Επιδρομή ρωσικών μαχητικών σε αμερικανική βάση

Η Ρωσία πραγματοποίησε  μια σειρά επιχειρήσεων εναντίον του συνασπισμού που ηγούνται οι ΗΠΑ στη Συρία τον Ιούνιο, ανέφερε την Παρασκευή η Wall Street Journal επικαλούμενη στρατιωτικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ, σε αυτό που ένας Αμερικανός αξιωματούχος περιέγραψε ως «σημαντική αύξηση της πρόκλησης».

Ταυτόχρονα στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου, ανησυχούν ότι «οι ρωσικές ενέργειες ενδέχεται να κλιμακωθούν σε μια απρογραμμάτιστη σύγκρουση μεταξύ των δυνάμεων των ΗΠΑ και της Ρωσίας στη Συρία.»

Οι εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον είναι ήδη υψηλές μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν την Τετάρτη το al-Tanf, μια στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, όπου περίπου 200 στρατιωτικοί των ΗΠΑ βρίσκονται δίπλα σε ισλαμιστές μισθοφόρους σε μια –υποτίθεται- προσπάθεια να καταστείλουν την αναζωπύρωση της ISIS στην περιοχή.

 Ωστόσο,  αναφέρεται ότι η Ρωσία φρόντισε να ενημερώσει  τις ΗΠΑ για την επίθεση μέσω μιας γραμμής επικοινωνίας που είχε οριστεί εδώ και πολύ καιρό, υποδηλώνοντας ότι δεν στόχευε αμερικανικά στρατεύματα, αλλά προσπαθούσε κτυπήσει τους ισλαμιστές μισθοφόρους.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν απώλειες από τις ΗΠΑ ή τον συνασπισμό, ένας στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ περιέγραψε την επιχείρηση ως «σημαντική αύξηση της πρόκλησης» αυτόν τον μήνα, ανέφερε η έκθεση.

Την Πέμπτη, οι ΗΠΑ συνέλαβαν έναν ανώτερο ηγέτη του ISIS  στη Συρία κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης τα ξημερώματα της Πέμπτης, ανακοίνωσε ο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός κατά του ISIS, η πρώτη τέτοια επιχείρηση συνασπισμού σε περιοχές ουσιαστικά υπό τουρκικό έλεγχο.

Ο συνασπισμός πραγματοποιεί επιδρομές και χτυπήματα με στόχο τα μέλη της ομάδας, η οποία διεξάγει επιθέσεις ανταρτών από τότε που ο πρώην ηγέτης της, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, σκοτώθηκε σε επιχείρηση των ΗΠΑ το 2019.

Ο συνασπισμός δεν διευκρίνισε σε ποιο μέρος της επιδρομής της Πέμπτης στη Συρία έλαβε χώρα.

Οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ ανέλαβαν τον Φεβρουάριο επιδρομή με ελικόπτερο στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας που ελέγχεται από τον τζιχαντιστή Hayat Tahrir al-Sham (HTS) που οδήγησε στον θάνατο του ηγέτη της ISIS  Abu Ibrahim Al-Hashemi Al-Quraishi.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »