Οι Οθωμανοί διέπραξαν την πιο φρικτή γενοκτονία στην ιστορία
Ηεφημερίδα Al-Ahram (Αίγυπτος), η πιο έγκυρη εφημερίδα στον αραβικό κόσμο, δημοσίευσε αποκλειστική συνέντευξη του Προέδρου της Αρμενίας Αρμέν Σαρκισιάν: «Το έγκλημα της Γενοκτονίας των Αρμενίων δεν έχει παραγραφή. Οι Οθωμανοί διέπραξαν την πιο φρικτή γενοκτονία στην ιστορία». Αυτό αναφέρεται από το Γραφείο του Προέδρου της ΡΑ. Σε συνέντευξη, ο Αρμέν Σαρκισιάν αναφέρθηκε στο 1915, στα ιστορικά προβλήματα που συνδέονται με τις μαζικές δολοφονίες του αρμενικού λαού και την πολιτική που ακολουθεί η Δημοκρατία της Αρμενίας προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι πέρασαν περισσότερο από έναν αιώνα από το 1915-1923. Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού συνεχίζουν να έχουν αισθητές συνέπειες και εξακολουθούν να εμποδίσουν την κανονική ανάπτυξη της Αρμενίας. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Αρμενίας, η πρώτη αιτία της γενοκτονίας ήταν πολιτική, και ο άλλος λόγος ήταν ιδεολογικός.

«Ως αποτέλεσμα της Γενοκτονίας, οι Αρμένιοι στερήθηκαν το δικαίωμα να ζήσουν στην προγονική τους γη και να ελέγχουν τη ζωή και το μέλλον τους. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν τη γενοκτονία, τα ίχνη του αρμενικού πολιτισμού καταστράφηκαν συνεπώς στην Τουρκία.» Και αν σήμερα δικαίως καταδικάζουμε την καταστροφή μεμονωμένων ιστορικών μνημείων από εξτρεμιστές σε όλο τον κόσμο, πόσο έντονα θα πρέπει να καταδικάσουμε την καταστροφή των υλικών και πολιτιστικών μνημείων ενός ολόκληρου λαού του οποίου η ιστορία υπερβαίνει τις χιλιετίες. Δυστυχώς, η ανθρωπότητα δεν πήρε μαθήματα από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, η οποία ξεχάστηκε και παρέμεινε μη αναγνωρισμένη και ατιμώρητη για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που θα μπορούσε να αποτρέψει τέτοιες θηριωδίες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Από τότε, η ανθρωπότητα έχει γίνει μάρτυρας άλλων γενοκτονιών.

Με πρωτοβουλία της Αρμενίας, το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ παραδοσιακά εγκρίνει ψηφίσματα για την πρόληψη των γενοκτονιών. Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε για άλλη μια φορά ψήφισμα με το οποίο η 9η Δεκεμβρίου κηρύσσεται ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα της Γενοκτονίας και της Πρόληψης της Γενοκτονίας. Και το 2015 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε και πάλι ψήφισμα σχετικά με την ανακήρυξη της 9ης Δεκεμβρίου ως τη διεθνή ημέρα μνήμης και αξιοπρέπειας των θυμάτων της γενοκτονίας και της πρόληψης της γενοκτονίας. Επομένως, το ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη διεθνή κοινότητα «μπροστά από την Τουρκία» είναι πολύ επίκαιρο θέμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »