Η Μόσχα κάνει ευθέως λόγο για αποτροπή εμπλοκής της Δύσης στις χώρες που αποτελούσαν κάποτε ενιαίο χώρο

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό μήνυμα στο πλαίσιο του τερματισμού χρήσης δολαρίου και ευρώ στις συναλλαγές της Μόσχας με τις χώρες του λεγόμενου μετασοβιετικού χώρου, έστειλε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov κάτι που όπως όλα δείχνουν μπορεί να είναι η αρχή επαναδημιουργίας ενός ενιαίου χώρου δράσης με επίκεντρο την Μόσχα.

Η νομισματική ενοποίηση που πιθανό να επεκταθεί σε όλες τις δημοκρατίες που αποτελούσαν την σοβιετική ένωση δημιουργώντας μια μεγάλη αγορά που θα περνά από Κρεμλίνο και θα μπορεί να ανταγωνιστεί πλήρως τις ΗΠΑ και την ΕΕ ενώ σε δεύτερο χρόνο θα μπορούσε να σημάνει και την ενοποίηση των εξωτερικών συνόρων ή την δημιουργία μιας μετα-σοβιετικής Σέγκεν.

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στο Καζακστάν με το οποίο η Ρωσία έχει πλουσιότατο διμερές εμπόριο, ο Lavrov ξεκαθάρισε πως οι δύο χώρες θα απογαλακτιστούν στις συναλλαγές τους από τα δύο αυτά νομίσματα, που έχουν «αποδειχθεί αναξιόπιστα».

«Στο διμερές εμπόριο με το Καζακστάν τον Ιανουάριο-Οκτώβριο 2022, το εμπόριο αυξήθηκε κατά περίπου 10%, που αντιστοιχεί σε περίπου 22 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση.

Λέω “δολάρια” όπως συνηθίζω να το λέω.

Είναι καιρός να απογαλακτιστούμε, δεν μπορούμε να υπολογίζουμε τη συνεργασία μας σε νόμισμα που έχει αποδειχθεί αναξιόπιστο.

Είναι αδύνατο να διαπραγματευτούμε με τους εκδότες δολαρίων και ευρώ που επιβάλλουν κυρώσεις ανά πάσα στιγμή», είπε ο Lavrov.

Εξάλλου ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας κατηγόρησε τη Δύση, πως προσπαθεί να βάλει προσκόμματα στις σχέσεις Ρωσίας – Καζακστάν.

«Στο σημερινό επικοινωνιακό περιβάλλον, οποιαδήποτε πληροφορία – αληθινή ή ψεύτικη – διαδίδεται ευρέως αμέσως.

Αυτά τα αδίστακτα “ενδιαφερόμενα μέρη” που μπαίνουν σφήνες στις σχέσεις μας το εκμεταλλεύονται αμέσως» είπε ο Lavrov, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Khabar-24 του Καζακστάν

«Γνωρίζουμε πόσο στενά παρακολουθούν οι αμερικανοί ομόλογοί μας και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις εξελίξεις στον μετασοβιετικό χώρο», είπε ο υπουργός.

«Προσέχουν τυχόν ενδείξεις για να διογκώσουν τις δηλώσεις ορισμένων ατόμων μέχρι το επίπεδο της κρατικής πολιτικής της μιας ή της άλλης χώρας. Δεν επιχειρούν καν να την αποκρύψουν», σημείωσε.

Δυτική απόπειρα σε Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν

Η Μόσχα καταγράφει μια επίμονη πρόθεση της Δύσης να παρέμβει στις μορφές αλληλεπίδρασής της με το Μπακού και το Ερεβάν και να απωθήσει τη Ρωσία από την Υπερκαυκασία, λέει ο Denis Gonchar, στέλεχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Συνεχίζουμε να καταγράφουμε την επίμονη πρόθεσή τους να ενσωματωθούν στις τριμερείς μας επαφές με το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία.

Ωστόσο, οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον μπορεί να προσπαθήσουν να το παρουσιάσουν ως κάτι άλλο, πίσω από αυτό όμως βρίσκεται η επιθυμία να ωθήσουν τη Ρωσία μακριά από την Υπερκαυκασία.

Είναι ενδεικτικό ότι η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες δεν τολμούν καν να αναγνωρίσουν τη μεγάλη σημασία της Ρωσίας στις τριμερείς συμφωνίες για την εξομάλυνση των σχέσεων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν», σημείωσε ο διπλωμάτης.

Σύμφωνα με τον ανώτερο διπλωμάτη, έτσι αντιλαμβάνεται η Ρωσία τη λειτουργία της προσωρινής αποστολής παρακολούθησης της ΕΕ στην Αρμενία, καθώς και τις «προσπάθειες οργάνωσης της αποστολής του ΟΑΣΕ στην περιοχή κατά παράκαμψη του κανόνα συναίνεσης».

Ο Gonchar εξάλλου σημειώνει, πως οι Ρώσοι διαμεσολαβητές κατέστησαν δυνατό τον τερματισμό της επικίνδυνης κλιμάκωσης του Σεπτεμβρίου στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.

«Έγιναν ορισμένα βήματα στο πλαίσιο του CSTO κατόπιν αιτήματος της Αρμενίας, συμπεριλαμβανομένης της σύγκλησης της έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Συλλογικής Ασφάλειας του CSTO, της αποστολής του Γενικού Γραμματέα του CSTO και του επικεφαλής του Κοινού Επιτελείου για αξιολόγηση της κατάστασης επί τόπου και εξέταση για την αποστολή αποστολής παρακολούθησης του Οργανισμού στις παραμεθόριες περιοχές της Αρμενίας. Η κατάσταση στα σύνορα συζητήθηκε επί της ουσίας κατά την ετήσια συνεδρίαση του Συμβουλίου Συλλογικής Ασφάλειας του CSTO στις 23 Νοεμβρίου», δήλωσε ο Gonchar, όπως μεταδίδει το Tass.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »