Το Ιράν θα μπορούσε να παράγει αρκετό σχάσιμο υλικό για ένα πυρηνικό όπλο εντός δύο εβδομάδων και θα χρειαζόταν μόνο λίγους επιπλέον μήνες για να συναρμολογήσει το όπλο για χρήση, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου των ΗΠΑ, Mark Milley.
Η Milley μοιράστηκε την επικαιροποιημένη αξιολόγηση των ΗΠΑ σε κατάθεση ενώπιον της Επιτροπής Πιστώσεων της Βουλής σε μια ακρόαση σχετικά με το ετήσιο αίτημα προϋπολογισμού του Υπουργείου Άμυνας.
Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει σε μεγάλο βαθμό απέφυγε να συζητήσει δημόσια τη στρατιωτική επιλογή, ο πρόεδρος δήλωσε ότι παραμένει στο τραπέζι εάν αποτύχουν οι διπλωματικές προσπάθειες να αποτρέψει την Τεχεράνη από την απόκτηση πυρηνικού όπλου.
Οι δηλώσεις του Milley βασίστηκαν στη μαρτυρία που έδωσε τον περασμένο μήνα ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα πολιτικής Colin Kahl, ο οποίος είπε επίσης ότι το Ιράν θα μπορούσε να παράγει αρκετό σχάσιμο υλικό για μία πυρηνική βόμβα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.
Ο Kahl είπε σε ακρόαση στη Βουλή των Αντιπροσώπων ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είχε σημειώσει σημαντική πρόοδο από τότε που η κυβέρνηση Τραμπ αποχώρησε από την ιρανική πυρηνική συμφωνία το 2018.
Ρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε να αναβιώσει τη συμφωνία που είναι επίσημα γνωστή ως Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA).
«Επειδή η πυρηνική πρόοδος του Ιράν από τότε που φύγαμε από το JCPOA ήταν αξιοσημείωτη. Το 2018, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε να εγκαταλείψει το JCPOA, θα χρειαζόταν το Ιράν περίπου 12 μήνες για να παράγει σχάσιμο υλικό αξίας μιας βόμβας. Τώρα θα χρειαστούν περίπου 12 ημέρες», είπε ο Kahl.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υπολόγιζαν προηγουμένως τον λεγόμενο χρόνο ξεμπλοκαρίσματος του Ιράν για να συγκεντρώσει υλικό για ένα όπλο ως εβδομάδες. Οι ΗΠΑ πιστεύουν επίσης ότι το Ιράν δεν διαθέτει ακόμη όλη την τεχνολογία που απαιτείται για την κατασκευή μιας βόμβας και δεν έχει λάβει τελική απόφαση για την κατασκευή ενός όπλου.
Οι συνομιλίες για την αποκατάσταση της πυρηνικής συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων ξεκίνησαν ξανά τον Απρίλιο του 2021, αλλά έχουν σταματήσει από πέρυσι καθώς το Ιράν προχωρά με τις πυρηνικές του φιλοδοξίες.
Επιθεωρητές από την πυρηνική επιτήρηση των Ηνωμένων Εθνών βρήκαν σωματίδια ουρανίου εμπλουτισμένα έως και 83,7 τοις εκατό στην υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση Fordo του Ιράν, αποκάλυψε η πυρηνική επιτήρηση του ΟΗΕ νωρίτερα αυτό το μήνα.
Η εμπιστευτική τριμηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) που εδρεύει στη Βιέννη που διανέμεται στα κράτη μέλη έχει αυξήσει περαιτέρω τις εντάσεις μεταξύ του Ιράν και της Δύσης σχετικά με το πρόγραμμα του Ιράν, ακόμη και όταν η Τεχεράνη αντιμετωπίζει ήδη εσωτερική αναταραχή μετά από μήνες διαδηλώσεων και οργή της Δύσης για την αποστολή βόμβας drones στη Ρωσία για τον πόλεμο της στην Ουκρανία.
«Εξ όσων γνωρίζουμε, δεν πιστεύουμε ότι ο ανώτατος ηγέτης στο Ιράν έχει λάβει ακόμη απόφαση να συνεχίσει το πρόγραμμα οπλισμού που κρίνουμε ότι ανέστειλε ή σταμάτησε στα τέλη του 2003», δήλωσε ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμς Μπερνς στο CBS. Face the Nation» πρόγραμμα τον περασμένο μήνα. «Αλλά τα άλλα δύο σκέλη του σκαμνιού, δηλαδή τα προγράμματα εμπλουτισμού, προφανώς έχουν προχωρήσει πολύ».
Το Fordo, το οποίο βρίσκεται κάτω από ένα βουνό κοντά στην ιερή σιιτική πόλη Qom, περίπου 90 χιλιόμετρα (55 μίλια) νοτιοδυτικά της Τεχεράνης, παραμένει μια ιδιαίτερη ανησυχία για τη διεθνή κοινότητα. Είναι περίπου το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, αρκετά μεγάλο για να φιλοξενήσει 3.000 φυγοκεντρητές, αλλά μικρό και αρκετά σκληρό ώστε να κάνει τους Αμερικανούς αξιωματούχους να υποψιαστούν ότι είχε στρατιωτικό σκοπό όταν αποκάλυψαν δημόσια την τοποθεσία το 2009.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »