Δείτε βίντεο.

Το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς έχει ένα μακάβριο καθήκον: κάθε μέρα, ξημερώματα ώρα Ελλάδος, ανακοινώνει τα θύματα του κορονοϊού στις ΗΠΑ. Και από το πρωί της Πέμπτης, η υπερδύναμη βρίσκεται στην εφιαλτική θέση να μετρά περισσότεροςυ από 5.000 νεκρούς και 215.000 κρούσματα. 

Στις 05:35 (ώρα Ελλάδας), με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το πανεπιστήμιο, καταγράφονταν 215.417 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό στις ΗΠΑ και 5.116 από αυτούς υπέκυψαν. Μέσα σε 24 ώρες, πέθαναν 884 άνθρωποι εξαιτίας της ασθένειας COVID-19, αριθμός που αποτελεί τον χειρότερο ημερήσιο απολογισμό στις ΗΠΑ, δυστυχώς μέχρι τον επόμενο, όπως εκτιμούν οι ειδικοί.   

Το σενάριο του τρόμου: Συρρίκνωση 1% της παγκόσμιας οικονομίας από 2,5% ανάπτυξη

Η Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ καθυστέρησε απελπιστικά να πάρει μέτρα και τώρα το πληρώνει με ανθρώπινες απώλειες και μια χωρίς προηγούμενο μεταπολεμικά καταστροφή της οικονομίας. Μολονότι ο ΠΟΥ είχε κηρύξει πανδημία εδώ και δύο εβδομάδες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αρνείτο να θεωρήσει τον κορονοϊό ως σημαντική απειλή —τον συνέκρινε με την απλή γρίπη και έλεγε χαρακτηριστικά ότι «και αυτή σκοτώνει 39.000 ανθρώπους τον χρόνο, αλλά δεν σταματάει η οικονομική δραστηριότητα».  

Μόνο που η Covid-19 είναι μια νόσος αφάνταστα πιο επιθετική και φονική. Μέσα σε λίγες ημέρες οι ΗΠΑ έσπασαν το φράγμα των 5.000 νεκρών, η Νέα Υόρκη έχει παραλύσει και ουσιαστικά τεθεί σε καραντίνα, ενώ αίσθηση προκαλεί το ρεπορτάζ του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο το Πεντάγωνο ψάχνει, όχι αναπνεστήρες και χειρουργικές μάσκες, αλλά 100.000 σάκους για τις σορούς των ανθρώπων που θα χάσουν τη ζωή τους.   ‘The Exorcist’ Actor Max Von Sydow Has Died Aged 90

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο Reuters εκπρόσωπος της FEMA, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, «πρέπει να προετοιμαστούμε για έκτακτες ανάγκες των νεκροτομείων». Ηδη φορτηγά-ψυγεία κατέφθασαν στην πόλη της Νέας Υόρκης ώστε να χρησιμοποιηθούν ως εναλακτικά νεκροτομεία.  

Πάλι πρόβλημα στην Κίνα;  

Κορονοϊός: Σημαντική ανακάλυψη Ελλήνων επιστημόνων για τον ιό

Τη στιγμή που φαινόταν πως η Κίνα έχει ξεπεράσει τον κορονοϊό και ότι η χώρα έχει βρει ξανά τους ρυθμούς, η φονική νόσος την απειλεί ξανά, καθώς νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κάνουν την εμφάνισή τους.
 
Από τα μέσα Μαρτίου η Κίνα ισχυρίζεται πως έχει θέσει την κρίση του κορωνοϊού υπό έλεγχο, ωθώντας του πολίτες να επιστρέψουν στις δουλειές τους, με ελπίδα και ενθουσιασμό, ότι μπήκε ξανά η μηχανή παραγωγής, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη 1η Απριλίου, ότι «απαγορεύει στην επαρχία Χενάν, ουσιαστικά όλες τις μετακινήσεις ανθρώπων μετά από έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην περιοχή».
 
Όπως αναρτήθηκε στο λογαριασμό του νομού Jia στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – ο οποίος έχει πληθυσμό περίπου 600.000 – κανείς δεν μπορεί να ταξιδέψει έξω από τον νομό χωρίς εξουσιοδότηση.
Επιπλέον, οι κάτοικοι δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για εργασία εκτός εάν έχουν άδεια να το κάνουν. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ, στις 29 Μαρτίου, η επαρχία Χενάν έσπασε το 30ήμερο σερί μη- αναφοράς νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, λέγοντας ότι ένα άτομο βρέθηκε θετικός μετά από ένα ταξίδι στην Pingdingshan, που βρίσκεται στον νομό Jia. 

Ο άνθρωπος αυτός ήρθε σε επαφή με δύο γιατρούς οι οποίοι βρέθηκαν επίσης θετικοί στον ιό, παρόλο που δεν είχαν δείξει αρχικά, συμπτώματα. 

Περιττό να τονιστεί, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, ότι παρά τις όποιες προθέσεις της κινεζικής κυβέρνησης και τη όποια στήριξη απολαμβάνει από τον ΠΟΥ στην προσπάθεια να πείσει την παγκόσμια κοινότητα ότι έλεγξε τον ιό, «καθώς θέτει την οικονομία της σε κίνηση ξανά, αυξάνει τον κίνδυνο αύξησης των ποσοστών μετάδοσης των κρουσμάτων για άλλη μια φορά, απαιτώντας νέα μέτρα ελέγχου και περιορισμών, με άγνωστες τις επιπρόσθετες συνέπειες στην οικονομία και σε κάθε προσπάθεια ανάκαμψης.

https://twitter.com/i/status/1245403025725931520

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »