Θα γίνει και «θερμό επεισόδιο»;;;

Η πολιτική ηγεσία στην Τουρκία τακτικά τα τελευταία πολλά χρόνια «χτίζει» σκηνικά έντασης και κρίσης. Σίγουρα, σε αντίθεση με την Αθήνα, η Άγκυρα έχει επιδιώξεις στο Αιγαίο, τις οποίες δεν παρατά ποτέ!

Ωστόσο, παράλληλα με αυτές, η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας χρειάζεται τώρα η προσοχή να είναι στραμμένη σε κρίση με την Ελλάδα, καθώς τα εκλογικά ποσοστά του «Σουλτάνου» κινδυνεύουν για πρώτη φορά να τον ρίξουν από την εξουσία!

Δημοσιογραφικές φήμες και στις δύο πλευρές κάνουν λόγο για ΤΕΧΝΗΤΗ ΚΡΙΣΗ, χωρίς κανένας να μπορεί με βεβαιότητα να τις επιβεβαιώσει και όλοι να περιμένουν να κρίνουν εκ του αποτελέσματος.

Αλήθεια είναι πως σχεδόν όλες τις περιπτώσεις, πλην των επικίνδυνων υπερπτήσεων και των εμπλοκών στον ουρανό του Αιγαίου, οι ενέργειες της γείτονας χώρας κρατούνται σε ένα πλαίσιο ακραίας ρητορικής. Η ρητορική αυτή έχει γίνει βέβαια πιο έντονη τον τελευταίο καιρό.

Κατά τις ημέρες Ερντογάν, τις περισσότερες φορές, αν όχι όλες, η τουρκική ηγεσία επιλέγει να οξύνει την ρητορική της απέναντι στην Ελλάδα, όταν έχει προηγηθεί ή κορυφωθεί μια μείζονα πολιτική εξέλιξη στο εσωτερικό, μια διεθνή πίεση ή μια σημαντική γεωπολιτική εξέλιξη.

Αδιαμφησβήτητα, ο Τούρκος πρόεδρος έχει εκλογές την επόμενη χρονιά, αντιμέτωπος με τρομερές πιέσεις στο εσωτερικό του.

Από την άλλη πλευρά, ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ, από την κλιμάκωση της ρητορικής είναι προφανές ότι βγαίνει κερδισμένος και ο Έλληνας πρωθυπουργός. Συσπειρώνει το εκλογικό του ακροατήριο σε μια περίοδο, κατά την οποία μόνο αρνητικές εξελίξεις έχουμε στην χώρα σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, προετοιμάζοντας τον ίδιο και το κόμμα του για τις εκλογές. Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κάνει τον κόσμο να ξεχάσει τα μέτρα  που επέβαλλε και επιβάλλει με πρόσχημα τα εμβόλια και τον COVID.

Ερντογάν και Μητσοτάκης διαμορφώνουν λοιπόν ένα σκηνικό πολέμου για να επωφεληθούν και οι δύο (με την διαφορά πως οι Τούρκοι ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ τις επιδιώξεις τους απέναντι στην Ελλάδα);;; Η αλήθεια είναι πως είναι λίγο περίεργο από τα «Μελβούτ μου», οι τόνοι να ανεβαίνουν τόσο απότομα!

Το ερώτημα είναι αν η αντιπαράθεση θα μείνει στα λόγια ή θα υπάρξει και ένα ελεγχόμενο επεισόδιο σε στυλ Έβρου! Πάντως από την λεκτική αντιπαράθεση με την Τουρκία σπεύδουν να επωφεληθούν προεκλογικά όλα τα κόμματα, καθώς είδαμε βουλευτές από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κτλ. να συμμετέχουν στις κόντρες με τούρκους αξιωματούχους κατά την κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ (NATO PA)  (βλ. Τζάκρη, Λοβέρδος κ.α.), με ΜΜΕ να δίνουν τίτλους «Ο Ερντογάν ένωσε τους Έλληνες πολιτικούς»! Θα μπορούσες να το πεις και… συγκυβέρνηση, αν τελικά τα επικείμενα εκλογικά ποσοστά επιτρέψουν κάτι τέτοιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »