Σοκ προκάλεσε μία δικαστική απόφαση στις ΗΠΑ, ενώ πυροδότησε και έντονες αντιπαραθέσεις για το θέμα του εμβολιασμού κατά του κοροναϊού Covid-19.

Μετά το διαζύγιο τους πριν από επτά χρόνια, δύο γονείς απέκτησαν την κοινή επιμέλεια του 11χρονου γιου τους. Στα μέσα Αυγούστου, πέρασαν από μία ακροαματική διαδικασία, προκειμένου να διευκρινιστούν κάποια θέματα, που αφορούσαν στα έξοδα και στην εν γένει στήριξη του παιδιού.

Μόνο που ο δικαστής έθεσε… άλλες προτεραιότητες. Ένα από τα βασικά ερωτήματα που υπέβαλε στη μητέρα του 11χρονου, ήταν κατά πόσο είχε εμβολιαστεί κατά του κοροναϊού. Η ίδια δήλωσε πως εξεπλάγη από το ερώτημα, καθώς η διαδικασία δεν είχε σχέση με αυτό.

Απάντησε, ωστόσο, στο δικαστή πως δεν είχε εμβολιαστεί. «Είχα ανεπιθύμητες αντιδράσεις στα εμβόλια στο παρελθόν και ο γιατρός μου, μου συνέστησε να μην εμβολιαστώ. Υπήρχε κίνδυνος για επιπτώσεις», ανέφερε.

Μετά την απάντηση για το μη εμβολιασμό της, ήρθε όμως η αναπάντεχη – όπως υποστηρίζεται από την πλευρά της μητέρας – απόφαση του δικαστηρίου.

Ο δικαστής τής αφαίρεσε προσωρινά την επιμέλεια και όλα τα δικαιώματα επαφής με το γιο της, μέχρι να προχωρήσει σε εμβολιασμό. Κι έτσι, η επιμέλεια του παιδιού ανατέθηκε αποκλειστικά στον πατέρα, ο οποίος είχε κάνει το εμβόλιο.

Η υπόθεση της μητέρας από το Ιλινόις των ΗΠΑ, όπως ήταν αναμενόμενο, πυροδότησε έντονες αντιπαραθέσεις και συζήτηση για το θέμα του εμβολιασμού.
Το δικαστήριο υπερέβη τις εξουσίες

Η μητέρα Rebecca Firlit χαρακτήρισε λάθος την απόφαση του δικαστή του Σικάγο, καθώς χωρίζει οικογένειες και άσκησε έφεση.

«Νομίζω ότι δεν είναι προς το συμφέρον του γιου μου να είναι μακριά από τη μητέρα του», δήλωσε. Μετά την απόφαση, επικοινωνεί με το γιο της μόνο μέσω τηλεφώνου και βιντεοκλήσεων. Η ίδια ανέφερε πως ο γιος της κλαίει, «του λείπω, του στέλνω συνέχεια πακέτα με διάφορα πράγματα».

«Το δικαστήριο υπερέβη σαφώς τις εξουσίες του», υποστήριξε η συνήγορος της 39χρονης μητέρας, Annette Fernholz, η οποία επεσήμανε και το γεγονός πως ούτε ο ίδιος ο πατέρας έφερε το ζήτημα του εμβολιασμού στο επίκεντρο της ακροαματικής διαδικασίας.

Η εξέλιξη προκάλεσε εξάλλου ακόμη και την έκπληξη από την πλευρά του πατέρα, Matthew Duiven. Ο δικηγόρος του, Jeffery M. Leving, είπε ότι δεν περίμενε από τον δικαστή να ρωτήσει για εμβολιασμούς ή να αλλάξει τη ρύθμιση επιμέλειας.

Ανέφερε, πάντως, ότι υποστηρίζει την απόφαση του δικαστή. «Υπάρχουν παιδιά που έχουν πεθάνει εξαιτίας του covid. Νομίζω ότι κάθε παιδί πρέπει να είναι ασφαλές. Και συμφωνώ ότι η μητέρα πρέπει να εμβολιαστεί», πρόσθεσε.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, ο δικαστής του Σικάγο, ο οποίος και σε άλλες υποθέσεις έχει αναδείξει το θέμα του εμβολιασμού, φέρεται να ανακάλεσε την απόφαση απαγόρευσης να έρχεται σε επαφή η μητέρα με το γιο της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »