Επιμονή για «προνόμια» και υποχρεωτικούς εμβολιασμούς από το Μαξίμου, παρά νομικά και τα ηθικά ζητήματα.

Όπως σας έχουμε αναφέρει  Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης με το ψήφισμά 2361/2021, πέραν των άλλων οδηγιών που δίνει σχετικά με τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς, ζητά, στην προσωρινή μορφή της απόφασης από τα Ευρωπαϊκά Κράτη:

7.3.1. – να διασφαλίσουν πως οι πολίτες ενημερώνονται ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και ότι κανείς δεν πρέπει να υποστεί πίεση με πολιτικά, κοινωνικά ή άλλα μέσα, προκειμένου να εμβολιαστεί, εάν δεν το επιθυμεί.
7.3.2. – να διασφαλίσουν ότι κανείς δεν θα υποστεί διακρίσεις επειδή δεν έχει εμβολιαστεί, λόγω πιθανών κινδύνων για την υγεία του ή διότι δεν θέλει να εμβολιαστεί.

Παράλληλα και το Σύνταγμα της Ελλάδας αναφέρεται σε ατομικές ελευθερίες των πολιτών και σε θέματα υγείας, περιορισμών κτλ.

Παρόλα αυτά όλα τα παραπάνω μάλλον είναι λεπτομέρειες για την κυβέρνηση η οποία, σύμφωνα με τον φιλοκυβερνητικό Τύπο, δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει και σε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, αλλά και σε «προνόμια» σε εμβολιασμένους.

Όπως σας ανέφερame  εντός της προσεχούς εβδομάδας θα υπάρξει η εισήγηση της επιτροπής βιοηθικής για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε συγκεκριμένα τμήματα του πληθυσμού. Ενώ για το θέμα των «προνομίων» η κυβέρνηση θεωρεί πως η αγορά ως ένα βαθμό θα αυτορρυθμιστεί, επιβάλλοντας νέους κανόνες για εμβολιασμένους και μη.

Τα προνόμια που συζητούνται

Σε πυρετώδεις συσκέψεις βρίσκεται το Μαξίμου σε συνεργασία με τους «ειδικούς» για την κατάρτιση του πακέτου των προνομίων για τους εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εστιατόρια, κινηματογράφους, καφετέριες κλπ σε εσωτερικούς χώρους η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όσους έχουν εμβολιαστεί και θα επιτρέπεται σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί μόνο με την επίδειξη αρνητικών τεστ.

Παράλληλα, οι εμβολιασμένοι θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε πολιτιστικά γεγονότα, όπως συναυλίες, θέατρα και σινεμά, καθώς και στα γήπεδα από την νέα αγωνιστική περίοδο.

Δηλαδή παρά το κυβερνητικό αφήγημα θα επιτρέπεται η είσοδος και σε όσους έχουν αρνητικό τεστ (!) αλλά πιθανότατα και σε όσους έχουν νοσήσει από Covid-19, δηλαδή θα τεθεί σε εφαρμογή το ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ. Παρόλα αυτά να τονίσουμε πως τα τεστ θα πρέπει να τα πληρώνει ο πολίτης από την τσέπη του, κάτι που σε πάροδο χρόνου θα είναι ιδιαιτέρως κοστοβόρο.

Τα εμβόλια θα «φρενάρουν» και τα self test

Παράλληλα, εκτός του να επιτρέπεται η ελεύθερη είσοδος εμβολιασμένων σε διάφορους χώρους, υπό συζήτηση βρίσκεται και το ενδεχόμενο άρσης της υποχρεωτικότητας για την εβδομαδιαία διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ.

Το συγκεκριμένο προνόμιο θα ισχύσει από τις 15 Ιουνίου και σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται να γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα. Επιπρόσθετα, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να δοθούν διευκολύνσεις στις μετακινήσεις, εντός αλλά και εκτός Ελλάδας, όπως για παράδειγμα το να μην υποβάλλονται οι εμβολιασμένοι σε rapid test.

Πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις

Σύμφωνα πληροφορίες η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση αμέσως μόλις ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια και για τις ηλικίες 18 έως 24, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στο μήνα. Με τις ανακοινώσεις να γίνονται πιθανότατα τέλη Ιουνίου, ή μέσα στον Ιούλιο.

Τα προνόμια σε εμβολιασμένους θα τεθούν σε εφαρμογή από το φθινόπωρο, εποχή κατά την οποία πολλές δραστηριότητες θα αρχίσουν να μεταφέρονται σε εσωτερικούς χώρους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »