Αφο«Ναι» για επιδείξεις μόδας στην Ακρόπολη είπε πριν από λίγες ημέρες η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο φαίνεται πως εισάκουσε την απόφαση της.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για τη φωτογράφιση της συλλογής «Cruise 2022» του γνωστού οίκου Dior στην Ακρόπολη, στις 14 και 15 Ιουνίου, όπως επίσης και στο Ηρώδειο, την Αρχαία Αγορά, στο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και στο Nαό του Δία στη Νεμέα.

Έτσι η Ακρόπολη, μετά την μετατροπή της σε… γιαπί από την κυβέρνηση θα την μετατρέψει τώρα και σε πασαρέλα για τις ανάγκες του οίκου Dior.

Πρόκειται για επετειακή φωτογράφηση για τα 70 χρόνια από την «ιστορική φωτογράφηση» του 1951, όταν ο γνωστός οίκος παρουσίασε τη συλλογή του με φόντο τον Παρθενώνα, η οποία εμπνέεται από τον ελληνικό πολιτισμό και το σύγχρονο αποτύπωμά του. Σύμφωνα με το αίτημα που κατέθεσαν οι εταιρείες του οίκου «Eight E.E.» και «QOS IKE» που εκπροσωπούν τον οίκο Dior, όπως διέρρευσε λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν να το εξετάζουν τα μέλη του ΚΑΣ, η συλλογή που θα φωτογραφηθεί στα αρχαία μνημεία «είναι εμπνευσμένη από τον ελληνικό πολιτισμό, τις προγονικές τέχνες, την τεχνογνωσία, την ελληνική μυθολογία αλλά και το διαρκές αποτύπωμα της ελληνικής παράδοσης και δημιουργίας στη συλλογική μνήμη της Ευρώπης».

Οι δε φωτογραφήσεις θα πλαισιώσουν την επίδειξη μόδας στο Καλλιμάρμαρο στις 17 Ιουνίου. Το αίτημα για την πραγματοποίηση της επίδειξης θα συζητηθεί την Πέμπτη στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Το σύνολο των συγκεκριμένων δράσεων διαφημίζεται από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο ως προβολή των μνημείων μας και του ελληνικού τουρισμού. Μόνο που τα μνημεία μας είναι αυτόφωτα και ονομαστά σε όλο τον πλανήτη.

Κι αν κάτι χρειάζονται από μας και τους επιγόνους μας είναι Σεβασμός. Ποιος άραγε περιμένει να μάθει την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα μέσα από ένα ντεφιλέ; Είναι μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και θαυμαστό τεκμήριο του ανθρώπινου πολιτισμού, ξακουστό σε όλη την οικουμένη.

Όσο για τον τουρισμό… η κυβέρνηση θα μπορούσε να τον διαφημίσει καλύτερα εάν ακολουθούσε ένα καλύτερο σχέδιο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και όχι να έτρεχε πανικόβλητη να εμβολιάσει άπαντες, ώστε αν έρθουν οι τουρίστες στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση λοιπόν αφού «τσιμέντωσε» την Ακρόπολη και έφερε κομπρεσέρ (!) τον ιερό βράχο, από το οποίο προκλήθηκαν καταστροφές, τώρα την παραδίδει «έτοιμη» στον οίκο Diοr για να πραγματοποιήσει φωτογραφίσεις σε αρχαία μνημεία. ύ την «τσιμέντωσε» τώρα την μετατρέπει και σε πασαρέλα
Για την ιστορία, θυμίζουμε, ότι ανάλογο αίτημα του οίκου Gucci το 2017, είχε απορριφθεί από το ΚΑΣ, ενώ το 2008, επί υπουργίας Μιχάλη Λιάπη, φωτογραφήθηκε στην Ακρόπολη η Τζένιφερ Λόπεζ χωρίς καν να υπάρξει αίτημα στο ΚΑΣ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »