Είναι στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός; – Αναχώρησε η Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας
Από ότι φαίνεται Ελλάδα και Σαουδική Αραβία συνεργάζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό μεταξύ τους, γεγονός το οποίο διαφαίνεται από το γεγονός ότι “συνέπεσε χρονικά” η αποστολή patriot από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία, με την απόσυρση αμερικανικών αντιαεροπορικών συστημάτων από την υπόψη χώρα.

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, πραγματοποιήθηκε η τελετή αναχώρησης της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Χαρδαλιά, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου (Ι) Γεώργιου Μπλιούμη.
Η συγκρότηση της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας και η διάθεση μιας Πυροβολαρχίας Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΠΚΒ) του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς PATRIOT για την ενίσχυση της αεράμυνας και της αντιπυραυλικής προστασίας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της διεθνούς πρωτοβουλίας «Integrated Air and Missile Defence Concept» (IAMD Concept).

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, τόνισε την ιστορική σημασία της αποστολής που σκοπό έχει την διατήρηση της ειρήνης και την προάσπιση της παγκόσμιας ασφάλειας.
Αναφέρθηκε επίσης στον θετικό αντίκτυπο που έχει η εν λόγω αποστολή για τη διεθνή προβολή της αμυντικής και αποτρεπτικής ισχύος της Χώρας μας, καθώς και στα οφέλη για την Πολεμική Αεροπορία από τη συμμετοχή της σε ένα νέο επιχειρησιακό περιβάλλον μέσω της ενίσχυσης της διαλειτουργικότητας, της συνεργασίας και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας με το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας και των έτερων κρατών που συνεισφέρουν δυνάμεις για τον ίδιο σκοπό.

Επεσήμανε ότι η αποστολή της πυροβολαρχίας στη Σαουδική Αραβία αποτελεί το επιστέγασμα των άριστων σχέσεων που διατηρούν οι δύο χώρες και της οπτικής τους για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, συμβάλλοντας από κοινού στην προαγωγή της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις κοινές στρατιωτικές δράσεις που έχουν αναπτύξει το τελευταίο χρονικό διάστημα οι δύο χώρες, όπως οι συνεκπαιδεύσεις στο πλαίσιο των ασκήσεων «Falcon Eye I» και «Falcon Eye II», η ανταλλαγή επισκέψεων των Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων, η πρόσφατη τοποθέτηση Ακόλουθου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα για πρώτη φορά, καθώς και η επανατοποθέτηση Έλληνα Ακολούθου Άμυνας στο Ριάντ, που σηματοδοτούν την αναβάθμιση των στρατιωτικών σχέσεων των δύο χωρών.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και απευθυνόμενος στο Διοικητή και στο προσωπικό της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας, τους κάλεσε να εκτελέσουν την ανατεθείσα αποστολή με σθένος και αποφασιστικότητα, έχοντας κατά νου ότι αποτελούν κομμάτι του πυλώνα σταθερότητας που ονομάζεται Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και ότι λειτουργούν ως πρεσβευτές της Χώρας μας στο εξωτερικό.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Πρέσβης του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα κ. Saad Alamman, o Πρέσβης του Κουβέιτ στην Αθήνα κ. Saud Faisal Saud Aldaweesh, ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. David Burger ως εκπρόσωπος του Πρέσβη κ. Geoffrey R. Pyatt, ο Ακόλουθος Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα Αντισμήναρχος κ. Rashed Alaboudi και ο Αεροπορικός Ακόλουθος Άμυνας των ΗΠΑ στην Αθήνα Σμήναρχος Christopher Barber.

H αμερικανική απόσυρση
Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι αρκετές συστοιχίες πυραύλων που είχαν αναπτυχθεί προηγουμένως στη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένων του πολύ προηγμένου αντιαεροπορικού συστήματος Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) και των πυραύλων Patriot, έχουν αφαιρεθεί από την περιοχή. Οι εικόνες δείχνουν ότι η απομάκρυνση έγινε κάποια στιγμή στα τέλη Αυγούστου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι επιβεβαίωσε αργότερα ότι τα εν λόγω αντιαεροπορικά συστήματα «επανατοποθετήθηκαν», αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες. Οι πύραυλοι βρίσκονταν στην αεροπορική βάση Prince Sultan, κοντά στο Ριάντ.

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Turki al-Faisal επέκρινε την κίνηση, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να απομακρύνουν τους πυραύλους Patriot από το βασίλειο και είπε ότι το έθνος χρειάζεται διαβεβαίωση της στρατιωτικής δέσμευσης των ΗΠΑ.

Ο Φαϊσάλ είπε ότι αυτή ήταν μια κακή στιγμή για τις ΗΠΑ να αποσύρουν τους πυραύλους, “όταν η Σαουδική Αραβία είναι θύμα πυραυλικών επιθέσεων και επιθέσεων από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όχι μόνο από την Υεμένη, αλλά από το Ιράν”.

Με τη Σαουδική στρατιωτική εκστρατεία στην Υεμένη να συνεχίζεται, οι Χούτι εκτόξευσαν πυραύλους και επιθέσεις από οπλισμένα drone ως αντίποινα, αν και αυτά βρίσκονται κυρίως στη νότια Σαουδική Αραβία, σε αρκετά μεγάλη απόσταση από την περιοχή ανάπτυξης των αντιαεροπορικών συστημάτων των ΗΠΑ.

Η μόνη σχέση του Ιράν είναι ότι οι Σαουδάραβες τείνουν να κατηγορούν την Τεχεράνη για αυτό που κάνουν οι Χούτι, με το σκεπτικό ότι και οι δύο είναι σιίτες.
Υπάρχει η εκτίμηση από ορισμένους ότι ο χρόνος των παραπάνω κινήσεων των ΗΠΑ, αναφορικά με την αφαίρεση και επανατοποθέτηση των αντιαεροπορικών συστημάτων τους, μπορεί επίσης να είναι σημαντικός, ενόψει των νέων δημοσιεύσεων εγγράφων της 11ης Σεπτεμβρίου που σχετίζονται με τη συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας στην επίθεση στους δίδυμους πύργους

Οι ίδιοι ισχυρίζονται επίσης, ότι τα έγγραφα που αφορούν την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου ως συνήθως, προσπαθούν να μην εμπλέκουν άμεσα την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας στο συμπέρασμα, αλλά με τους Σαουδάραβες να συμμετέχουν τόσο έντονα σε κάθε στάδιο της συνωμοσίας, η αμερικανική διοίκηση μπορεί να αποφάσισε ότι ήταν μια καλή στιγμή για να παρέχουν λιγότερο εμφανώς στους Σαουδάραβες στρατιωτική υποστήριξη.

Τα οφέλη για την Ελλάδα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι οι Ελληνικοί Patriot έφτασαν στη Σαουδική Αραβία την κατάλληλη στιγμή θα λέγαμε. Αυτό αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας, η οποία διατηρεί πάρα πολύ καλές σχέσεις με την εν λόγω χώρα, η οποία μετείχε με μαχητικά αεροσκάφη της F-15 σε πολυεθνική άσκηση που διοργάνωσε η Ελλάδα στη Σούδα το τρέχον έτος.

Μαζί με τη συστοιχία των Patriot, στη Σαουδική Αραβία θα μεταβεί πολυμελές κλιμάκιο περίπου 80 στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας τα οποία θα εγκαταστήσουν και θα χειρίζονται τους πυραύλους σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων σταδιακή αναβάθμιση από τους Άραβες με δικά τους έξοδα του αντιαεροπορικού-αντιπυραυλικού συστήματος σε διαμόρφωση Pac-3, την πιο σύγχρονη δηλαδή έκδοση των Patriot με σχεδόν ανάλογες δυνατότητες με αυτές των Ρωσικών S-400.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι σχεδόν πάντα σε τέτοιου είδους διακρατικές συμφωνίες λίγα λέγονται και κοινοποιούνται προς τα έξω ενώ πολλά γίνονται.

Το βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα και η Σαουδική Αραβία συσφίγγουν περαιτέρω τις σχέσεις τους και αυτό σίγουρα θα έχει πολλά και σημαντικά οφέλη για την χώρα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »