Τι θα γίνει των Τριών Ιεραρχών δεδομένου πως ξανανοίγουν τα σχολεία;
Το γράψαμε και πριν από λίγες ημέρες πως η αντιπαράθεση για τα Θεοφάνεια ήταν μόνο η αρχή στην κόντρα κυβέρνησης-Εκκλησίας και πως πλέον στο Μαξίμου πρέπει να τρέμουν τα κηρύγματα από άμβωνος, αφού η “αγία ανυπακοή” ήταν η πρώτη συντονισμένη αντίδραση σε κυβερνητικά μέτρα.

Αύριο Τρίτη 12 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, και μεταξύ άλλων θα συζητήσει και το θέμα των Θεοφανείων, εστιάζοντας και σε περιστατικά όπως του Αιγίου, αλλά και σε επερχόμενες εορτές όπως των Τριών Ιεραρχών.

Επίσης με δεδομένη την εικόνα του Σαββατοκύριακου και του συνωστισμού σε πολλά σημεία, δεν αποκλείεται να επανέλθει και για τις Θείες Λειτουργίες, αφού εδώ και μέρες ο Αρχιεπίσκοπος είχε στείλει το σχετικό μήνυμα λέγοντας πως η Εκκλησία τηρεί τα μέτρα, άλλοι δεν τα τηρούν, δείχνοντας πλατείες, παραλίες κλπ.

Χθες πάντως αρκετοί ήταν οι Δεσπότες που από άμβωνος έστειλαν τα μηνύματά τους εμμέσως ή αμέσως.

Μήνυμα είχαμε από τον Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο ο οποίος εξήγγειλε ότι την επομένη Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος θα προβεί στην σε Πρεσβύτερο Χειροτονία του εξ ιεράς νήσου Μήλου ορμωμένου Διακόνου Αντωνίου Σώρρου, κεκλεισμένων, έστω των θυρών, γιατί όπως τόνισε “οι πνευματικές ανάγκες των πιστών δεν μπορούν να περιμένουν!”

Ο Μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος επανέφερε το θέμα των Θρησκευτικών λέγοντας: “Το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία πρέπει να είναι μάθημα κατηχήσεως., στοιχεία χρειαζόμαστε από τις άλλες θρησκείες, μερική γνώση. Αλλα΄στην Ορθοδοξη Ελλάδα τα παιδιά μας έχουν ανάγκη από κατήχηση. Το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να είναι χριστιανικό, κατηχητικό”. Ενώ καταλήγοντας έθεσε το δίλημμα: απόταξή ή σύντάξη με τον Χριστό;

Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Δαμασκηνός σε ναό χωρίς πιστούς έδωσε στίγμα μιλώντας για την αξία της συμμετοχής στην Θεία Λειτουργία: «Φως μέγα ανατέλλει για όλους εμάς μέσα σε κάθε Θεία Λειτουργία. Ερχόμαστε στο Ναό για να κοινωνήσουμε με το αληθινό αυτό Φως. Για να ενωθούμε μαζί Του και να φωτισθούμε»

Στο ίδιο μήκος κύματοςο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος είπε πως “ερχόμαστε στην Εκκλησία σκοτισμένοι από έγνοιες, από αρρώστιες, από δυσκολίες, από αμαρτίες, από λογισμούς και ησυχάζουμε και με την Θεία Κοινωνία, ανοίγουμε τα μάτια μας και αντικρύζουμε τον Θεό”.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος από την πλευρά του τόνισε πως “πολλε΄ς φορές οι άνθρωποι της Εκκλησίας και του Χριστού σταυρώνονται, γιατί κάποιοι πιστεύουν πως με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζουν την αλήθεια που η Εκκλησία φέρνει στον λαό, ξεχνούν όμως πως μετ΄από κάθε Σταύρωση έρχεται η Ανάσταση. (…) Η Εκκλησία του Χριστού όσο κα ιαν σταυρώνεται πάντοτε θα ανασταίνεται και θα ανασαίνει και το γένος”

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος ζήτησε “ομόνοια και ενότητα” υπογραμμίζοντας πως “είναι κακός παράγοντας η διχόνοια και ο διχασμός στην ζωή όλων των λαών, το είδαμε στην Αμερική αυτές τις μέρες, αλλά στη νΕλλάδα η διχόνοια και ο διχασμός παίρνει τεράστιες διαστάσεις. Απέναντί μας βρίσκεται ένας ασσύμετρος, ένας αόρατος εχθρός, ας τον αντιμετωπίσουμε ενωμένοι. Είναι εξ άπαντος απαραίτητο για τον ελληνισμό και στις μέρες μας”

Τέλος, “Κυριακή μετά των Φώτων” ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος έκρινε σκόπιμο να επισκεφθεί κάποιες από τις ενορίες της Μητροπόλεώς για να βρεθεί κοντά στους κληρικούς του, ώστε να τους συγχαρεί για την αφοσίωση με την οποία επιτελούν τα ιερατικά τους καθήκοντα σε καιρούς πανδημίας, ενώ είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει και την πιστή τήρηση των μέτρων ασφαλείας, με τα οποία συνεχίζουν να λειτουργούν οι ιεροί μας ναοί ύστερα και από τη νέα ΚΥΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »