Μετά από έναν χρόνο και πλέον πανδημία ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) λέει πως τα τεστ αντισωμάτων για τον Covid-19… είναι άχρηστα.

Όπως αναφέρει τα τεστ αντισωμάτων για τον Covid-19 δεν μπορούν να δείξουν αν έχει κανείς ανοσία από εμβολιασμό ή προηγούμενη ασθένεια.

Ο FDA επισήμανε ότι, αν κάποιος βρεθεί θετικός στο τεστ αντισωμάτων για τον Covid-19, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει αρκετά αντισώματα, ώστε να έχει αποκτήσει ανοσία. Διευκρίνισε πως το μόνο που δείχνει ένα τέτοιο τεστ είναι ότι κάποια στιγμή στο παρελθόν ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 μόλυνε τον οργανισμό.

Κάλεσε δε όσους βρεθούν θετικοί στο τεστ αντισωμάτων να εμβολιαστούν κατά του Covid-19. Μάλιστα, εξήγησε ότι ο οργανισμός τους μπορεί να είναι ευάλωτος και να αρρωστήσουν την επόμενη φορά που θα έρθουν σε επαφή με τον κορωνοϊό ή κάποιο μεταλλαγμένο στέλεχός του, καθώς τα αντισώματα που θα έχουν δεν θα είναι αρκετά ώστε να είναι πλήρως προστατευμένοι.

Ο οργανισμός διευκρίνισε, επίσης, ότι τα τεστ αντισωμάτων για τον Covid-19 δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως απόδειξη απόκτησης ανοσίας έπειτα από εμβολιασμό.

Εξήγησε πως ο τύπος των αντισωμάτων που παράγει το εμβόλιο δεν μπορεί να καταγραφεί από τα συγκεκριμένα διαγνωστικά τεστ, διότι αυτά αναζητούν διαφορετικού τύπου πρωτεΐνες στο αίμα.

Είναι, μάλιστα, πολύ πιθανό το συγκεκριμένο τεστ να βγει αρνητικό σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει νοσήσει ποτέ από Covid-19, αλλά έχει εμβολιαστεί και έχει αποκτήσει ανοσία.

Τι σημαίνει όλο αυτό

Μία ανακοίνωση που μπορεί να σημαίνει πολλά, αρχικά το προφανές είναι ότι πλέον κανείς δεν θα μπορεί να είναι βέβαιος για το αν έχει αποκτήσει ανοσία από το εμβόλιο, απλώς θα πρέπει να εμπιστευτεί τις εταιρείες. Όμως τα νούμερα των λοιμώξεων μετά από εμβολιασμό δεν επιβεβαιώνουν πως τα εμβόλια έχουν την αποτελεσματικότητα που λένε οι εταιρείες (σχεδόν όλες δίνουν άνω του 90%).

Παράλληλα μπορεί να σημαίνει και μία ολική κατάργηση των τεστ αντισωμάτων, κάτι που αφορά κυρίως όσους έχουν ήδη νοσήσει από κορωνοϊό, διότι μέχρι σήμερα το βεβαίωναν με ένα τεστ αντισωμάτων. Τη στιγμή που τα πιστοποιητικά εμβολιασμού μπαίνουν σε ισχύ, όσοι είχαν θετικό τεστ αντισωμάτων μπορούσαν να κινηθούν το ίδιο «εύκολα» με όσους είχαν εμβολιαστεί, μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να φέρει αλλαγές σε όλο αυτό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »