Οι Ρώσοι ετοιμάζουν το πυρηνικό οπλοστάσιο – Δείτε βίντεο

Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, υπάρχει επίσημη παραδοχή για εμπλοκή βρετανικών ειδικών δυνάμεων. Οι βασιλικοί πεζοναύτες της Βρετανίας έχουν λάβει μέρος σε μυστικές επιχειρήσεις «υψηλού κινδύνου» στην Ουκρανία, αποκαλύπτει για πρώτη φορά Στρατηγός της χώρας.

Σύμφωνα με τους Ρώσους, βρετανικές δυνάμεις υπάρχουν σε κάθε ένοπλο σχηματισμό της Ουκρανίας. Οι Βρετανοί σχεδιάζουν και καθοδηγούν χτυπήματα “deep strike” βαθιά στις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού. Είναι αυτοί που επιλέγουν στόχους και κατευθύνουν τα βλήματα MLRS HIMARS.

Η εθνική εφημερίδα The Times της Βρετανίας αναφέρει ότι Βασιλικοί Πεζοναύτες συμμετείχαν σε «διακριτικές επιχειρήσεις» σε ουκρανικό έδαφος που διήρκεσαν αρκετούς μήνες, ανέφερε

Το άρθρο παραθέτει δηλώσεις του υποστράτηγου Ρόμπερτ Μάγκουαν στην εφημερίδα των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Magowan είναι ο πρώην Διοικητής των Βασιλικών Πεζοναυτών, έχοντας ενταχθεί στην επίλεκτη μονάδα του Βασιλικού Ναυτικού το 1989.

Ο αντιστράτηγος στην εισήγησή του αναφέρει ότι:

“(…) οι καταδρομείς είχαν υποστηρίξει διακριτικές επιχειρήσεις σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο περιβάλλον. Οι επιχειρήσεις μας συνδέονταν με υψηλό πολιτικό και στρατιωτικό κίνδυνο.”

Βρετανικές ειδικές δυνάμεις στην Ουκρανία

Όσον αφορά τις λεπτομέρειες της δήλωσης του Magowan, το άρθρο των Times αναφέρει:

«Στο Globe and Laurel, την επίσημη έκδοση των Βασιλικών Πεζοναυτών-Royal Marines, περιέγραψε πώς 350 πεζοναύτες από την Διοίκηση 45 συνόδευσαν διπλωμάτες από την βρετανική πρεσβεία στο Κίεβο (στην Πολωνία) νωρίτερα αυτό το έτος, όταν έγινε σαφές ότι τα ρωσικά στρατεύματα προετοιμάζονταν για εισβολή. Οι καταδρομείς επέστρεψαν στο Κίεβο τον Απρίλιο για να προστατεύσουν την πρεσβεία καθώς η Βρετανία προσπαθούσε να αποκαταστήσει την διπλωματική παρουσία της εκεί».

Πριν αυτή την δήλωση, οι πληροφορίες για παρουσία στρατού (όχι απλά μισθοφόρων) Αμερικανών και Βρετανών χαρακτηρίστηκαν έντονα ως αναληθείς από την πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν περιέγραψε τα γεγονότα στην Ουκρανία ως σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και του «όλου του δυτικού στρατιωτικού μηχανισμού» και υποστήριξε τον Σεπτέμβριο ότι ολόκληρες στρατιωτικές μονάδες στην Ουκρανία ήταν «de facto υπό την διοίκηση δυτικών συμβούλων».

Οι εκτιμήσεις του Πούτιν απορρίφθηκαν. “Δεν υπάρχουν στοιχεία για εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία”, είχε δηλώσει στο BBC ο Έντουαρντ Άρνολντ από το think tank Royal United Services Institute με έδρα το Λονδίνο και είχε προσθέσει:

“Δεν υπάρχουν επίσης διοικητές του ΝΑΤΟ που να κατευθύνουν τις ουκρανικές μονάδες στο πεδίο της μάχης. Είναι επίσης πολύ απίθανο να συμβεί αυτό στο μέλλον καθώς το ΝΑΤΟ προσπαθεί να μετριάσει τους κινδύνους της κλιμάκωσης.”

Ο Magowan τον διαψεύδει στο Globe and Laurel :

“Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η 45η Ομάδα Καταδρομών μετακόμισε σε σύντομο χρονικό διάστημα – στη μέση του σκοτεινού χειμώνα της βόρειας Νορβηγίας – για να εκκενώσει την Βρετανική Πρεσβεία στο Κίεβο στην Πολωνία. Η Διεθνής Δύναμη Αντίδρασης 999, αν θέλετε. Στην συνέχεια, τον Απρίλιο επέστρεψαν στη χώρα, για να αποκαταστήσουν την διπλωματική αποστολή και να προστατεύσουν το βασικό προσωπικό.

Και στις δύο φάσεις, οι Καταδρομείς υποστήριξαν και άλλες διακριτικές επιχειρήσεις σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο περιβάλλον και με υψηλό πολιτικό και στρατιωτικό κίνδυνο».

Η προαναφερθείσα 45η διοίκηση, που εδρεύει στη βάση RM Condor στο Arbroath της Σκωτίας στην ακτή της Βόρειας Θάλασσας, “ειδικεύεται στον αρκτικό πόλεμο”, σύμφωνα με τους Times. Το άρθρο των Times εξηγεί ότι νωρίτερα μέσα στον χρόνο η μονάδα καταδρομών «συμμετείχε σε ασκήσεις στην Νορβηγία όταν μεταφέρθηκε για λίγο στην Πολωνία για να βοηθήσει στην εκκένωση, ενώ εκπαιδεύονταν στα παγωμένα βουνά και τα φιόρδ πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο».

Ο Μάγκοβαν επιβεβαίωσε επίσης την υποστήριξη για την εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών, επαινώντας «τον ρόλο των πεζοναυτών στην εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων του Κιέβου».

Ο στρατηγός έγραψε:

“Εκτός από τη ευρύτερη άμυνα, έχουμε εμπλακεί εντατικά στην εκπαίδευση εκατοντάδων ουκρανών στρατιωτικών αυτό το καλοκαίρι. Σχεδιάζουμε επίσης να εκπαιδεύσουμε Ουκρανούς πεζοναύτες.”

Είναι η πρώτη φορά που ο στρατός παραδέχτηκε ότι οι βρετανικές δυνάμεις συμμετείχαν επίσης σε ειδικές επιχειρήσεις ενώ βρίσκονταν στην Ουκρανία.

Θυμηθείτε στο βίντεο την παρουσία και Αμερικανών στρατιωτών στην Ουκρανία:

Δείτε βίντεο

 

Ρώσος Διοικητής: Η επόμενη κλιμάκωση θα είναι πυρηνική!

Η Ρωσία δεν είναι σε θέση να «νικήσει το Νατοϊκό μπλοκ» χωρίς να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, παραδέχθηκε Ρώσος διοικητής.

Ο Αλεκσάντερ Χοντακόφσκι, διοικητής ρωσικών δυνάμεων στο Ντονέτσκ, τόνισε ότι η Ρωσία πολεμά ενάντια σε ολόκληρο τον Δυτικό κόσμο, επομένως η επόμενη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία μπορεί «να είναι μόνο μία: πυρηνική».

“Γνωρίζουμε τις δυνατότητες μας. Αντιλαμβανόμαστε τα όρια των πηγών μας.

Αν οι χώρες του ΝΑΤΟ ξεπεράσουν συγκεκριμένα όρια, πχ αποστολή αρμάτων μάχης Leopard. Είναι πολύ κοντά στο να ξεπεράσουν την κόκκινη γραμμή.

Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η επόμενη κλιμάκωση θα είναι πυρηνική.

Δεν διαθέτουμε τις δυνατότητες για να νικήσουμε το Νατοϊκό μπλοκ με συμβατικά μέσα. Έχουμε όμως τα πυρηνικά όπλα γι’ αυτό.

Γι αυτό υπάρχει μόνο μία επιλογή», δήλωσε ο κ. Χοντακόφσκι.

Σε σιλό ο YARS – Επιχειρησιακή λειτουργία

Το Κρεμλίνο δεν έχει σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές του Ρώσου διοικητή όμως μια εξέλιξη δείχνει πως η Μόσχα ετοιμάζεται εντατικά για μια τέτοια στιγμή.

Ο ρωσικός διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM) τύπου Yars τοποθετήθηκε σε σιλό στον σχηματισμό Κοζέλσκ στην περιοχή Καλούγκα της κεντρικής Ρωσίας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας και έτσι θα μπορεί πλέον να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία.

Την είδηση αυτή μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ενώ ο Διοικητής του Σχηματισμού στρατηγικών δυνάμεων δήλωσε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη, διότι πλέον ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος τύπου Yars μπορεί να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία βάσει του χρονοδιαγράμματος όπως είχε προγραμματιστεί, ενισχύοντας έτσι τις ρωσικές στρατηγικές πυραυλικές δυνάμεις.

Η ρωσική ταμπλόιντ εφημερίδα Komsomolskaya Pravda ανέφερε ότι το πυραυλικό συγκρότημα Yars, το οποίο φορτώθηκε στην περιοχή Kaluga, έχει ισχύ “12 φορές μεγαλύτερη από την αμερικανική βόμβα που κατέστρεψε τη Χιροσίμα” – αναφερόμενος στο ατομικό όπλο που έπεσε στην ιαπωνική πόλη στις 6 Αυγούστου. 1945.

Η έκθεση της εφημερίδας μαζικής κυκλοφορίας περιέγραφε ορισμένες από τις προδιαγραφές του πυραύλου, οι οποίες περιλαμβάνουν βάρος εκτόξευσης 46.000 τόνων, επιχειρησιακό βεληνεκές έως και 12.000 χιλιόμετρα (7.456 μίλια) που μπορεί να πλήξει τις ΗΠΑ ή οπουδήποτε στην Ευρώπη, και ωφέλιμο φορτίο έως και 500 κιλοτόνων.

Το RS-24 Yars είναι μια βελτιωμένη έκδοση του προηγούμενου Topol-M. Γνωστό στη Δύση ως SS-29, αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Θερμικής Μηχανικής της Μόσχας και δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 2007.

Ικανός να προετοιμαστεί για εκτόξευση σε επτά λεπτά, ο πύραυλος μπορεί να εκτοξευθεί από μια προετοιμασμένη τοποθεσία, ένα ειδικό σιλό με συρόμενη οροφή ή από μια απροετοίμαστη θέση κατά την ανάπτυξη του στο πεδίο μάχης.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε την Τετάρτη ότι ο πύραυλος εγκαταστάθηκε στο σιλό χρησιμοποιώντας ειδική μονάδα μεταφοράς και φόρτωσης σε μια επιχείρηση που διήρκεσε αρκετές ώρες.

Ο Βαντίμ Βιαζόφσκι, μηχανικός, είπε: «Είμαι περήφανος για τη Ρωσία που η χώρα μου θέτει σε λειτουργία τέτοια προϊόντα που η πατρίδα μπορεί να κοιμάται ήσυχη».

Ο Yars εκτέθηκε τον Οκτώβριο κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας υπό την επίβλεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ιγκόρ Κοροττσένκο, είπε τότε στο κανάλι Russia-1 πως είναι «πολύ σημαντικό να δείξουμε ποιος είναι ο κύριος αντίπαλός μας και τι τον περιμένει».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »