Δεν έγιναν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους και συνιστώνται μόνο σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί!

Βόμβα από το αφεντικό της AstraZenecaPascal Soriot ο οποίος χαρακτήρισε την χορήγηση της 4ης δόσης του εμβολίου στον πληθυσμό πεταμένα λεφτά!

Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, ανέφερε ότι η ενίσχυση των υγιών ανθρώπων δεν αποτελεί καλή οικονομική επένδυση για το κράτος («κακή χρήση των χρημάτων»), καθώς τα εμβόλια, οι τρεις δόσεις δηλαδή, προστατεύουν ήδη τους υγιείς ανθρώπους για «μεγάλο χρονικό διάστημα» (το εμβόλιο της AstraZeneca δεν θα χρησιμοποιηθεί στην εμβολιαστική εκστρατεία).

Στο μεταξύ πυκνώνει το μυστήριο γύρω από το νέα εμβόλια που αφορούν υποτίθεται τη μετάλλαξη Omicron. Κι αυτό γιατί αφ΄ενός μεν δεν έγιναν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους και αφ΄ετέρου συνιστώνται μόνο σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί!

Στην Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες της Παναγιώτας Καρλατήρα στο protothema, το ζήτημα που αποσαφηνίστηκε κατά τη χθεσινή πρωινή συνεδρίαση των ειδικών είναι ότι τα νέα εμβόλια είναι ενισχυτικά (booster) και η χορήγηση τους θα γίνει με γνώμονα την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού. Τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες από τις μελέτες που ολοκλήρωσαν οι φαρμακευτικές εταιρίες για τα επικαιροποιημένα εμβόλια αφορούν μόνο σε εμβολιασμενο πληθυσμό, με τις δυο βασικές δόσεις εμβολίου mRNA ή με το μονοδοσικό εμβόλιο.

Συνεπώς, ανοίγει η πρόσβαση στα επικαιροποιημένα εμβόλια σε όσους έχουν λάβει το βασικό σχήμα εμβολίων κατά της λοίμωξης covid-19. Όσοι τυχόν ανέμεναν τα νέα εμβόλια για τη θωράκιση τους, για πρώτη φορά, έναντι της λοίμωξης δεν θα μπορούν να τα λάβουν.

Στην ίδια σύσταση καταλήγουν και οι επιστήμονες του ECDC και του ΕΜΑ. Η ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε χθες το απόγευμα αναφέρει πως τα επικαιροποιημένα εμβόλια που εγκρίθηκαν πρόσφατα εγκρίνονται για χρήση ως αναμνηστικές δόσεις μόνο σε άτομα που ολοκλήρωσαν τουλάχιστον μια αρχική σειρά (αρχικός εμβολιασμός), ανεξάρτητα από το ποια εμβόλια χρησιμοποιήθηκαν τότε (!)

Ωστόσο, παραμένει ακόμη ανοιχτός ο τρόπος και ο χρόνος χορήγησης σε όσους έχουν νοσήσει. Επίσης, δεν έχει προσδιοριστεί το μεσοδιάστημα που θα πρέπει να έχει παρέλθει από την τελευταία βασική ή την πρώτη ή δεύτερη αναμνηστική δόση. Μέχρι τώρα το χρονικό διάστημα μεταξύ των αναμνηστικών δόσεων είναι τέσσερις μήνες.

Τα ενισχυμένα με την παραλλαγή Omicron εμβόλια είναι εγκεκριμένα για χορήγηση σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω που έχουν λάβει τον βασικό εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, εν τούτοις το ECDC και ο EMA συστήνουν οι αναμνηστικές δόσεις με αυτά να απευθύνονται κατά προτεραιότητα σε άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ειδικότερα, αναφέρονται στα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, σε ανοσοκατεσταλμένους και σε άτομα με υποκείμενες παθήσεις, που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης covid-19 καθώς και σε έγκυες γυναίκες. Σε υψηλή προτεραιότητα μπαίνουν και όσοι φιλοξενούνται και εργάζονται σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ). Επίσης, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο, λόγω της αυξημένης έκθεσής τους σε περίπτωση μελλοντικών νέων κυμάτων του κορωνοϊού και του βασικού τους ρόλου στην εύρυθμη λειτουργία των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.
Πάμε τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο ρεπορτάζ της Rachel Ellis/Daily Mail>

Ο μισός περίπου πληθυσμός στο Ηνωμένο Βασίλειο -33,5 εκατομμύρια- έχει κάνει έως σήμερα τρεις δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 (την αρχική θεραπεία δύο δόσεων, συν μία αναμνηστική), ενώ 42,6 εκατομμύρια έχουν κάνει μόνο τις δύο δόσεις.

«Για πολλούς, η Covid είναι πλέον μια σχετικά ήπια ασθένεια του αναπνευστικού», λέει ο Andrew Preston, καθηγητής μικροβιακής παθογένεσης στο Πανεπιστήμιο του Bath. «Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι οι περισσότεροι από εμάς είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση στον ιό, έχοντας πλέον εμβολιαστεί, μολυνθεί ή και τα δύο. Η προστασία έναντι του SARS-CoV-2 που προκαλεί Covid σχετίζεται με τα υψηλά επίπεδα αντισωμάτων. Αυτά τα επίπεδα ενισχύονται σε μεγάλο βαθμό από τον εμβολιασμό, αλλά πέφτουν με την πάροδο του χρόνου, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε να γίνουμε ευαίσθητοι στη λοίμωξη μόλις πέσουν τα επίπεδα των αντισωμάτων».

Ο καθηγητής Preston απαντά: «Όπως έχουν βιώσει πολλοί άνθρωποι, τρεις δόσεις εμβολίου δεν έχουν αποτρέψει τη μόλυνση με ένα από τα στελέχη Omicron, αλλά εμφάνισαν μια γενικά ανεκτή ήπια μόλυνση. Το πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η προστασία, ιδιαίτερα εάν προκύψουν νέες παραλλαγές. Τα εμβόλια διεγείρουν μεγαλύτερου μεγέθους ανοσολογικές αποκρίσεις ακόμα και σε σχέση με τη φυσική μόλυνση, επομένως παρέχουν μεγαλύτερα επίπεδα προστασίας. Οι ενισχυτικές δόσεις μειώνουν τις πιθανότητές σας να υποφέρετε από οποιοδήποτε είδος ασθένειας, τουλάχιστον για ένα διάστημα. Και όσο περισσότεροι άνθρωποι προστατεύονται, τόσο λιγότερη Covid θα κυκλοφορεί. Η θεωρία είναι ότι αυτή η διαδικασία μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης νέων στελεχών.

Οι ενισχυτικές δόσεις είναι επίσης σημαντικές για όσους δεν έχουν βγει ποτέ θετικοί στην covid-19. Δεδομένων των επιπέδων μόλυνσης τον περασμένο χρόνο, αν δεν είχατε ποτέ covid-19, τότε είναι πολύ πιθανό να οφείλεται στην προστασία που έχετε από τον εμβολιασμό».

Ωστόσο, άλλοι ειδικοί έχουν αμφισβητήσει τα οφέλη της εκστρατείας εμβολιαστικής ενίσχυσης του πληθυσμού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόσφατα, ο Pascal Soriot, διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, ανέφερε ότι η ενίσχυση των υγιών ανθρώπων δεν αποτελεί καλή οικονομική επένδυση για το κράτος («κακή χρήση των χρημάτων»), καθώς τα εμβόλια, οι τρεις δόσεις δηλαδή, προστατεύουν ήδη τους υγιείς ανθρώπους για «μεγάλο χρονικό διάστημα» (το εμβόλιο της AstraZeneca δεν θα χρησιμοποιηθεί στην εμβολιαστική εκστρατεία).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »