Τι πρέπει να γνωρίζετε
Σε περίπου ενάμιση μήνα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2021, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να πρέπει να συμπληρώσουμε τους κωδικούς που αφορούν τις δαπάνες που έχουμε κάνει με με πλαστικό χρήμα.

Για τις αποδείξεις, για το 2020 που ήταν η χρονιά που για παρά πολλούς μήνες δεν μπορούσαμε καν να καταναλώσουμε, θα εξαιρεθούν σύμφωνα με τις πληροφορίες οι πληττόμενοι από την υποχρέωση να συμπληρώσουν αυτό το ”κουτάκι” στη φορολογική δήλωση για τις αποδείξεις.

Αν γίνει αυτό θα έχουμε μια κατάργηση ουσιαστικά του πέναλτι φόρου 22%.

Υπάρχει όμως και ένα σενάριο υπάρχει μια σκέψη που λέει να μειωθεί το όριο, γιατί είναι σήμερα 30% του εισοδήματος, να μειωθεί στο 20 ή στο 10. Για τις υπόλοιπες, για όσους δεν ήταν πληττόμενοι.

Για τα φετινά εισοδήματα, αυτά που τώρα μαζεύουμε, για αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει σχέδιο κάποιες αποδείξεις να μετρούν διπλά, είναι από αυτά τα επαγγέλματα, που λέμε που υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής.
Σε ό,τι αφορά τα τεκμήρια. Περίπου 2 εκατομμύρια νοικοκυριά πιάνονται στην τσιμπίδα των τεκμηρίων. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; ότι μπορεί να έρθει η εφορία να βάλει φόρο ενώ εσύ στην ουσία δεν έχεις κάνει κάτι παράνομο.

Στην περίπτωση αυτή, λέει το Υπουργείο Οικονομικών, ότι θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους όσοι είναι πληττώμενοι και παίρνουν αναστολή σύμβαση εργασίας 534 ευρώ, να μπορέσουν αυτά τα χρήματα να τα χρησιμοποιήσουν για τα τεκμήρια.

Αλλά υπάρχει και το σχέδιο -μένει να δούμε αν θα εφαρμοστεί – για ένα οριζόντιο κούρεμα 10- 15 – 20%.

Αυτή η δυνατότητα υπάρχει, αλλά έχουμε όμως και ένα πολύ σημαντικό θέμα που έχει να κάνει με τα έσοδα του κράτους, που είναι από το τέλος επιτηδεύματος. Δηλαδή κάθε χρόνο ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις πληρώνουν πληρώνουνμεγάλα ποσά.

Σε αυτή την περίπτωση λένε στο υπουργείο ότι εξετάζουμε για πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα τους αγρότες.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΑ:

– Εισοδήματα 2020: Εξαίρεση πληττόμενων

– Κατάργηση: Πέναλτι φόρου 22%

– Μείωση ορίου: Στο 20% ή 10% από 30%

– Εισοδήματα 2021: Αποδείξεις να μετρούν διπλά

– Τεκμήρια: Κάλυψη με τα 534 € ή οριζόντιο κούρεμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »