Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ Στρατηγός Mark Milley επισκέφθηκε μια στρατιωτική βάση στη Γερμανία όπου πραγματοποιείται εκτεταμένη εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτικών από Αμερικανούς

Μία ακόμα απόδειξη της αμερικανικής εμπλοκής στον πόλεμο της Ουκρανίας καταγράφηκε στη Γερμανία τη Δευτέρα (16/1/2023) ενώ αποκαλύπτεται μακροχρόνιο πρόγραμμα εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατού από τη CIA.

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ Στρατηγός Mark Milley επισκέφθηκε μια στρατιωτική βάση στη Γερμανία όπου πραγματοποιείται εκτεταμένη εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτικών από Αμερικανούς.
Η επίσκεψη του Milley κατά τη δεύτερη μέρα της εκπαίδευσης έγινε χωρίς αμφιβολία για να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στη Μόσχα σχετικά με την αποφασιστικότητα του Πενταγώνου.

Μεγάλης κλίμακας άσκηση

Περίπου 600 Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονται από αμερικανούς συμβούλους σε διάφορα όπλα, τεθωρακισμένα οχήματα, τανκς και τεχνικές μάχης σε μία άσκηση πέντε εβδομάδων στη μεγάλη βάση Grafenwoehr.
Σύμφωνα με το Associated Press τέθηκαν αυστηροί περιορισμοί στην αναφορά που αποσκοπούσαν στη μυστικότητα ταυτότητας του παριστάμενου προσωπικού.
«Στους δημοσιογράφους επετράπη να ακολουθήσουν τον Milley και να παρακολουθήσουν τις επαφές του με στρατεύματα και διοικητές της Ουκρανίας και των ΗΠΑ, αλλά δεν τους επετράπη να αναφέρουν συγκεκριμένες συνομιλίες με τις ουκρανικές δυνάμεις», ανέφερε το δημοσίευμα.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι «οι περιορισμοί αντικατοπτρίζουν τις συνεχιζόμενες ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με την κλιμάκωση της ρωσικής οργής για τη συμμετοχή της Δύσης στον πόλεμο ή την πυροδότηση μιας ευρύτερης σύγκρουσης».

Ένα τεράστιο πεδίο βολής

Το πεδίο εκπαίδευσης στο Grafenwoehr περιλαμβάνει περισσότερα από 100 άρματα μάχης, δεκάδες θέσεις βολής πυροβολικού και όλμων, καθώς και ζώνες εναέριας πυροβολαρχίας και εναέριας υποστήριξης.
Ο στρατηγός Pat Ryder, ο ανώτατος εκπρόσωπος του Πενταγώνου, δήλωσε πως αναμένονται τα τεθωρακισμένα οχήματα Bradley, τα οποία εγκρίθηκαν για παράδοση στην Ουκρανία νωρίτερα αυτό το μήνα, θα επιχειρήσουν σύντομα στον πόλεμο.
«Μιλάμε για εβδομάδες και όχι για μήνες», είπε ο Ryder.
Η άφιξη των Bradley συμπίπτει με τη δέσμευση της Γερμανίας να στείλει οχήματα μάχης πεζικού Marder στην Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak υποσχέθηκε να παράσχει άρματα μάχης Challenger 2 και άλλα συστήματα πυροβολικού, αφού μίλησε στον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky.
Εν τω μεταξύ, άλλοι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, έχουν δηλώσει ότι εξετάζουν τις παραδόσεις σύγχρονων αρμάτων μάχης στη χώρα.
Οι ΗΠΑ έχουν στείλει περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το εύρος των όπλων που παραδόθηκαν επεκτάθηκε από απλούστερο εξοπλισμό, όπως αντιαεροπορικοί πύραυλοι Stinger σε πυροβολικό μεγαλύτερου βεληνεκούς και πιο προηγμένα συστήματα.
Τα ουκρανικά στρατεύματα θα ξεκινήσουν σύντομα την εκπαίδευση στις ΗΠΑ για το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot, το οποίο είναι από τα πιο περίπλοκα στον κατάλογο του αμερικανικού στρατού.
Απαιτούνται πολλοί μήνες για την εκμάθησή του, οπότε θεωρείται αδύνατο να συνεισφέρει άμεσα στην ουκρανική άμυνα.

Το μυστικό πρόγραμμα της CIA

Ακόμη και πριν από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022 στην Ουκρανία, περιορισμένος αριθμός ουκρανικών στρατευμάτων είχε λάβει στρατιωτικές οδηγίες από εκπαιδευτές των ΗΠΑ και των συμμάχων στη βάση Grafenwoehr.
Υπάρχουν επίσης αναφορές για ένα μακροχρόνιο μυστικό πρόγραμμα της CIA που χρονολογείται χρόνια πριν από την παρούσα σύγκρουση.
Το πρόγραμμα επιβλέπεται από την 7η Διοίκηση Εκπαίδευσης Στρατού, για την οποία το AP αναφέρει περαιτέρω:
Περιλαμβάνει ασκήσεις και τεχνικές πολέμου που θα αρχίσουν από μικρότερες μονάδες και σταδιακά θα επεκταθεί σε μεγαλύτερες, όπως τάγμα ή ακόμα και σύνταγμα.
Από τον Δεκέμβριο, ο αμερικανικός στρατός στην Ευρώπη είχε εκπαιδεύσει περίπου 3.000 Ουκρανούς στρατιώτες.

Η ρωσική αντίδραση

Η Μόσχα έχει καταγράψει δραστηριότητες – όπως η εκπαίδευση ουκρανικών στρατευμάτων – ως απόδειξη ότι η εμπλοκή των ΗΠΑ γίνεται πιο άμεση και υπερβαίνει ακόμη τον λεγόμενο proxy war.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ είναι πλέον «άμεσος» συμμετέχων στον πόλεμο.
«Κανείς δεν μπορεί να πει ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν συμμετέχουν σε αυτόν τον πόλεμο.
Συμμετέχουν άμεσα σε αυτόν», είπε ο Lavrov σε συνέντευξη Τύπου.
«Και όχι μόνο με την παροχή όπλων αλλά και με την εκπαίδευση του προσωπικού.
Εκπαιδεύετε τον στρατό τους στο έδαφός σας, στα εδάφη της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και άλλων χωρών» επεσήμανε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »