Στην είσοδο της Σύρτης οι Τούρκοι και οι δυνάμεις του GNA
Οι δυνάμεις της κυβερνήσεως της Τριπόλεως βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες εντός της Σύρτης, σε ένα αγώνα δρόμου για την κατάκτηση όσο των δυνατό περισσοτέρων εδαφών πριν την επικείμενη κατάπαυση του πυρός.

Ο Στρατός της Τρίπολης υπό την ηγεσία της Κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) αφού ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο της πόλης Al-Wishka, προωθήθηκε στην Σύρτη στην οποία και εισήλθε, ενώ πριν λίγο έγινε γνωστό ότι έχουμε σφοδρές μάχες στο πανεπιστήμιο της Σύρτης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Αίθουσας Επιχειρήσεων Sirte-Jufra, Abdelhadi Drah.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι δυνάμεις του GNA είχαν καταλάβει την Al-Wishka, το Buwairat Hassoon και άλλες πόλεις πριν από την προέλαση τους ενώ οι πολιτοφυλακές του Χαλίφα Χαφτάρ αποχωρούν δυστυχώς κακήν κακώς.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται καθώς ο GNA ξεκίνησε την επιχείρηση Doroob Al-Nasser (Victory Paths) για να καταλάβει τον έλεγχο όλων των περιοχών που είχαν ήδη καταληφθεί από τις δυνάμεις του Χαφτάρ.

”Ψυχρολουσία” από ΗΠΑ: ”Οι Τούρκοι μπήκαν στην Λιβύη εξαιτίας της ρωσικής παρουσίας”
Την Παρασκευή, οι δυνάμεις του GNA της Λιβύης ανέλαβαν τον έλεγχο των πόλεων Tarhouna, Bani Walid και Al-Urban, εξαλείφοντας την παρουσία των πολιτοφυλακών του Χαφτάρ από ολόκληρη τη δυτική περιοχή.

Αυτόπτες μάρτυρες στην Ταρχούνα επιβεβαίωσαν ότι οι μαχητές της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που υποστηρίζονται από χιλιάδες Σύριους μισθοφόρους πήραν τον έλεγχο της πόλης μετά από σφοδρές επιδρομές από τουρκικά drone.

Η Άγκυρα την ίδια στιγμή απορρίπτει την συμφωνία του Καίρου μεταξύ του Χαφτάρ και του Αιγ’ύπτιου προέδρου Αλ Σίσι που αφορά την κατάπαυση του πυρός, θέλοντας την κατάληψη ολόκληρης της Λιβύης μη επιτρέποντας τέτοια σχέδια.

Μιλάμε για την απόλυτη τραγωδία η οποία εκτυλίσσεται αυτήν την στιγμή στο λιβυκό έδαφος.

Λίγες ώρες πριν, ο Αιγύπτιος πρόεδρος δήλωσε ότι «η συμφωνία με τον Χαφτάρ στοχεύει στη διασφάλιση δίκαιης εκπροσώπησης και των τριών περιοχών της Λιβύης σε προεδρικό συμβούλιο που εκλέγεται από τον λαό υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών». Περιλαμβάνει επίσης δέσμευση για μια συνταγματική δήλωση της Λιβύης και την απομάκρυνση ξένων μισθοφόρων από όλα τα εδάφη της Λιβύης.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος επιβεβαίωσε επίσης ότι ο Διοικητής του Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ, και ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου έχουν την υποχρέωση να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα του λαού της Λιβύης, τονίζοντας τη σημασία της επίτευξης μιας πολιτικής πρωτοβουλίας για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Λιβύη.

Η “Διακήρυξη του Καΐρου” περιλαμβάνει προτάσεις για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός σε ολόκληρη τη Λιβύη από τη Δευτέρα, 8 Ιουνίου και την ανανέωση της έκκλησης για επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Η διακύρηξη απαιτεί επίσης από όλες τις ξένες οντότητες να «απομακρύνουν τους ξένους μισθοφόρους από τη Λιβύη και να διαλύσουν τις πολιτοφυλακές καθώς και να παραδώσουν τα όπλα τους», έτσι ώστε ο «εθνικός στρατός» να «μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντά του για την ασφάλεια».

Τελεσίγραφο Σίσι σε Ερντογάν: ”Να φύγουν Τούρκοι & μισθοφόροι από την Λιβύη”
Μόνο που αυτά για τους Τούρκους είναι ψιλά γράμματα και δεν τα καταλαβαίνουν.

Μια στρατιωτική πηγή επιβεβαίωσε στο Al Marsad την απόσυρση στρατιωτικών μονάδων του Χαφτάρ από πολλές περιοχές σε ασφαλή σημεία μακριά από το βεληνεκές των τουρκικών drone, υποδεικνύοντας ότι το επιτελείο του στρατηγού εργάζεται επί του παρόντος για να επανατοποθετήσει και να οργανώσει τις δυνάμεις του στο έδαφος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Τούρκοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαίωσαν την παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στους μαχητές του GNA, τονίζοντας ότι η Τουρκία έχει στείλει δυτικά της χώρας χιλιάδες Σύριους μισθοφόρους και δεκάδες τουρκικά drone, ενώ πολεμικά πλοία πλέουν στις ακτές της δυτικής περιοχής.

Αν δεν παρέμβει τώρα κάποια ευρωπαϊκή χώρα, το ΝΑΤΟ, ή η Ρωσία, τότε οι Τούρκοι θα καταλάβουν ολόκληρη την λιβυκή επικράτεια και θα δημιουργήσουν αεροπορική και ναυτική βάση στην χώρα ελέγχοντας την Μεσόγειο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »