ΟΒέλγος δημοσιογράφος Μισέλ Γκεγιέ περιέγραψε, μιλώντας στο Star τις συνθήκες κράτησης της Εύας Καϊλή στις φυλακές του Χάρεν, στο Βέλγιο.

Οι φυλακές του Χάρεν αποτελούν ένα πρότυπο σωφρονιστικό συγκρότημα που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, μόλις τον περασμένο Οκτώβριο. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, είναι οικολογικές φυλακές με γήπεδα και άλλους κοινούς χώρους, ενώ τα κελιά δεν μοιάζουν με τα συμβατικά, αλλά είναι μικρά σύγχρονα δωμάτια σε καθένα από τα οποία απομονώνεται μόνη της η κάθε κρατούμενη, έχοντας κρεβάτι, γραφείο, τηλεόραση και ένα παράθυρο.

Σύμφωνα με τον Βέλγο δημοσιογράφο, η Εύα Καϊλή φέρεται να έχει συναναστροφές με ακόμα 20 κρατούμενες, οι οποίες «έχουν σκοτώσει κι έχουν βιάσει, ενώ υπάρχουν και άλλες κρατούμενες που κατηγορούνται για εγκλήματα «λευκού κολάρου» (white collar crimes)».

«Έχει κάποιες γυναίκες που έχουν σκοτώσει, έχουν βιάσει κι άλλες που κρατούνται για οικονομικά εγκλήματα. Είναι πιθανό η Ελληνίδα αντιπρόεδρος να βρίσκεται στην φυλακή δίπλα σε κρατούμενη που έχει σκοτώσει τον σύζυγό της ή τα παιδιά της, αυτά συμβαίνουν στην φυλακή», υποστήριξε ο Μισέλ Γκεγιέ στο Star.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ προηγούμενων ημερών, οι φυλακές του Χάρεν θυμίζουν… χωριό.

Η Εύα Καϊλή βρίσκεται στη φυλακή από το βράδυ της Κυριακής και αναμένεται να παραμείνει εκεί μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου όταν και θα οδηγηθεί ενώπιον του ανακριτή για να απολογηθεί και να αποφασιστεί αν θα παραμείνει κρατούμενη μέχρι τ

Η φυλακή – μπουτίκ

Από το συγκρότημα φυλακών που έμοιαζε με πολυτελές κάστρο. Σε ένα υπερσύγχρονο σωφρονιστικό συγκρότημα που θυμίζει περισσότερο χωριό παρά φυλακή.

Εκεί φαίνεται ότι θα κρατηθεί η Εύα Καϊλή μετά την μετάφορά της. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε μέσα στο 2022 και δέχθηκε τους πρώτους κρατούμενους στις αρχές Οκτωβρίου.

Θυμίζει περισσότερο χωριό που αποτελείται από πολλά κτήρια και μονάδες, στην καθεμία εκ των οποίων κρατούνται περίπου 30 άτομα.

Η βελγική δικαιοσύνη υπόσχεται στους περίπου 1200 κρατούμενους που θα έρθουν εδώ σε αυτό το ίδρυμα σε λίγες μέρες ή εβδομάδες τους ψυχολογική υποστήριξη και κοινωνικές υπηρεσίες που λείπουν από τις σημερινές φυλακές, όπως επίσης καθαρά κελιά.

Παράθυρα χωρίς σίδερα και χρωματιστοί τοίχοι για να νιώθουν καλύτερα οι κρατούμενοι. Τα δωμάτια δείχνουν ευρύχωρα και διαθέτουν ανέσεις όπως βιβλιοθήκη, γραφείο με αρκετές παροχές ρεύματος.

Οικολογικά βιώσιμη φυλακή

Το σωφρονιστικό συγκρότημα ή αλλιώς το χωριό το των φυλακών του Χάρεν θεωρείται οικολογικά βιώσιμο, καθώς εφαρμόζονται διάφορες μέθοδοι εξοικονόμησης ενέργειας.

Διαθέτει:

– 37.000 τμ. πρασίνου

– ηλιακά πάνελ στις οροφές

– γεωθερμικές αντλίες θερμότητας και παραγωγής ενέργειας.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι ασχολούνται με την απασχόληση των κρατουμένων, η οποία περιλαμβάνει:

– εργασία

– αθλητικές δραστηριότητες

– χαλάρωση

– εκμάθηση

Το συγκρότημα διαθέτει επίσης και πέντε δωμάτια μητέρας παιδιού.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »