Τι να ετοιμάζουν άραγε οι Τούρκοι και κατηγορούν δήθεν την πολεμική αεροπορία για ενεργοποίηση αεροσκάφους “φαντάσματος”;
ΗΤουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με πιλότους και μαχητικά αεροσκάφη λόγω του εμπάργκο των ΗΠΑ και βλέπει “φαντάσματα” με τα αποσυρμένα ελληνικά μαχητικά A-7 Corsair!

“Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε την περασμένη εβδομάδα. Κανονικά τα ελληνικά A-7 είχαν αποσυρθεί πριν από δύο χρόνια. Τουλάχιστον έτσι ξέραμε. Αλλά το επίπεδο του μαχητικού και η βαριά συντήρηση του δείχνει ότι διατηρούνται ως εφεδρικάαεροσκάφη για μεγάλο χρονικό διάστημα για καταστάσεις μάχης”, αναφέρει ο Hakan KILIÇ Τούρκος αμυντικός αναλυτής και ειδικός στην πολεμική αεροπορία και την βαλλιστική άμυνα.

Τα μαχητικά αυτά έχουν αποσυρθεί εδώ και χρόνια και δεν νομίζουμε ότι υπάρχει κανένα απολύτως σενάριο επαναδραστηριποιήσης τους.
Είναι γνωστό ότι το αεροσκάφος Α-7Η παραλήφθηκε από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία το 1975. Η αρχική παραγγελία ήταν για 60 μονοθέσια αεροπλάνα, ενώ αργότερα παρελήφθησαν και 5 διθέσια. Αρχικά επιχειρούσαν από τις Αεροπορικές Βάσεις Λάρισας (347 Μοίρα “Περσέας”) και Σούδας (340 Μοίρα “Αλεπού“ και 345 Μοίρα “Λαίλαψ”).

 

Το 1993 παρελήφθησαν 43 A-7E και19 TA-7C από αποθέματα του Αμερικάνικου Ναυτικού και αντικατέστησαν τα F-104G στις 335 και 336 Μοίρες. Από το 2002 όλα τα ελληνικά Corsair επιχειρούσαν από την Αεροπορική Βάση Αράξου, μέχρι την απόσυρσή τους την 31η Οκτωβρίου 2014.

Γιατί όμως οι Τούρκοι να φοβούνται ένα τέτοιου τύπου αεροσκάφος που έχει αποσυρθεί;

Το A-7 Corsair II είναι αμερικανικής κατασκευής, μονοθέσιο, μονοκινητήριο, μαχητικό αεροσκάφος κρούσης μεγάλης εμβέλειας.

Πέταξε με επιτυχία από τον πόλεμο του Βιετνάμ έως την Λιβύη, την Γρανάδα, τον Παναμά και κυρίως στην επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου» το 1991.

Θεωρήθηκε ιδιαίτερα πρωτοποριακό για την εποχή του αεροσκάφος με προηγμένα συστήματα ναυσιπλοϊας και μάχης, ενώ στην δύναμη της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας ήταν το πιο αποτελεσματικό μέσο για την προσβολή επίγειων και θαλάσσιων στόχων. Ίσως για αυτό να φοβούνται οι Τούρκοι ειδικοί, το τονίζουμε αυτό, ένα αεροσκάφος που έχει αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία από το 2014.

Το έτερο στοιχείο τουρκικού φόβου αφορούσε το οπλικό φορτίο του Corsair, το οποίο αποτελείται από καθοδηγούμενα από λέιζερ βλήματα, πυραύλους κατά τεθωρακισμένων, βόμβες διασποράς, πυραύλους αντί-ραντάρ και ένα πολυβόλο M61 VULKAN.

Σημαντική είναι η ικανότητα χρήσης πυραύλων ανίχνευσης θερμότητας στους φορείς των ακροπτέρυγων, που του δίνει την ικανότητα περιορισμένης αυτοάμυνας ενάντι εναέριων στόχων, ή ακόμα και την προσβολή χαμηλά πετούμενων στόχων, όπως ελικόπτερα ή άλλα αεροσκάφη.

Το οπλικό φορτίο μπορεί να τοποθετηθεί σε έξι πυλώνες στα φτερά και δύο σταθμούς κάτω από την άτρακτο, και μπορεί να έχει ένα μέγιστο βάρος 66 τόνων. Είναι επίσης ικανό για εναέριο ανεφοδιασμό άλλων αεροσκαφών, με τη χρήση 4 εξωτερικών δεξαμενών καυσίμων.

Όπως και να έχει το όλο θέμα μυρίζει τουρκική προπαγάνδα, η οποία εξαπλώνεται πολύ γρήγορα, θέλοντας να στοχοποιήσει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »