H παράταξη του Macron (Ensemble) φέρεται να απέχει πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία – Ισχυρή η Αριστερά, ιστορικό ρεκόρ βουλευτών για Le Pen

Με αρκετές έδρες μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, εμφανίζουν την κεντρώα παράταξη του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron οι εκτιμήσεις των γαλλικών μέσων ενημέρωσης και των αναλυτών.
Πρόκειται για μία οδυνηρή ήττα για τον Γάλλο πρόεδρο, που θα συναντήσει πολλές δυσκολίες στην προώθηση των σκληρών μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η παράταξη του Macron (Ensemble) φέρεται να απέχει πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία, αφού εκτιμάται ότι θα εκλέξει από 224 έδρες (289 έδρες είναι απαραίτητες για να επιτευχθεί η πλειοψηφία).
Οι Nupes, η Αριστερή Συμμαχία υπό τον Jean – Luc Melenchon εκτιμάται ότι εκλέξει 149 βουλευτές, ενώ το κόμμα Εθνική Συσπείρωση της ακροδεξιάς Marine Le Pen θα επιτύχει ιστορικό αριθμό εδρών (89).
Το δεξιό κόμμα Les Républicains χάνει 22 έδρες (78 βουλευτές έναντι 100 στην απερχόμενη Συνέλευση) αλλά αποφεύγει την καταστροφή και μάλιστα θα έχει ρυθμιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.
Με βάση αυτά τα αποτελέσματα κανένα κόμμα δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Σε μία πρώτη αντίδραση η παράταξη Macron δήλωσε πως θα απευθυνθεί στα μετριοπαθή κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης «φωτογραφίζοντας» τη Δεξιά.

Υποχρεώνεται σε συγκυβέρνηση ο Macron

Παρά την συντριβή στις προεδρικές εκλογές, η γαλλική δεξιά «Les Républicains» με 78 έδρες, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, γίνεται ο ρυθμιστής της πολιτικής κατάστασης στη Γαλλία.
Ο Macron θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση με τη δεξιά προκειμένου να μπορέσει να περάσει τις αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις του.
Αναλυτές εκτιμούν ότι, χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία και με μια πανίσχυρη αντιπολίτευση η διακυβέρνηση της Γαλλίας θα είναι δύσκολη η δεύτερη θητεία του στην προεδρία.

Ισχυρή Αριστερά και ιστορικό ρεκόρ για Le Pen

Για την ενωμένη Αριστερά, τα αποτελέσματα αυτά σημαίνουν ότι θα γίνει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση, έναν ρόλο που κατείχε μέχρι τώρα η Δεξιά.
Για τη Le Pen, η επιτυχία είναι εμβληματική καθώς πενταπλασιάζει τον αριθμό των βουλευτών της και ξεπερνάει κατά πολύ το όριο των 15 βουλευτών ώστε να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα, για δεύτερη φορά στην ιστορία του κόμματός της, μετά το 1986.
Όσον αφορά την παραδοσιακή δεξιά, τους Ρεπουμπλικάνους, εκλέγουν 60-70 βουλευτές και αναμένεται ότι θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο ρυθμιστή στην επόμενη Εθνοσυνέλευση.
Οι πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για πολιτικό σεισμό, αλλά και για τις μεγάλες δυσκολίες που θα έχει εφεξής ο πρόεδρος Macron.

Mélenchon (NUPES): Ηττα Macron η απώλεια της αυτοδυναμίας – Καμία συνεργασία, πετύχαμε το στόχο μας

«Εντελώς απροσδόκητη και πρωτόγνωρη κατάσταση» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ο ηγέτης της αριστεράς Jean-Luc Mélenchon, μιλώντας σε υποστηρικτές της αριστερής συμμαχίας NUPES, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Κυριακή 19 Ιουνίου.
Ο ίδιος τόνισε ότι η παράταξή του πέτυχε τον στόχο της, να στερήσει από τον πρόεδρο Emmanuel Macron την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
«Είναι πάνω απ’ όλα η εκλογική ήττα του Macron», πρόσθεσε
Ο Mélenchon κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα συνεννόησης με την προεδρική πλειοψηφία, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν έχουμε τις ίδιες αξίες».
Εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της παράταξης της αριστεράς και δήλωσε ότι θα παραμείνει ενεργός πολιτικά και «στην πρώτη γραμμή»

Le Pen: Ήττα της αλαζονείας Macron

Η υπουργός Υγείας Brigitte Bourguignon εκτιμάται ότι θα χάσει την έδρα της στο κοινοβούλιο, μετέδωσε το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 2 TV, επικαλούμενο εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων.
Κατά παράδοση, οι υπουργοί που δεν καταφέρνουν να εκλεγούν, καλούνται να παραιτηθούν από την κυβέρνηση.
Ο ασκών χρέη προέδρου του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Marine Le Pen υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών δείχνουν ότι ο γαλλικός λαός ψήφισε για να βάλει τον πρόεδρο στη μειοψηφία.
«Έχουμε ένα γαλάζιο κύμα σε όλη τη χώρα, το αποψινό μάθημα είναι ότι ο λαός έκανε τον Macron πρόεδρο της μειοψηφίας», είπε ο Jordan Bardella
στο τηλεοπτικό κανάλι TF1.
«Η αλαζονεία του ίδιου του Macron, η περιφρόνηση του για τον γαλλικό λαό και η δική του ανικανότητα για την ασφάλεια και την αγοραστική δύναμη τον έκαναν πρόεδρο μειοψηφίας», είπε ο Μπα, χαιρετίζοντας την αύξηση της δύναμης του κόμματός του στην Εθνοσυνέλευση.

le_pen_1.JPG
Πλήγματα για Macron

Δεν εκλέγονται βουλευτές ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Christof Castaner
Ο Richard Ferrand ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και στενός σύμμαχος του Macron, παραδέχτηκε απόψε ότι ηττήθηκε στις βουλευτικές εκλογές απέναντι στην υποψήφια της αριστερής συμμαχίας Nupes.
Ο Castaner ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, ανακοίνωσε επίσης ότι δεν εκλέγεται.

Στα «μετριοπαθή» κόμματα θα απευθυνθεί ο Macron

Η γαλλική κυβέρνηση θα απευθυνθεί σε όλα τα μετριοπαθή κόμματα ώστε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αφού η παράταξη του Γάλλου προέδρου έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στον σημερινό, δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
«Προσεγγίζουμε εκείνους που θέλουν να πάνε τη χώρα μπροστά», είπε η Olivia Gregoire.

Σοκαρισμένος ο Le Maire

Ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Bruno Le Maire έκανε λόγο για ένα «δημοκρατικό σοκ που δείχνει τις βαθιές ανησυχίες των Γάλλων», σχολιάζοντας τα πρώτα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών και την ήττα Macron που χάνει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.
Ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά πως πρόκειται για «πρωτοφανή κατάσταση», σημειώνει ότι υπάρχει «πλειοψηφική ομάδα γύρω από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας» και επιμένει πως προτεραιότητες παραμένουν τα θέματα της οικονομίας, της ασφάλειας και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Ο Le Maire κάλεσε σε έναν «συμβιβασμό» των βουλευτών γύρω από τον συνασπισμό του Macron και σε μία κουλτούρα διαλόγου στη νέα Βουλή.

Νίκη αποχής

Το 38,11 % των Γάλλων είχε ψηφίσει ως τις 17.00 ώρα Γαλλίας (18.00 ώρα Ελλάδας) στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών την Κυριακή 19/6/2022 σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών.
Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο από το αντίστοιχο του πρώτου γύρου της προηγούμενης Κυριακής, όπου είχε ψηφίσει το 39,4%.
Είναι ωστόσο μεγαλύτερο από το ποσοστό του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών του 2017, οπότε είχε ψηφίσει το 35,3%.
Με βάση αυτά τα δεδομένα η αποχή εκτιμάται από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ότι θα είναι της τάξης του 54%, δηλαδή μεγαλύτερη από αυτήν του πρώτου γύρου που ήταν στο 52,5%, αλλά μικρότερη από αυτή του δεύτερου γύρου του 2017 που ήταν στο 57,4%.

 

map_17.JPG
enseble.JPG
france_c.png

 

Υπερπόντιο πλήγμα για Macron

Mια πρώτη, έστω ιδιότυπη, γεύση εκλογικών αποτελεσμάτων έφθασε στη Γαλλία με προέλευση τα υπερπόντια διαμερίσματά της -όπου οι κάλπες έκλεισαν νωρίτερα και ειδικότερα τη Γουαδελούπη, τη Μαρτινίκα και τη Γουιάνα.
Εκλογικές περιφέρειες με έντονες ιδιομορφίες και τοπικούς εκλογικούς συνδυασμούς, που σε γενικές γραμμές κλίνουν προς τα αριστερά, αφού στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών έφεραν πρώτο τον Jean-Luc Mélenchon, ο οποίος στο σύνολο της Γαλλίας ήλθε δεύτερος.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, η παράταξη του Mélenchon εμφανίζεται να επιβεβαιώνει την πρωτοκαθεδρία της εκλέγοντας τους οκτώ εκ των εννέα υποψηφίων της.
Η παράταξη της προεδρικής πλειοψηφίας του Emmanuel Macron χάνει τρεις έδρες με πλέον εμβληματική αυτή της Γουαδελούπης, όπου η υφυπουργός Justine Bénin απέτυχε να εκλεγεί και συνεπώς θα πρέπει τώρα να παραιτηθεί από την κυβέρνηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »