Οι ΗΠΑ υπόσχονται στον SDF ότι θα αποτρέψουν νέα τουρκική εισβολή στο Συριακό Κουρδιστάν
Ιρακινή πηγή ασφαλείας δήλωσε την Κυριακή ότι οι τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ χτίζουν μια νέα στρατιωτική βάση κοντά στον δρόμο της Σαχίλα στην επαρχία Ντουκόκ.

Σε συνέντευξή του στην Al-Maalomah, η πηγή είπε ότι ο σκοπός της βάσης είναι η ανάπτυξη της τουρκικής επιρροής σε μια περιοχή κοντά στα σύνορα Συρίας-Ιράκ, δίπλα στις επαρχίες της Νινευή και του Σιντζάρ.

Σύμφωνα με την πηγή, η νέα βάση βρίσκεται σε δρόμο που συνδέει άλλες βάσεις στην επαρχία Ντοχούκ και κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία και στεγάζει εκατοντάδες στρατεύματα και στρατιωτικό εξοπλισμό.

Οι τουρκικές δυνάμεις έχουν αρκετές βάσεις στο Ιρακινό Κουρδιστάν, ειδικά στο Ντοχούκ, και πραγματοποιούν επιχειρήσεις κατά καιρούς που μέχρι στιγμής έχουν σκοτώσει και τραυματίσει αρκετούς πολίτες.

Οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι είναι πάρα πολύ πιθανό, η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, να βοηθήσει στρατιωτικά και πολιτικά τους Κούρδους του YPG, δημιουργώντας ένα ημιαυτόνομο Κουρδικό κρατίδιο στη ΒΑ Συρία στα σύνορα με το Β. Ιράκ

Σημειωτέον εκεί υπάρχει η ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Ντοχούκ, την οποία επιθυμούν να ελέγξουν απόλυτα οι Τούρκοι με τις στρατιωτικές τους βάσεις προκειμένου να μην υπάρχει επικοινωνία και εδαφική συνέχεια μεταξύ των Κούδων του Β. Ιράκ με τους Κούρδους της Συρίας

Είναι γνωστό ότι η Τουρκία έχει ξεκινήσει πλέον του διμήνου επιχειρήσεις κατά του PKK στο Β. Ιράκ, σε συνεργασία με τις δυνάμεις των Pesmerga του Προέδρου του Β. Ιράκ, Μπαρζανί, κατά των Κούρδων του PKK.
Η Τουρκία διατηρεί στο Β. Ιράκ 14 στρατιωτικές βάσεις τουλάχιστον, ως ακολούθως:

Περιοχή Zap (Παραμεθόριος περιοχή του Β. Ιράκ με την Τουρκία)

Εδώ βρίσκονται 11 τουρκικές στρατιωτικές βάσεις (Zakho, Seramis, Begova, Batufa,Dohuk, Simele, Bamerni,Amediya, Kanimasi, Deraluk, Seladize)

Πλησίον Μοσούλης

Η βάση Basika

Περιοχή Erbil

Η βάση Erbil

Περιοχή Suleymaniyie

Η βάση Suleymaniyie

Οι εν λόγω τουρκικές στρατιωτικές βάσεις φιλοξενούν εκτός από στρατιωτικά τμήματα και βαρύ οπλισμό (άρματα, πυροβόλα) και χρησιμεύουν ως προπύργια και βάσεις ανεφοδιασμού, των λοιπών τμημάτων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που διεξάγουν επιχειρήσεις κατά των ανταρτών του PKK, οι οποίοι έχουν ως κύριο ορμητήριο τους, την οροσειρά του Kandil στα σύνορα με το Ιράν.

Επίσης πρόσφατα ο Μπαρζανί υπέγραψε 50ετή σύμβαση με την Τουρκία για εξαγωγή πετρελαίου μέσω τουρκικής επικράτειας, τονίζοντας ότι “αυτή η σύμβαση συνήφθη σύμφωνα με τις εξουσίες που του παραχωρήθηκαν από το ιρακινό σύνταγμα”.

Οι ΗΠΑ από την μεριά τους παρείχαν πρόσφατα στρατιωτική βοήθεια ύψους 250 εκατομμυρίων $, στους Pesmerga του B. Ιράκ, τους οποίους εκπαιδεύουν και οι οποίοι έχουν συγκροτήσει 2 Ταξιαρχίες τακτικού στρατού.

Από πλευράς των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων η υποτιθέμενη μεθόριος με το Β. Ιράκ είναι τομέας ευθύνης 2 μεραρχιών πεζικού, της 7ης ΜΠΖ και της 23ης ΜΠΖ οι οποίες υπάγονται στη 2η Στρατιά με έδρα την Malatya.

Επίσης στην περιοχή δραστηριοποιούνται μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων του Τ/ΓΕΕΘΑ (Bordo Berelli) σε σχεδόν μόνιμη βάση και drones.

Η Τουρκία επιδιώκει τη διακοπή της εδαφικής συνέχειας κουρδικών πληθυσμών μεταξύ ΝΑ Τουρκίας, Β. Συρίας και Β. Ιράκ, φοβούμενη αποσχιστικές τάσεις από τις Ανατολικές της επαρχίες στις οποίες διαβιούν σε συντριπτική πλειοψηφία Κούρδοι και την δημιουργία Κουρδικού κράτους με την συνένωση των Κούρδων της Συρίας και του Β. Ιράκ.

Οι ΗΠΑ υπόσχονται στον SDF ότι θα αποτρέψουν νέα τουρκική εισβολή στο Συριακό Κουρδιστάν
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) ισχυρίστηκε ότι οι Αμερικανοί είχαν υποσχεθεί στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ότι θα αποτρέψουν μια πιθανή τουρκική επίθεση εναντίον του Ain Issa στο Συριακό Κουρδιστάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαβεβαίωσαν το SDF ότι οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα είναι σε θέση να καταλάβουν μια νέα περιοχή στο Συριακό Κουρδιστάν, ειδικά στην περιοχή Ain Issa στα βόρεια της Raqqa, η οποία είναι τώρα στόχος επιθέσεων από την Τουρκία και τις ομάδες, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είπε.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ισχυρίστηκε ότι είχε μάθει από αξιόπιστες πηγές ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν υποσχεθεί στους αξιωματούχους των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, λέγοντας ότι υπήρχαν κόκκινες γραμμές για την Τουρκία στο συριακό έδαφος που δεν μπορεί να διασχίσει.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, το Ain Issa και τα γύρω χωριά δέχτηκαν πυρά πυροβολικού από τον τουρκικό στρατό και οι Σύριοι μαχητές κατά καιρούς επιτέθηκαν σε θέσεις του SDF.

Οι παρατηρητές πιστεύουν ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να επιτεθεί στον Ain Issa να καταλάβει την πόλη και να ελέγξει μέρος του διεθνούς αυτοκινητόδρομου M4, αλλά χρειάζεται το πράσινο φως των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας ή έναν από τους δύο για να πραγματοποιήσει την αεροπορική επίθεση και να πραγματοποιήσει σχέδιο

Εκτίμηση είναι ότι η Τουρκία δεν θα ήθελε να προσθέσει ένα ακόμη σημείο τριβής από τα πολλά που υπάρχουν στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και για τον λόγο αυτό θεωρώ απίθανο η Τουρκία να κένει περαιτέρω επιθετικές κινήσεις στη Συρία, εν αναμονή της ανάληψης της ηγεσίας των ΗΠΑ από τον νέο της Πρόεδρο Μπάϊντεν.

Θεωρείται πολύ πιθανόν λοιπόν οι ΗΠΑ να έχουν ήδη δώσει τέτοια υπόσχεση στον SDF, αφού θεωρείται δεδομένο ότι η νέα κυβέρνηση Mπάϊντεν θα προστατεύσει τους Κούρδους της Συρίας τόσο από την Τουρκία, όσο και από τη Ρωσία και τον Άσσαντ. Πρός τούτο συνηγορεί η επιλογή από τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, των προσώπων που θα καταλάβουν υψηλόβαθμες θέσεις εξωτερικής πολιτικής οι οποίοι διάκεινται ευμενώς υπέρ των Κούρδων της Συρίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »