Αποκαλυπτικά όσα αναφέρουν
Με επιστολή τους προς τον Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν κι ο ρεπουμπλικανός Τζέιμς Λάνκφορντ ζητούν εξηγήσεις για δημοσιεύματα που φέρνουν την Τουρκία να έχει ενεργοποιήσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 και να το δοκιμάζει πάνω σε αμερικανικής κατασκευής αεροπλάνα συμμαχικών χωρών.

«Γράφουμε σχετικά με δημόσιες αναφορές ότι η Τουρκία έχει ενεργοποιήσει τα ραντάρ του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, προκειμένου να ανιχνεύσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 κατασκευασμένα από τις ΗΠΑ που επέστρεφαν από την άσκηση «Ευνομία» που διεξήχθη από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο στα τέλη Αυγούστου, ως απάντηση στην αδικαιολόγητη επίθεση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα δημοσιεύματα επίσης υποδεικνύουν ότι η Τουρκία σχεδιάζει μια γενική δοκιμή του συστήματος S-400 κοντά στην πόλη Σινώπη», σημειώνεται στην επιστολή.

Οι δύο γερουσιαστές υπενθυμίζουν ότι πέρυσι τουρκικά αεροσκάφη F-16 πέταξαν πάνω από την Άγκυρα ως μέρος μιας δοκιμής του συστήματος S-400, ενώ υπογραμμίζουν τις εκτιμήσεις αμερικανικών κυβερνητικών αξιωματούχων, που ανέφεραν ότι το ρωσικό σύστημα θα μπορούσε να παραχωρήσει στη Ρωσία μία πίσω πόρτα για να κατασκοπεύει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.
«Μέχρι σήμερα, αναφέρει η επιστολή, η κυβέρνηση δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά του S-400 σύμφωνα με το τμήμα 231 του νόμου CAATSA. Τα δημοσιεύματα για αυτή την ενεργοποίηση καθιστούν σαφές ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να αντιστρέψει την πορεία και την απομάκρυνση αυτού του συστήματος.

Επιπλέον, ο αργός ρυθμός με τον οποίο το Υπουργείο Άμυνας κινείται για την απομάκρυνση της Τουρκίας από την αλυσίδα εφοδιασμού των F-35 έχει αναμφίβολα ενθαρρύνει τον Πρόεδρο Ερντογάν. Η πρόσφατη αναφερθείσα ενεργοποίηση του συστήματος S-400 από την Τουρκία για τον εντοπισμό αμερικανικών F-16 υπογραμμίζει τις σοβαρές ανησυχίες μας για την ικανότητα της Ρωσίας να έχει πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα».

Οι δύο γερουσιαστές προτρέπουν τον Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, όπως προνοεί η σχετική νομοθεσία και παράλληλα του ζητούν να τους ενημερώσει μέχρι τις 14 Οκτωβρίου εάν:

«Η Τουρκία ενεργοποίησε τους S-400 για να ανιχνεύσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 που επιστρέφουν από την άσκηση «Ευνομία»;
• Έχει ενσωματώσει η Τουρκία το Link 16, τον σύνδεσμο τακτικών δεδομένων του ΝΑΤΟ, στο σύστημα S-400; Εάν ναι, θα μπορούσε αυτή η ενσωμάτωση να επιτρέψει στη Ρωσία να συγκεντρώσει πληροφορίες για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ;»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »