Kαταιγιστικές οι εξελίξεις
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Χαφτάρ-Σίσι πριν από λίγο. Όπως σας αναφέραμε πρώτοι νωρίτερα, ο διοικητής του LNA ζήτησε την βοήθεια της Αιγύπτου.

Πριν λίγο ο Αιγύπτιος πρόεδρος έστειλε τελεσίγραφο στην Άγκυρα, καθώς ζήτησε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να αποχωρήσουν οι μισθοφόροι.

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, οι αρμόδιες αρχές πρότειναν την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός την προσεχή Δευτέρα, 8 Ιουνίου, στις 4.00 τα ξημερώματα (GMT).

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, μάλιστα, γνωστοποίησε ότι η πρωτοβουλία για την επίτευξη ειρήνης στη βορειοαφρικανική χώρα σκοπεύει στον τερματισμό των εχθροπραξιών και στην υιοθέτηση ενός νέου Συντάγματος.

Η πρωτοβουλία τυγχάνει της στήριξης του Χαλίφα Χαφτάρ, επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, ο οποίος ελέγχει τα ανατολικά τμήματα της Λιβύης.

Η πρόταση, παράλληλα, προβλέπει νέο γύρο διαπραγματεύσεων στη Γενεύη.

Στη Μόσχα μεταβαίνει ο Σαλέχ

Νωρίτερα, ανώνυμη πηγή γνωστοποίησε ότι ο πρόεδρος του λιβυκού Κοινοβουλίου θα μεταβεί την Κυριακή στη Μόσχα, όπου θα έχει διαβουλεύσεις για τον τερματισμό της πολυετούς κρίσης.

Στα τέλη Απριλίου, ο Σαλέχ είχε προωθήσει μια νέα πρωτοβουλία για την πολιτική επίλυση της κρίσης, προτείνοντας έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη.

Προέλαση GNA

Eν τω μεταξύ πριν από λίγο, ο συνταγματάρχης Μοχάμεντ Κανούνου, εκπρόσωπος των δυνάμεων της υποστηριζόμενης στρατιωτικά από την Τουρκία Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Φαγιέζ Αλ-Σάρατζ, ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο, 6/6/2020, ότι επόμενος στόχος είναι οι θέσεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) γύρω από το στρατηγικό λιμάνι της Σύρτης.

Oι Ιταλοί στέλνουν βοήθεια στην Τρίπολη: ”Σενάριο Οτσαλάν” θέλουν οι Τούρκοι για τον Χαφτάρ
Ο Κανούνου επιβεβαίωσε ακόμη σε δήλωσή του σήμερα το πρωί πως «η αεροπορία του GNA πραγματοποίησε πέντε επιδρομές νότια της Σύρτης με στόχο στρατιωτικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων οχημάτων των τρομοκρατών και μισθοφόρων του Χάφταρ».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Αρχηγού του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), Στρατηγός Άχμεντ Αλ-Μισμάρι, δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ότι ασκείται μεγάλη διεθνής πίεση στον στρατό του Χάφταρ, επισημαίνοντας ότι λαμβάνει διεθνή αιτήματα για υποχώρηση 60 χλμ. από στα σύνορα της Τρίπολης.

Ανέφερε ακόμη πως οι δυνάμεις του LNA βομβαρδίστηκαν ενώ υποχωρούσαν, περιγράφοντας τους Τούρκους ως «εισβολείς που δεν συμμορφώθηκαν σε καμία υποχρέωση» κατά την απόσυρση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού.

Υπενθυμίζεται πως οι δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, υπό τις διαταγές του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους την Σύρτη στις 7 Ιανουαρίου.

Η κατάληψη της Σύρτης αποτελούσε σημαντική στρατηγική νίκη για τον Χάφταρ, ο οποίος από τον Απρίλιο του 2019 είχε εξαπολύσει επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας Τρίπολης.

Η Σύρτη, στα παράλια της Μεσογείου, σχεδόν στη μέση της Λιβύης, ελεγχόταν μέχρι τότε από δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης μετά την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »