Ο κορωνοϊός μας έχει βάλει -βίαια- σε μία νέα εποχή, τον τελευταίο χρόνο έχουν μπει στη ζωή μας μέτρα τα οποία πριν από λίγο καιρό πιθανότατα ούτε καν θα φανταζόμασταν.

Με αφορμή τον κορωνοϊό η κυβέρνηση (όπως και πολλές σε όλο τον κόσμο) επέβαλλε lockdown, μια απαγόρευση που επιβλήθηκε τον Μάρτιο (τότε έλεγαν πως γίνεται κυρίως για να προλάβουν να ενισχύσουν το ΕΣΥ) και κατά τη διάρκεια του δεν υπήρξε σχεδόν καμία αντίδραση.

Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση είχε προλάβει να δώσει περίπου 22 εκατ. ευρώ στα ΜΜΕ, αλλά και ο κόσμος είχε τον φόβο του αγνώστου, άλλωστε το έκανες τότε για το καλό σου.

Υπό το πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση ξεκίνησε μέσα στους επόμενους μήνες να προχωράει σε όλο και περισσότερες απαγορεύσεις (για να μας προστατεύσει από τον κορωνοϊό) και ταυτόχρονα να αλλάζει τον ρόλο της αστυνομίας.

Μία αστυνομία που πρέπει να προστατεύει τον πολίτη από την εγκληματικότητα μετατράπηκε σε εισπρακτικό όργανο, μάλιστα πολλές φορές το έκανε χρησιμοποιώντας βία.

Ο κορωνοϊός που δεν μεταδίδεται στην ατμόσφαιρα

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προχώρησε στην αποκάλυψη (;) πως ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται στους εξωτερικούς χώρους (κάτι βέβαια που το έχουν πει και αρκετοί επιστήμονες) στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει τις εικόνες συνωστισμού… αστυνομικών κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Εκεί που τα μέλη του ΚΚΕ διαδήλωσαν κανονικά -παρά την απαγόρευση που είχε επιβληθεί- με την πορεία να διαλύεται μόνο όταν μία δεύτερη πορεία μελών του ΚΚΕ κατευθύνθηκε προς το κέντρο της Αθήνας.

Η κυβέρνηση έδειξε ανοχή στους 20.000 διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το Εφετείο κατά τη διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής, εκεί που όπως αποκάλυψε ο κ.Χρυσοχοΐδης υπήρξε διασπορά του κορωνοϊού.

Αντίθετα η αστυνομία προχώρησε σε αρκετές συλλήψεις κατά τη διάρκεια της 28ης Οκτωβρίου, αλλά και σε όσες συγκεντρώσεις υπήρξαν κατά του lockdown.

Η αστυνομία σε ρόλο… φοροεισπράκτορα
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής (Παρασκευής) ενημέρωσης για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς δήλωνε περιχαρής πως η Ελληνική Αστυνομία έχει κάνει περισσότερους από 1 εκατ. ελέγχους για τα μέτρα για τον κορωνοϊό, ενώ το ύψος των προστίμων έχει ξεπεράσει τα 6 εκατ. ευρώ.

Την ώρα δηλαδή που πολλοί Έλληνες χάνουν τις δουλειές τους λόγω της κρίσης του κορωνοϊού η κυβέρνηση δηλώνει ευθαρσώς και σε πανελλαδική εμβέλεια πόσα χρήματα έχει «βγάλει» από τα πρόστιμα που έχει επιβάλει.

Πρόστιμα που καλείται να πληρώσει ένας παππούς που δεν έβαλε σωστά τη μάσκα του, μία ανήλικη κοπέλα που πήγε μία βόλτα με τις φίλες της, μία μητέρα που πήγε σε αστυνομικό τμήμα για να κάνει καταγγελία.

Δεν είναι και λίγα τα περιστατικά που τα όργανα ασφαλείας έχουν δείξει ίσως μεγαλύτερο από τον πρέπων ζήλο. Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία που έκανε ένας άνεργος πατέρας, που καλείται να πληρώσει 900 (!) ευρώ πρόστιμο γιατί η 17χρονη κόρη του παραβίασε τα μέτρα για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τον πατέρα τα 300 ευρώ είναι για παραβίαση της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας αν και το πρόστιμο επιβλήθηκε στις 20:40.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο παππούς που κατέβασε την μάσκα λίγο κάτω από τη μύτη την ώρα που έπαιρνε την σύνταξη των 360 και παρά τα κλάματα που έβαλε ο αστυνομικός του επέβαλε κανονικά το πρόστιμο των 300 ευρώ.

Ή να υπενθυμίσουμε το περιστατικό στην Καρδίτσα; Εκεί που πέταξε ένας αστυνομικός μία νεαρή κοπέλα κάτω και της πέρασε χειροπέδες λες και είναι κανένας εγκληματίας;

Την ίδια ώρα δυνάμεις ασφαλείας εισβάλουν με κάθε αφορμή στα σπίτια και προχωρούν σε συλλήψεις γιατί κάποιος γείτονας (ή και πρώην) δεν μας συμπαθεί και προχώρησε σε καταγγελία.

Μέτρα -όπως και η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας- που δυσκολεύεται κάποιος να πιστέψει πως έχουν να κάνουν για την δημόσια υγεία.

Την ίδια ώρα… ετοιμάζεται η επανίδρυση της δημοτικής αστυνομίας, η οποία όμως θα ελέγχει (και αυτή) τα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Και κάπου εδώ να υπενθυμίσουμε την παραδοχή-σοκ του Μαγιορκίνη που είπε πως οι συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας περνάνε από πολιτικό φίλτρο.

Το τι μας ξημερώνει αύριο είναι άγνωστο, κανείς δεν ξέρει αν το εμβόλιο θα μας επιστρέψει στην κανονικότητα, όμως αν θα έπρεπε να ποντάρω κάπου τα λεφτά μου θα ήταν πως αρκετές απαγορεύσεις θα μείνουν και στο μέλλον, ανεξαρτήτως πανδημίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »