Σάββατο 30 Μαΐου, 2020

13ο Συνέδριο ΝΔ: «Ξεκινάμε με όλους και για όλους» το μήνυμα του Μητσοτάκη

Από το βήμα του Συνεδρίου, ο κ. Μητσοτάκης χειροκροτήθηκε θερμά στις συχνές αναφορές του στον ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Καραμανλή, αλλά και στον Ελευθέριο Βενιζέλο

Από τη Συμφωνία Αλήθειας στη Συμφωνία Δημιουργίας: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εναρκτήρια ομιλία του στο 13ο Συνέδριο της Ν.Δ. έστειλε μήνυμα για την επόμενη μέρα της χώρας και προσδιόρισε το σύγχρονο ιδεολογικό πλαίσιο του κόμματος.

Από το βήμα του Συνεδρίου, ο κ. Μητσοτάκης χειροκροτήθηκε θερμά στις συχνές αναφορές του στον ιδρυτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνο Καραμανλή, αλλά και στον Ελευθέριο Βενιζέλο, ενώ τόνισε με έμφαση ότι η Ελλάδα άφησε πίσω την κρίση, το ψέμα και τη μιζέρια.

«Ανοίγοντας, πέρυσι, το προηγούμενο Συνέδριό μας, είχα προβλέψει πως θα ήταν το τελευταίο πριν από τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Μία αλλαγή που τόσο ποθούσε η Ελλάδα και για την οποία τόσο σκληρά εργαστήκατε. Υστερα από έναν χρόνο, αυτός ο αγώνας μας δικαιώθηκε: Η Ν.Δ. είναι, πλέον, αυτοδύναμη στην κυβέρνηση. Αυτή η νίκη δεν ήλθε μόνο στην κάλπη. Αλλά και στη σκέψη και στην καρδιά των πολιτών. Από το 2016 διανύσαμε μαζί μία συνεπή και συνεχή πορεία. Μέσα σε ένα τόσο μικρό διάστημα, η Ν.Δ. ανασυγκροτήθηκε: Ο κομματικός της κορμός αποτελείται, πλέον, από νέα στελέχη εκλεγμένα από τη βάση.

Η μεγάλη πολιτική αλλαγή δεν θα μπορούσε να συντελεστεί αν η παράταξη δεν ακολουθούσε αυτό που πρότεινα από την πρώτη στιγμή που με εκλέξατε αρχηγό της: Να έχει άγκυρα την παράδοσή της. Πυξίδα της, την πρόοδο. Και καύσιμα στο ταξίδι της, την ανανέωση και την τολμηρή σκέψη. Κατάφερε, έτσι, να φέρει κοντά της ανθρώπους από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, αλλά με έναν κοινό στόχο: την προκοπή της χώρας. Δεν θα σταματήσω να το λέω: Οι Έλληνες είμαστε λίγοι για να είμαστε χωρισμένοι. Και μας κράτησαν πολύ πίσω για να μην κινηθούμε γρήγορα προς τα εμπρός. Ξεκινάμε, λοιπόν, με όλους και για όλους», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η χώρα έχει σήμερα την ισχυρότερη κυβέρνηση στην Ευρώπη και η Ν.Δ. είναι το μεγαλύτερο, σε οργάνωση, κεντροδεξιό κόμμα: «Το πρώτο που νίκησε το λαϊκισμό. Οχι αντιγράφοντας τις μεθόδους του, αλλά αντιμετωπίζοντας την ουσία του. Φάρος μας, λοιπόν, πρέπει να παραμείνει η αλήθεια και η ειλικρίνεια. Δεν θα κρύψουμε από το λαό τις δυσκολίες που συναντάμε, ούτε και θα αρνηθούμε ολισθήματα. Κάποια από τα τελευταία, μάλιστα, εγώ πρώτος θα αναγνωρίσω και θα σπεύσω να θεραπεύω. Από την άλλη, όμως, ποτέ δεν θα εξισώσουμε τις λίγες και μικρές αστοχίες του παρόντος με τα πολλά και μεγάλα εγκλήματα του παρελθόντος. Το ιδεολογικό και πολιτικό μας μέτωπο μένει ανοιχτό και ενεργό.

Το μήνυμά μας θα είναι ένα: Νέοι ορίζοντες για μία νέα Ελλάδα! Νέες απαντήσεις από νέα μυαλά! Η Ν.Δ. είναι πάντα νέα και δημιουργικά ανήσυχη».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αντίληψη που διαπνέει το κυβερνητικό έργο: «Δεν ακολουθούμε ένα πρόγραμμα επειδή, απλώς, είναι τεχνοκρατικά άρτιο. Αλλά γιατί υπηρετεί την Ελλάδα και τον Έλληνα. Οι αριθμοί έχουν σημασία μόνο αν σημαίνουν ανθρώπινη ευημερία. Και οι στόχοι δεν έχουν αξία αν δεν επιτυγχάνονται στο όνομα του κάθε πολίτη.

Ο ιδεολογικός πυρήνας με τα δύο του συστατικά -την ατομική ελευθερία και την κοινωνική φροντίδα- είναι που τροφοδοτεί τη διαρκή μας ανανέωση. Σήμερα ελάχιστοι, ευτυχώς, παραμένουν δέσμιοι των παλαιών ιδεοληψιών. Ολοι βλέπουν ότι χωρίς ατομική ελευθερία δεν υπάρχει συλλογική ευημερία. Μένει βεβαίως ανοιχτό το διαρκές στοίχημα της φιλελεύθερης δημοκρατίας».

Αναφορές σε Βενιζέλο και Καραμανλή

Δύο μεγάλες μεταρρυθμίσεις του 20ού αιώνα παραμένουν, πάντως, οι σταθμοί της φιλελεύθερης αντίληψης στη χώρα, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης: «Οι αρχές του Συντάγματος του 1911 και του 1975. Γιατί αν και σε διαφορετικό πολιτικό και κοινωνικό τοπίο, αμφότερες είχαν δύο κομβικούς στόχους. O Βενιζέλος φρόντισε για τη συγκρότηση ενός ισχυρού κράτους, ικανού να εγγυηθεί την οικονομική και κοινωνική άνοδο, ενώ ο Καραμανλής πρόσφερε το αντίβαρο του ισχυρού πολίτη. Που αυτεξούσιος και μορφωμένος θα μπορεί να δημιουργεί. Αλλά και θα αντιστέκεται στην τυχόν αυθαιρεσία του κράτους.

Αυτό το θεμελιώδες δίπολο -ισχυρό κράτος και ισχυρός πολίτης- υπήρξε το ανθεκτικό θεμέλιο της δημοκρατίας μας. Προϋπόθεση, ωστόσο, για να καρποφορήσει η ατομική ελευθερία και να φέρει συλλογική ευημερία αποτελεί η κοινή εκκίνηση. Και αυτή υπηρετείται μόνο με το δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες. Που δεν έρχονται με την εξίσωση προς τα κάτω. Ενώ εμείς πρεσβεύουμε το αντίθετο: Ισο δικαίωμα στην πρόοδο σημαίνει ίσες ευκαιρίες για όλους.

Συστατικό του Φιλελευθερισμού, όμως, είναι και η κοινωνική αλληλεγγύη. Καμιά φιλελεύθερη και προοδευτική Πολιτεία δεν ανέχεται πολίτες να ωθούνται στο περιθώριο».

Το δεύτερο σκέλος της πολιτικής μας από τις 9 Ιουλίου συνοψίζεται και σε δύο λέξεις: Νέα χώρα. Νέο κράτος, δηλαδή, στο εσωτερικό, με αναβαθμισμένο ρόλο και αποτελεσματικότερους μηχανισμούς, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός: «Και νέα χώρα, με ειδικό βάρος, πλέον, στο εξωτερικό. Κάτι που διαπίστωσα και προσωπικά σε Αμερική και Ευρώπη. Η Ελλάδα λογίζεται πια αλλιώς. Οχι μόνο σαν ένας αξιόπιστος συνομιλητής, πολύτιμος εταίρος και αναγκαίος σύμμαχος. Αλλά, πάνω από όλα, ως ισότιμος συνεργάτης».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στο μεταναστευτικό ζήτημα: «Περιττεύει, νομίζω, να τονίσω τη σημασία της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα για τα εθνικά μας ζητήματα. Για την επιθετική στάση της Τουρκίας, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, την προώθηση διεθνών ενεργειακών σχημάτων. Στα μέτωπα αυτά, πυξίδες μας παραμένουν το Διεθνές Δίκαιο και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και υπεύθυνο πατριωτισμό. Οσοι βιάζονται να αμφισβητούν, με τρόπο θεσμικά σαθρό, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να γνωρίζουν ότι θα βρουν απέναντί τους όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους Ευρωπαίους συμμάχους μας».

Το μεταναστευτικό αξίζει μια ειδική αναφορά. Σημείωσε ο πρωθυπουργός:
«Η πολιτική της χώρας έχει αλλάξει: Τα σύνορά μας πλέον φυλάσσονται και οι αρμόδιες υπηρεσίες ενισχύονται σε προσωπικό και μέσα. Ισχύει νέο καθεστώς για το άσυλο. Και τα νησιά ανακουφίζονται με βάση ένα οργανωμένο σχέδιο διασποράς προσφύγων στην ενδοχώρα. Κλείνουμε τη Μόρια και κατασκευάζουμε νέα κλειστά κέντρα.

Πρέπει να πω, όμως, ότι το πρόβλημα αυτό ήλθε για να μείνει. Γι’ αυτό και όλοι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, μοιραζόμενοι αναλογικά ένα βάρος που σηκώνει η χώρα».

Πρόγραμμα και δράσεις

Πλούσιο σε δράσεις και καινοτόμες ιδέες είναι το 13ο Συνέδριο της Ν.Δ., όπου συμμετέχουν 1.766 σύνεδροι, 5.639 παρατηρητές και 13 προσκεκλημένοι ομιλητές, με το 50% των συνέδρων να ανήκει στις ηλικίες 25-44 ετών.
Σήμερα, στις οκτώ το βράδυ, είναι προγραμματισμένος ο αγώνας δρόμου με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων που θα διατεθούν στην εκστρατεία για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα λειτουργήσει Διεθνής Εκθεση Σκίτσου με θέμα «Ισότητα των Φύλων – Εμφυλη Βία», ενώ με στόχο την ενθάρρυνση της συμμετοχής των Ατόμων με Αναπηρία σε όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες, το μεσημέρι του Σαββάτου θα λειτουργήσει «Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Μαθητών με Προβλήματα Ορασης και Πολλαπλές Αναπηρίες».

Υπάρχουν δύο βασικοί θεματικοί άξονες: «Με εθνική αυτοπεποίθηση κερδίζουμε τις μάχες απέναντι στο λαϊκισμό» και «Πολιτική για τους πολίτες: Δίνουμε απαντήσεις στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου που επηρεάζουν τη ζωή μας».

Στο Συνέδριο, μεταξύ άλλων, έχουν προσκληθεί και θα μιλήσουν διακεκριμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί, όπως ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Αντόνιο Λόπεζ-Ιστουρίθ, και ο τέως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, καθώς και Ελληνες επιστήμονες και στελέχη επιχειρήσεων με διεθνή προβολή. Σήμερα θα μιλήσουν εκπρόσωποι κομμάτων και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθούν οι εισηγήσεις των προσκεκλημένων ομιλητών και οι τοποθετήσεις των συνέδρων στο πλαίσιο των δύο θεματικών ενοτήτων του Συνεδρίου: Την Κυριακή θα μιλήσουν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν με ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σχολιάστε

Translate »