Η Ρωσία υλοποιεί σχέδιο 250 ετών με την παρουσία της στην Μεσόγειο και σε αυτό η Ελλάδα κατέχει ειδική σχέση.
ΗΡωσία του Β.Πούτιν κατέβηκε στην θερμή θάλασσα της Μεσογείου για να μείνει, θέλοντας να ελέγξει ενεργειακά και γεωπολιτικά την πιο σημαντική θαλάσσια αρτηρία του πλανήτη μας, και για αυτό της είναι άκρως απαραίτητη η δίοδος στο Αιγαίο και τα ελληνικά νησιά του.

Είναι γνωστό ότι εδώ και περισσότερα από 250 χρόνια, οι Ρώσοι Τσάροι προσπαθούσαν να προβάλουν εξουσία και επιρροή στην περιοχή της Μεσογείου.

Μερικές φορές αυτές οι προσπάθειες συναντούσαν σημαντικό βαθμό επιτυχίας. Μερικές φορές όμως, η Ρωσία αποσύρονταν από τη Μεσόγειο λόγω αποτυχιών στην περιοχή, ή διαφόρων γεγονότων στην Ευρώπη ή προβλημάτων εντός Ρωσίας.

Αυτά τα μειονεκτήματα ωστόσο, δεν ήταν ποτέ μόνιμα και ακολουθούσαν πάντοτε νέες ρωσικές προσπάθειες για να αποκτήσουν επιρροή στην περιοχή.

Σε μια νέα έκθεση του Ατλαντικού Συμβουλίου με τίτλο «Το μεσογειακό παιχνίδι του Πούτιν», ο Δρ Mark N. Katz, ανώτερος συνεργάτης του Atlantic Council για τη Μέση Ανατολή και καθηγητής στη Σχολή Πολιτικής και Κυβέρνησης του Πανεπιστημίου George Mason , αναλύει την αποφασιστικότητα της Ρωσίας να αναβιώσει και ακόμη να επεκτείνει τη ρωσική επιρροή στη Μεσόγειο.

Στο σχέδιο αυτό τονίζουμε ότι το “κλειδί” το κρατά η Ελλάδα λόγω φύσης και θέσης ειδικά στο Αιγαίο πέλαγος και των κομβικών περασμάτων σε αυτό, από τα οποία ελέγχεται η κίνηση των ρωσικών και άλλων πλοίων στην Μεσόγειο.

Το αμερικανικό ινστιτούτο αναφέρει το σημαντικό βαθμό επιτυχίας του Πούτιν στη Μεσόγειο, ενώ διερευνά:

1) Το πόσο αποτελεσματικά, ο Πούτιν αύξησε τη ρωσική επιρροή στη Μεσόγειο σε κάθε χώρα ( Ελλάδα κά)·

2) Ποιους ευρύτερους στόχους επιδιώκει ο Πούτιν μέσω της επέκτασης της ρωσικής επιρροής στη Μεσόγειο·

3) Ποιοι είναι οι παράγοντες που βοήθησαν ή εμπόδισαν την επίτευξη αυτών των στόχων από τον Πούτιν·

4) Γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ανησυχούν για την αυξανόμενη ρωσική επιρροή στη Μεσόγειο, καθώς και για το πώς πρέπει να ανταποκριθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν σε αυτήν.

Η νέα κυβέρνηση του Μπάιντεν δεν έχει τις ίδιες μη ρεαλιστικές προσδοκίες περί βελτιωμένων σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας που είχαν οι προηγούμενοι πρόεδροι των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, προέβλεψε την επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας υπό τον Μπάιντεν σε όλους τους τομείς εκτός από τον στρατηγικό έλεγχο των όπλων.

Μια γενικά όμως βελτιωμένη σχέση θα επέτρεπε στην Ουάσινγκτον και στην Μόσχα να ρυθμίσουν τον ανταγωνισμό τους σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Μεσογείου, καθώς μάλιστα θα μπορούσε να φέρει συνεργασία σε διάφορα κοινά πεδία , όπως η καταπολέμηση τζιχαντιστικών δυνάμεων και η επίλυση συγκρούσεων.

Αντίθετα, μια επιδεινούμενη σχέση ΗΠΑ-Ρωσίας θα σημαίνει ότι η Μόσχα σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Μεσογείου, θα στοχεύσει στην αποδυνάμωση, αν όχι στην εξάλειψη, της επιρροής των ΗΠΑ, καταλήγει το αμερικανικό ινστιτούτο.

Σύμφωνα με άρθρο μας, ρωσικέςεταιρείες φέρονται να έχουν ήδη ξεκινήσει τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες σε μια περιοχή 2.190 τετραγωνικών χιλιομέτρων της Ταρτούς και της πόλης Μπάνιας στην Α.Μεσόγειο.
Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ φέρεται να χορήγησε την άδεια σε δύο ρωσικές εταιρείες, την East Med Amrit και την εταιρεία εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου Soyuzneftegaz έναντι 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Μόσχα λοιπόν όπως γίνεται αντιληπτό θέλει το έλεγχο της Α.Μεσογείου για αυτόν κυρίως το λόγο, επιζητά τον έλεγχο της διαδρομής Μαύρη θάλασσα Στενά-Αιγαίο-Α.Μεσόγειο-Σουέζ.

Αυτή την διαδρομή θέλουν να ελέγξουν Τούρκοι και Αμερικανοί προκαλώντας πιθανότατα νέα ανάφλεξη στην ήδη “καυτή” Μεσόγειο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »