Έρχονται εξελίξεις Σημαντικές εξελίξεις θα έχουμε τις επόμενες εβδομάδες, με Αθήνα-Λευκωσία να ”πνίγουν” την Τουρκία στην Α. Μεσόγειο. Σταθερά και μεθοδικά, ο Ελληνισμός ετοιμάζει κινήσεις-ματ κατά της Άγκυρας, ενώ ήδη η Αθήνα έχει προχωρήσει σε σημαντικές συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία. Όπως σας ανέφερε ήδη από χθες το Πενταπόσταγμα το θέμα της ΑΟΖ με την Κύπρο μπαίνει στην τελική ευθεία. Ο Ν. Δένδιας αποκάλυψε πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε συμφωνία με την Κύπρο για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η ελληνική διπλωματία έχει εξέλθει από την περίοδο της ακινησίας και στόχος είναι να οριοθετηθούν σταδιακά το σύνολο των θαλάσσιων ζωνών στην περιοχή. «Ωστόσο, στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και δη σε μια θαλάσσια περιοχή όπως η ανατολική Μεσόγειος, υπάρχει μια απαραίτητη αλληλουχία ενεργειών που πρέπει να προγραμματιστούν και να εκτελεστούν με ακρίβεια. Τούτο αναδεικνύεται και από την προσεκτική ανάγνωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο. Η ίδια η γεωγραφία της Μεσογείου υπαγορεύει τη συνεργασία και την πολυμερή συνεργασία. Να είστε βέβαιοι ότι, εν ευθέτω χρόνω και αφού ωριμάσουν οι συνθήκες, θα προχωρήσουμε με την Κύπρο προς την κατεύθυνση αυτή», τόνισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών. Οι δηλώσεις Χριστοδουλίδη ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Ελληνοτουρκικά 30.08.2020 – 10:05269 Δημοσκόπηση-”βόμβα”: Οι Τούρκοι φοβούνται την σύγκρουση με την Ελλάδα Η κατάσταση γύρω από τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο εξακολουθεί να παραμένει κρίσιμη δηλώνει στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. Ερωτηθείς δε για το ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία τόνισε πως δεν υπάρχει καμιά φοβία έναντι της Τουρκίας ότι τα πάντα είναι έτοιμα και θα ανακοινωθεί όταν κριθεί πως κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών. «Δεν φοβόμαστε την Τουρκία για οριοθέτηση με Ελλάδα» «Από τεχνικής άποψης η οριοθέτηση ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο, οι προσεγγίσεις είναι κοινές, δεν υπάρχουν θέματα διαφωνίας, είναι θέμα να υπάρξει η κατάλληλη στιγμή που θα κριθεί και από τις δύο κυβερνήσεις ότι θα πρέπει να ανακοινωθεί. Δεν φοβόμαστε οτιδήποτε. Νομίζω και η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποδείξει και με τις τρεις συμφωνίες που έχει κάνει, ως το μόνο κράτος της περιοχής που έχει τρεις συμφωνίες με βάση τη μέση γραμμή, δεν υπάρχει καμιά πολιτική φοβία, είναι θέμα πότε κρίνεται ότι εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα της χώρας μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

BySfairika.gr

Αυγ 31, 2020


Κίνηση-ματ – Κάϊρο-Παρίσι ενισχύουν την Αθήνα
Νέες πληροφορίες έρχονται για το deal της εικοσαετίας για την Ελλάδα. Πριν λίγες ημέρες  σας είχε αναφέρει το προσύμφωνο-ματ μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας για την εξαγορά μαχητικών Rafale.

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι επαφές ανάμεσα στην ελληνική και τη γαλλική κυβέρνηση σχετικά με την απόκτηση 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, οι επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο επίπεδο, με τους γνωρίζοντες το παρασκήνιο να εκφράζουν την εκτίμηση ότι «εντός του 2020 θα έχει ανακοινωθεί και επισήμως η συμφωνία».

Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες καλά ενημερωμένες πηγές, οι συζητήσεις γίνονται πλέον σε επίπεδο κυβερνήσεων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το πολύ μεγάλο deal.

Με βάση τα όσα έχουν μέχρι στιγμής διαρρεύσει, η συμφωνία φαίνεται να κινείται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο προβλέπει τη δωρεά οκτώ μαχητικών αεροσκαφών από την Πολεμική Αεροπορία της Γαλλίας προς την ελληνική και το δεύτερο την αγορά δέκα ολοκαίνουργιων Rafale από την Ελλάδα.

Τα οκτώ αεροσκάφη που θα δοθούν ως δώρο είναι αυτά που επιχείρησαν προ μηνών στην αεροπορική βάση Αλ Ουατίγια στη Λιβύη, όπου ήταν εγκατεστημένες τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, για να συνδράμουν τον Σάρατζ.

Πέραν των οκτώ μαχητικών Rafale που θα δοθούν δωρεάν, η χώρα μας θα προχωρήσει και στην αγορά δέκα ακόμη μαχητικών αεροσκαφών.

Ο ρόλος της Αιγύπτου
Επειδή η γαλλική εταιρεία είναι εξαιρετικά δύσκολο να προχωρήσει άμεσα στην παραγωγή 30 αεροσκαφών, αυτό που εξετάζουν οι δύο κυβερνήσεις είναι να υπάρξει συμφωνία με την Αίγυπτο, προκειμένου αντί των 20 Rafale που έχει παραγγείλει, αρχικώς να παραλάβει 10 και τα άλλα 10 να δοθούν στην Ελλάδα. Ως γνωστόν, η Αίγυπτος, μετά την πρόσφατη παραγγελία 4 γαλλικών φρεγατών τύπου Gowind 2500, προχώρησε και στην παραγγελία 20 μαχητικών τύπου Rafale.

Η Αίγυπτος διαθέτει τώρα 23 Rafale και μία κορβέτα Gowind 2500 σε υπηρεσία, ενώ άλλες τρεις Gowind 2500 είναι σε διαφορετικά στάδια δοκιμών, πριν παραδοθούν επίσημα στο αιγυπτιακό Ναυτικό. Με αφετηρία το 2014, η Αίγυπτος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους πελάτες της γαλλικής πολεμικής βιομηχανίας στον κόσμο, αγοράζοντας μεταξύ άλλων μία φρεγάτα FREMM, τέσσερις κορβέτες Gowind 2500, δύο ελικοπτεροφόρα Mistral και 24 μαχητικά Rafale. Η Αίγυπτος συζητούσε για πολλούς μήνες αναφορικά με την προμήθεια επιπλέον 12-24 Rafale.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »