Η μόνη ελπίδα της κυβέρνησης Μπάιντεν να μην εκτιναχτούν οι τιμές του πετρελαίου πριν τις ενδιάμεσες εκλογές

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θα ανακοινώσει την απελευθέρωση 15 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από το στρατηγικό απόθεμα των ΗΠΑ ως απάντηση στις περικοπές παραγωγής που ανακοινώθηκαν από τα κράτη του ΟΠΕΚ+.

Μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, κάτι που μπορεί να εκτοξεύσει και πάλι την τιμή του πετρελαίου, το μόνο που μπορούσαν να κάνουν οι Αμερικανοί ήταν να διαθέσουν μέρος του στρατηγικού τους αποθέματος στις αγορές.

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μία βεβιασμένη κίνηση με την οποία οι Αμερικανοί ελπίζουν να «αγοράσουν» χρόνο σε ότι αφορά τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Όσο συνεχίζεται ο πόλεμος η Ρωσία οικονομικά κερδίζει, ενώ έχει την στήριξη χωρών που παλαιότερα οι ΗΠΑ θεωρούσαν ότι είναι στρατηγικοί σύμμαχοί τους, όπως οι χώρες του ΟΠΕΚ+.

Η εξαθλίωση των δυτικών κοινωνιών έχει πρωτίστως να κάνει με τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.

Όσο συνεχίζεται η εξαθλίωση αυτή και μεγεθύνεται τόσο πιο πιθανός είναι ο κίνδυνος εξεγέρσεων όπως ακριβώς συμβαίνει αυτή την στιγμή στην Γαλλία όπου η εξουσία του Γάλλου προέδρου Ε.Μακρόν κλονίζεται.

Οι διαδηλώσεις είναι καθημερινές πλέον και οι αρχές φοβούνται γενικευμένη εξέγερση. Να σημειώσουμε ότι η Γαλλία κυβερνάται από κυβέρνηση μειοψηφίας καθώς το κόμμα του Ε. Μακρόν βασίζεται στην ανοχή των υπόλοιπων κομμάτων για να κυβερνήσει.

Τώρα ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να δηλώσει ότι είναι πιθανές περισσότερες πωλήσεις πετρελαίου αυτόν τον χειμώνα.

Οι υψηλές τιμής λιανικής των καυσίμων τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, που είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, κάτι που ενδέχεται να αποδειχθεί να έχει μεγάλο κόστος για τον Μπάιντεν και το Δημοκρατικό κόμμα στις ενδιάμεσες εκλογές του επόμενου μήνα.

Ο Τ.Μπάιντεν έχει αρχίσει να φοβάται ότι το κλίμα που επικρατεί στην Γαλλία θα μπορούσε να μεταδοθεί και στις ΗΠΑ και το χειρότερο για τον ίδιο και τους Δημοκρατικούς να εκφραστεί στις ενδιάμεσες εκλογές.

Η απώλεια της πλειοψηφίας σε Κογκρέσο και Γερουσία θα καταστήσει την κυβέρνηση Μπάιντεν αδύναμη.

Με την κίνηση αυτή η ολοκληρώνεται η απελευθέρωση 180 εκατομμυρίων βαρελιών που είχε εγκρίνει ο Μπάιντεν τον Μάρτιο, η οποία αρχικά υποτίθεται ότι θα γινόταν σε διάστημα έξι μηνών.

Αυτό οδήγησε το στρατηγικό αποθεματικό στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1984 σε αυτό που η διοίκηση αποκάλεσε «γέφυρα» μέχρι να αυξηθεί η εγχώρια παραγωγή.

Το απόθεμα περιέχει τώρα περίπου 400 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Ταυτόχρονα ο Αμερικανός πρόεδρος σχεδιάζει να δημιουργηθεί μηχανισμός για την μακροπρόθεσμη πλήρωση των στρατηγικών αποθεμάτων.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να αγοράζει αργό όταν η τιμή του WTI θα κυμαίνεται στο φάσμα από τα 67 ως τα 72 δολάρια το βαρέλι.

Η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να διαπραγματευθεί συμβόλαια αγοράς σε τιμές που θα έχουν συμφωνηθεί εκ των προτέρων, με διαδικασίες μειοδοτικού διαγωνισμού, για να περιοριστούν τα ρίσκα που συνδέονται με τη μεταβλητότητα των τιμών, διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου του 2021, η κυβέρνηση των ΗΠΑ διέθεσε στην αγορά πάνω από 212 εκατ. βαρέλια από τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα, τα οποία βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Ιούνιο του 1984.

Ο Μπάιντεν θα κάνει δηλώσεις σήμερα για να ανακοινώσει την απόσυρση 15 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από το στρατηγικό αποθεματικό, δήλωσαν την Τρίτη ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπό τον όρο της ανωνυμίας για να περιγράψουν τα σχέδια του προέδρου των ΗΠΑ.

Η είδηση για την διάθεση της επιπλέον ποσότητας, που μεταδόθηκε από αρκετά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, άρκεσε για να μειωθούν οι τιμές του αργού.

Η τιμή του βαρελιού του West Texas Intermediate (WTI), αμερικανικής ποικιλίας αναφοράς, προς παράδοση τον Νοέμβριο, μειώθηκε έτσι κατά 3,08%, κλείνοντας στα 82,82 δολάρια.

«Ο πρόεδρος ζήτησε από το υπουργείο Ενέργειας να ετοιμαστεί να πουλήσει περισσότερο (σ.σ. πετρέλαιο από τα στρατηγικά αποθέματα) τον χειμώνα αν είναι απαραίτητο, εξαιτίας της Ρωσίας και άλλων ενεργειών που προκαλούν αναταράξεις στην αγορά», εξήγησε ο αξιωματούχος που μίλησε σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ο πρόεδρος καλεί εξάλλου τις εταιρείες του πετρελαϊκού τομέα να μετακυλούν «αμέσως την πτώση της τιμής της ενέργειας στους πελάτες» λιανικής, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. «Το να διατηρούνται οι τιμές υψηλές όταν τα κόστη πέφτουν είναι απαράδεκτο», επέμεινε.

Ο κ. Μπάιντεν θα παρουσιάσει αργότερα σήμερα τα μέτρα για την μείωση των τιμών της ενέργειας και αναμένεται να παροτρύνει την αμερικανική βιομηχανία πετρελαίου να αυξήσει την παραγωγή της, πάντα σύμφωνα με το στέλεχος της κυβέρνησης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »