Το είχε πει αρκετές φορές κατά το πρόσφατο παρελθόν και το κατέστησε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο σαφές ξανά, λίγο πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι έμμεσοι φόροι στα τρόφιμα και στα καύσιμα (ΦΠΑ, Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, κ.α.) που βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα – «σοκ» συνεχίζοντας να εξαϋλώνουν τα εισοδήματα ειδικά της μεσαίας τάξης και των μη εχόντων, αφού η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση να τους μειώσει.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε για την Οικονομία, «η προσωρινή μείωση έμμεσων φόρων για να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως η έκρηξη της ακρίβειας, δε με βρίσκει σύμφωνο». Ο πρωθυπουργός επέμεινε στο γνωστό αφήγημά του, ότι δηλαδή μια μείωση των έμμεσων φόρων θα επηρέαζε αρνητικά τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε μια τέτοια ενέργεια να μην έχει αντίκρισμα για τους καταναλωτές.

Σε αντίθεση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες μείωσαν τον τελευταίο καιρό τους έμμεσους φόρους, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι επί της δικής του διακυβέρνησης έχουν μειωθεί οι άμεσοι φόροι, όπως ο ΕΝΦΙΑ. Φυσικά, η μείωση των άμεσων φόρων μεγαλύτερο αναλογικά όφελος δεν έχει για τους μη έχοντες αλλά προφανώς για τους… έχοντες και ειδικά τους κατέχοντες μεγάλες περιουσίες.

Μεγάλα οφέλη, αναλογικά, για τους έχοντες και «αντίδωρα» για τους μη έχοντες

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «τώρα που μπορούμε να κάνουμε συνολικό απολογισμό τετραετίας, κάποιους φόρους τους μειώσαμε και περισσότερο από όσο είχαμε δεσμευτεί, όπως ο ΕΝΦΙΑ». «Όλες οι μειώσεις φόρων σεβάστηκαν την ανάγκη της χώρας για δημοσιονομική πειθαρχία  (…) Πιστεύω ότι το ζήτημα της ακρίβειας απασχολεί την ελληνική κοινωνία γιατί είμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη έκρηξη πληθωρισμού. Είδαμε τιμές φυσικού αερίου που δεκαπλασιάστηκαν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Απαιτήθηκε παρέμβαση σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών και αυξήθηκαν τα επιτόκια. Όλες οι χώρες κατέφυγαν σε μέτρα. Οι τιμές μπορεί να είναι ακόμα υψηλές αλλά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού», πρόσθεσε στο πλαίσιο της υπερασπιστικής γραμμής που ακολουθεί για την απόφασή του να διατηρηθούν οι έμμεσοι φόροι, οι οποίοι «γονατίζουν» ειδικά τους μη έχοντες, στα σημερινά δυσθεώρητα επίπεδα.

Στη βάση αυτή, οι ψηφοφόροι θα πρέπει να έχουν καθαρή την πρόθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να μη μειώσει τους έμμεσους φόρους, ούτε μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες, ούτε κατά τα φαινόμενα, μέσα στα επόμενα χρόνια. Οι έχοντες θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν αναλογικά περισσότερα οφέλη από περαιτέρω, τυχόν, μείωση άμεσων φόρων και οι μη έχοντες θα εξακολουθήσουν, καθημερινά, μέσα από τις αγορές βασικών καταναλωτικών αγαθών και καυσίμων, να τροφοδοτούν τον κρατικό προϋπολογισμό, αναμένοντας μικρά «αντίδωρα» – επιδόματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »