Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς συγκάλεσε το σερβικό Συμβούλιο Ασφαλείας

Δραματικές στιγμές στο Κόσσοβο το οποίο βρίσκεται τα πρόθυρα γενικευμένης ένοπλης σύρραξης.

Οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου έδωσαν τελεσίγραφο στους Σέρβους του Κοσσόβου  διορία μέχρι τα μεσάνυχτα  για να διαλύσουν τα οδοφράγματα, απειλώντας ότι θα χρησιμοποιήσουν βία εάν δεν  συμμορφωθούν.

Οι Σέρβοι από την πλευρά τους έχουν ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να τα απομακρύνουν.

Όλο και περισσότεροι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου κατευθύνονται στα οδοφράγματα.

Στην Πρίστινα, είπαν ότι τους δίνουν προθεσμία μέχρι το βράδυ: μέχρι τις 19:00 τοπική ώρα, όλα τα εμπόδια στους δρόμους πρέπει να απομακρυνθούν διαφορετικά οι αρχές θα χρησιμοποιήσουν βία.

Αναφέρεται ότι ο Albin Kurti έχει ήδη ενημερώσει τους εκπροσώπους των χωρών του ΝΑΤΟ σχετικά.

Εάν οι Σέρβοι δεν εγκαταλείψουν τα οδοφράγματα με τη θέλησή τους, θα διαλυθούν από την αστυνομία και τις ειδικές δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου.

Ταυτόχρονα, οι μονάδες του σερβικού Στρατού συγκεντρώνονται στη διοικητική γραμμή.

 

 

Σημαντικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν προς τα διοικητικά σύνορα με την Σερβία αλλά και την πρωτεύουσα Πρίστινα είναι αποκλεισμένες.

Την απαίτηση και το τελεσίγραφο για διάλυση των οδοφραγμάτων έκανε και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας σε σχέση με την επιδείνωση της κατάστασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Μέλη των δυνάμεων του Κοσσόβου ROSU (Regional Operations Support Units of Kosovo Police) με τεθωρακισμένα οχήματα μπήκαν στο κτίριο στο Gazivode, (η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στις 19:00)

Τα μέλη της ROSU, πλήρως οπλισμένα και χρησιμοποιώντας τεθωρακισμένα οχήματα, μπήκαν στο κτίριο του μεγάλου φράγματος στη λίμνη Gazivode, έδιωξαν την φρουρά ασφαλείας  και κατέβασαν τις σερβικές σημαίες που βρίσκονταν εκεί.

Το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και των Μετόχια εξακολουθούν  να είναι αποκλεισμένο από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας. Δεν είναι δυνατό για κάποιον να διασχίσει οι διαβάσεις Jarinje και Brnjak είτε με τα πόδια είτε με αυτοκίνητο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »