Τα όσα τόνιζε εδώ και μήνες ο τέως Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επιβεβαιώνει έκθεση την οποία δημοσιεύει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Όπως τονίζει το άρθρο το αμερικανικό κρατικό εργαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υπόθεση πως ο ιός ενδέχεται να διέρρευσε από εργαστήριο στην Ουχάν της Κίνας είναι εύλογη και αξίζει να ερευνηθεί περαιτέρω.

Η έκθεση καταρτίστηκε τον Μάιο του 2020 από το Lawrence Livermore National Laboratory στην Καλιφόρνια. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρθηκε στα αποτελέσματά της έρευνας αυτής στην έκθεσή του για την προέλευση της πανδημίας που δημοσιεύθηκε τους τελευταίους μήνες της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, επισημαίνεται στη WSJ.

Η εκτίμηση των επιστημόνων του Lawrence Livermore βασίστηκε στη γονιδιακή ανάλυση του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με την εφημερίδα. Το αμερικανικό εργαστήριο αρνήθηκε να σχολιάσει το άρθρο της WSJ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τον Μάιο ότι έχει ζητήσει από τους συμβούλους του να βρουν απαντήσεις στο ζήτημα της προέλευσης του SARS-CoV-2.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών εξετάζουν δύο πιθανά σενάρια: ότι ο ιός προήλθε από ατύχημα σε εργαστήριο ή από την επαφή ενός ατόμου με ένα μολυσμένο ζώο, όμως δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα, είχε δηλώσει ο Μπάιντεν.

Μια απόρρητη έκθεση αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών που κυκλοφόρησε όταν ακόμη πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Τραμπ ανέφερε ότι τρεις ερευνητές στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν αρρώστησαν τον Νοέμβριο του 2019 και χρειάστηκε να νοσηλευθούν, έχουν δηλώσει αμερικανικές κυβερνητικές πηγές.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει την Κίνα ότι δεν είναι διαφανής σε ό,τι αφορά την προέλευση του νέου κορωνοϊού, μια κατηγορία την οποία αρνείται το Πεκίνο.

Ο ΠΟΥ «καλύπτει» την Κίνα: «Δεν είναι δουλειά μας να την υποχρεώσουμε για αποκαλύψεις για τον κορωνοϊό»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν μπορεί να υποχρεώσει την Κίνα να γνωστοποιήσει περισσότερα δεδομένα, σχετικά με την προέλευση του SARS-CoV-2, δήλωσε ο Μάικ Ράιαν, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Οργανισμού.

Ειδικότερα, απαντώντας σε πιεστικές ερωτήσεις που δέχθηκε από δημοσιογράφο αναφορικά με το πώς ο ΠΟΥ θα «εξαναγκάσει» την Κίνα να είναι πιο «ανοιχτή», στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε τη Δευτέρα, ο Ράιαν δήλωσε ότι «ο ΠΟΥ δεν έχει την εξουσία να υποχρεώσει κανέναν αναφορικά με αυτό».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ο ΠΟΥ θα προτείνει μελέτες, οι οποίες θα βοηθήσουν ώστε η κατανόηση για το πού πρωτοεμφανίστηκε ο ιός να φτάσει στο «επόμενο επίπεδο». «Αναμένουμε πλήρως τη συνεργασία, τη συνεισφορά και την υποστήριξη όλων των κρατών μελών μας σε αυτήν την προσπάθεια», σημείωσε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »