Τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης με δηλώσεις του στα ΜΜΕ δηλώνει πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μία συμφωνία με την Τουρκία «αλά Ιταλία», δηλαδή με αρκετά μειωμένη επήρεια των ελληνικών νησιών στην ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα σήμερα ο υπουργός Ενέργειας σε ραδιοφωνική εκπομπή δήλωσε σχετικά με τις δηλώσεις Τσαβούσογλου για διάλογο με την Ελλάδα ότι «αν η Τουρκία θέλει διάλογο με βάση τις αρχές της συμφωνίας που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ιταλία για οριοθέτηση ΑΟΖ, ιδού. Ας κάτσουμε να συζητήσουμε. Αν δεν το κάνει θα δείξει την αναξιοπιστία της».

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που ο Κ.Χατζηδάκης έκανε αυτή τη δήλωση, καθώς την Κυριακή στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά όπου δήλωσε: «Εάν η Τουρκία θέλει μια συμφωνία παρόμοια με εκείνη που έχουμε συνάψει με την Ιταλία, είμαστε εδώ για να την συζητήσουμε»
Ουσιαστικά ο κ.Χατζηδάκης έθεσε ως βάση μιας συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας την μειωμένη επήρεια των ελληνικών νησιών όπως έγινε και στη συμφωνία με την Ιταλία, το πόσο μειωμένη θα είναι αυτή η επήρεια θα είναι και το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης.

Υπενθυμίζουμε πως στη ελληνοϊταλική συμφωνία, οι Στροφάδες είχαν επήρεια 30% και οι Διαπόντιες νήσοι επήρεια 70%

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
Άλλωστε σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση συζητούσε για μειωμένη επήρεια των νησιών και με την Αίγυπτο, με το Κάιρο όμως να απορρίπτει την ελληνική πρόταση για μειωμένη επήρεια σε Κάρπαθο, Ρόδο, Κρήτη και Καστελόριζο ζητώντας ακόμα μεγαλύτερες παραχωρήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »