Σοβαρό στρατιωτικό επεισόδιο ανάμεσα σε ΗΠΑ-Ρωσία στην Α. Μεσόγειο

Εμπλοκή είχαμε ανάμεσα σε ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος και σε ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος νότια της Κύπρου, για το οποίο είχαμε ανακοίνωση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.  

Ανατολική Μεσόγειος: Εσπευσμένα το USS Harry Truman κοντά στην περιοχή ρωσικών ασκήσεων

Η Ανατολική Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο “καυτά” σημεία του πλανήτη, λόγω της γεωπολιτικής της σημασίας και του πλούτου που “κρύβεται” στο βυθό της θάλασσας. Η πρωτοφανής συγκέντρωση διεθνών δυνάμεων είναι αναμενόμενο να οδηγεί σε “θερμά επεισόδια”, ιδιαίτερα όταν έχουμε να κάνουμε με “αιώνιους” εχθρούς όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Ένας “Ψυχρός Πόλεμος” βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η Ανατολική Μεσόγειος, με την Κύπρο και την Ελλάδα ως βασικούς “παίκτες” στην περιοχή, αποτελεί πλέον ένα πεδίο μάχης ανάμεσα στις υπερδυνάμεις για τον έλεγχο του φυσικού πλούτου και την γεωπολιτική υπεροχή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των Αμερικανών:

“Στις 15 Απριλίου 2020, ένα αεροσκάφος P-8A Poseidon των ΗΠΑ που πετούσε σε διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα αναχαιτίστηκε από ένα ρωσικό SU-35.

Η αλληλεπίδραση προσδιορίστηκε ως μη ασφαλής λόγω του ότι το SU-35 διεξήγαγε έναν υψηλής ταχύτητας, ανεστραμμένο ελιγμό, 25 πόδια ακριβώς μπροστά από το αμερικανικό αεροσκάφος, θέτοντας σε κίνδυνο τους πιλότους και το πλήρωμά μας. Το πλήρωμα του P-8A ανέφερε αναταράξεις μετά την πτήση του ρωσικού αεροσκάφους. Η διάρκεια του περιστατικού ήταν περίπου 42 λεπτά.

”Πόλεμος” ΝΑΤΟ-Ρωσίας σε εξέλιξη – Σφοδρή επίθεση της Συμμαχίας στη Μόσχα για τις ασκήσεις στην Α. Μεσόγειο – ”Μην το ξανακάνετε”

Πολύ συχνά τα ρωσικά αεροσκάφη που πετούν στο διεθνή εναέριο χώρο, κινούνται ανεύθυνα. Για αυτό περιμένουμε από αυτούς να συμπεριφέρονται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια και την αποτροπή συμβάντων, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας του 1972 για την πρόληψη συμβάντων σε Υπερπόντια Θάλασσα (INCSEA).

Οι ανασφαλείς ενέργειες αυξάνουν τον κίνδυνο εσφαλμένου υπολογισμού και πιθανότητας σύγκρουσης στον αέρα”, καταλήγει το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι το αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος δεν παραβίασε τον εναέριο χώρο της Συρίας, αλλά το ρωσικό μαχητικό, προφανώς μετά από άνωθεν εντολή, προσπάθησε να διακόψει την αποστολή ηλεκτρονικής αναγνώρισης κοντά στη ρωσική στρατιωτική βάση στην Ταρτούς.

Η ρωσική πλευρά δεν έχει σχολιάσει ακόμη το περιστατικό στον εναέριο χώρο πάνω από το ανατολικό τμήμα της Μεσογείου, ωστόσο, είναι προφανές ότι με φόντο τις καταγγελίες του Πενταγώνου, το ρωσικό Su-35 υλοποίησε πραγματικά επικίνδυνο ελιγμό επίδειξης κοντά στο αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος αναγνώρισης.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι ο συριακός εναέριος χώρος είναι ο πιο “μολυσμένος” ηλεκτρομαγνητικά στον κόσμο αυτήν την στιγμή και είτε από πρόθεση, είτε για κάποιο άλλο λόγο, πολλά συστήματα υπολειτουργούν προκαλώντας παροδικά προβλήματα ακόμα και σε υπερσύγχρονα αεροσκάφη, για αυτό και αποφεύγονται πτήσεις πάνω από το συριακό έδαφος.  

Τέτοια περιστατικά διεξάγονται κατά κόρον από τους Τούρκους στο Αιγαίο και μόνο η ψυχραιμία και η άρτια επαγγελματική κατάρτιση των Ελλήνων πιλότων αποτρέπει στην συνέχεια πολεμικό επεισόδιο.   

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »