίζεται με τις προγραμματισμένες ασκήσεις, ωστόσο, τέτοιος αριθμός μονάδων επιφανείας που είναι διασκορπισμένα στις ακτές της Συρίας δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν.

Σύμφωνα με άρθρο μας όμως που επικαλείται ρωσικά ΜΜΕ, υπάρχει μεγάλη ανησυχία στο Κρεμλίνο σχετικά με το σενάριο μιας πιθανής ελληνοτουρκικής κρίσης, η οποία θα εξελίσσονταν σε στρατιωτική, ενώ έχουν πληροφορίες ότι ο Ερντογάν με διάφορα προσχήματα θα επιχειρήσει να “παίξει” με τον Βόσπορο, εκβιάζοντας πιθανό την Μόσχα.

Ο λόγος έχει να κάνει με την πρόθεση της Τουρκίας, σύμφωνα με ρωσικές πηγές, να κλείσει τα Στενά του Βοσπόρου σε όλα τα πλοία (εμπορικά ή πολεμικά), αποκόβοντας την Μόσχα από την έξοδο στο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο.
Το κλείσιμο των Στενών ως ενέργεια της Άγκυρας επιτρέπεται άλλωστε και από την ίδια την συνθήκη του Μοντρέ, “σε περίπτωση πολέμου της Τουρκίας με …άλλο κράτος”.

Αν ο Ερντογάν θελήσει να εκβιάσει Ρώσους αλλά και Αμερικανούς σκοπεύοντας να κλείσει το πέρασμα μεταξύ της Μαύρης θάλασσας και του Αιγαίου εν μέσω της αυξανόμενης κλιμάκωσης της καταστάσεως με την Ελλάδα, τότε θα πει ότι τα πράγματα για τον ίδιο και την εξουσία του είναι δραματικά επικίνδυνα.

Όσο και να ακούγονται όλα αυτά ως ακραία είναι πολύ πιθανά, διότι αποτελούν μέρους μιας “ακραίας” καταστάσεως που βιώνουμε από το 2016 και το πραξικόπημα στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος τα δίνει όλα για να κερδίσει κάτι στο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο διότι εκτός όλων των άλλων θέλει να μείνει και στην ιστορία, αλλά του λέμε ότι θα μείνει μόνο με την όρεξη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »