Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεσμεύτηκε σε τηλεοπτικές του δηλώσεις την Τετάρτη (7/12) να μην χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, λέγοντας ότι το οπλοστάσιο της χώρας είναι «αποτρεπτικός παράγοντας» για την ύπαρξη της Ρωσίας, τονίζοντας όμως η Ρωσία θα υπερασπιστεί τον εαυτό της και τους συμμάχους της με όλα τα μέσα εάν χρειαστεί.

Προειδοποιώντας ότι η απειλή πυρηνικού πολέμου στον κόσμο αυξάνεται, ο Β.Πούτιν επανέλαβε: «Δεν έχουμε τρελαθεί»!

Μιλώντας σε συνεδρίαση του συμβουλίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κρεμλίνου, ο Ρώσος ηγέτης κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για πυρηνικές απειλές, ενώ υποστήριξε ότι η Δύση θεωρεί τη Ρωσία ως «μια χώρα δεύτερης κατηγορίας που δεν έχει κανένα δικαίωμα ύπαρξης».

«Μόνο μία απάντηση μπορεί να υπάρξει από την πλευρά μας», διαμήνυσε. «Συνεχής και συνεπής αγώνας για τα εθνικά μας συμφέροντα».

«Θα το κάνουμε αυτό με διάφορους τρόπους και μέσα. Πρώτα από όλα, φυσικά, θα επικεντρωθούμε στα ειρηνικά μέσα, αλλά αν δεν απομείνει τίποτα άλλο, θα αμυνθούμε με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», συνέχισε.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» του Στρατού του στην Ουκρανία θα μπορούσε να είναι μια «μακρόχρονη διαδικασία», αλλά δεν είδε την ανάγκη να κινητοποιήσει επιπλέον στρατιώτες σε αυτό το σημείο.

Για την επιστράτευση

«Από τους 300.000 κινητοποιημένους, μόνο 150.000 βρίσκονται στη ζώνη ειδικής επιχείρησης, εκ των οποίων οι 77.000 βρίσκονται σε μονάδες μάχης και οι υπόλοιποι βρίσκονται στη δεύτερη ή τρίτη γραμμή ή υποβάλλονται σε πρόσθετη εκπαίδευση.

Άλλοι 150.000 εξακολουθούν να βρίσκονται σε πεδία εκπαίδευσης και σε κέντρα εκπαίδευσης – αυτή είναι η λεγόμενη εφεδρεία μάχης».

Μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος αποκρίθηκε πως δεν βγάζουν κανένα απολύτως νόημα τα σενάρια περί νέας επιστράτευσης.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν έχουν νόημα πρόσθετα μέτρα κινητοποίησης – δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο για το κράτος και το Υπουργείο Άμυνας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »