Σε ακραίες καταστάσεις οι ελληνορωσικές σχέσεις μετά την διατυπωμένη πρόθεση να παραδοθούν στην Ουκρανία

H Μόσχα, δια της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Μ.Ζαχάροβα, προχώρησε στην πλέον σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα σχέδιά της να παραδώσει στην Ουκρανία το πυραυλικό σύστημα S-300PMU1 που είναι εγκαταστημένο στην Κρήτη για προστασία του νησιού και της 115 Πτέρυγαν Μάχης, αν οι ΗΠΑ εγκαταστήσουν Patriot στο νησί» όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Αυτή την φορά, πέρα από τις «γενικού τύπου προειδοποιήσεις», προχώρησε όμως και σε μία πιο συγκεκριμένη απειλή: Μίλησε για «καταστροφή από την Ρωσία του ελληνικού συστήματος S-300». 

Η ακριβής αποστροφή των δηλώσεων της είναι «Να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι όλος ο στρατιωτικός εξοπλισμός που αποστέλλεται στο Κίεβο, θα εντοπίζεται έγκαιρα και θα θεωρείται ως νόμιμος στόχος για καταστροφή».

Τι εννοεί με την φράση «θα εντοπίζεται έγκαιρα και θα θεωρείται ως νόμιμος στόχος για καταστροφή»;

Προαναγγέλλει καταστροφή του και κατά την διάρκεια μεταφοράς του, ακόμα και πριν εισέλθει στην Ουκρανία;

Για να μεταφερθεί χρειάζονται πλοία ή γιγαντιαία μεταγωγικά αεροσκάφη, Θα κτυπηθούν πριν φτάσουν στην Ουκρανία;

Ολόκληρη η δήλωση Μ.Ζαχάροβα

«Θεωρούμε τα προκλητικά σχέδια για την προμήθεια του αντιπυραυλικού συστήματος S-300 ή άλλων συστημάτων αεράμυνας ρωσικού ή σοβιετικού τύπου στο καθεστώς του Κιέβου ανοιχτά εχθρικά προς τη Ρωσία. 

Να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι όλος ο στρατιωτικός εξοπλισμός που αποστέλλεται στο Κίεβο, θα εντοπίζεται έγκαιρα και θα θεωρείται ως νόμιμος στόχος για καταστροφή.

Πριν να είναι πολύ αργά, εγκαταλείψτε αυτά τα επικίνδυνα σχέδια.

Για άλλη μια φορά προειδοποιούμε την ελληνική ηγεσία να δείξει υπευθυνότητα.

Με την αποστολή όπλων στη ζώνη μάχης, γίνεστε άμεσα συνεργός των Ουκρανών νεοναζί που διεξάγουν εγκληματικό πόλεμο εναντίον του ειρηνικού άμαχου πληθυσμού της περιοχής Ντονμπάς, Ζαπορίζια και Χερσώνα μεταξύ άλλων εναντίον οι Έλληνες που ζουν εκεί».

Υπενθυμίζεται πως η νέα προειδοποίηση της Ζαχάροβα έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την αρχική, σαφώς έντονη αλλά σχετικά ηπιότερη δήλωση για τους S-300.

Οι S-300PMU1 αποτελούν το καλύτερο αντιαεροπορικό σύστημα της χώρας.

Μεταφέρθηκαν από την Αγία Πετρούπολη και μέσω Γιβλαρτάρ στην Κρήτη, ως εμπορικό φορτίο σε τρία εμπορικά πλοία κλειστού τύπου με καταστρώματα κλειστά και επάνω στην επιφάνειά του να μην υπάρχει τίποτα που να προβληματίζει και να εντοπίζεται από δορυφόρους. Τα πλοία θα είναι εφοδιασμένα με εμπορικά έγγραφα, που σήμαινε ότι δεν μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό .

Υπήρξαν προπαρασκευαστικές ενέργειες παραπλάνησης, με την μεταφορά στο αρχικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα των ομοιωμάτων που είχαν φτιαχτεί για τους S-300, προκειμένου να υπάρξει βεβαιότητα στους τρίτους (Τούρκους- Αμερικάνους- Ισραηλινούς) ότι οι S-300 θα φορτωθούν από εκεί (Μαύρη Θάλασσα) όπως προέβλεπε η αρχική σύμβαση με τους Κυπρίους.

Την 10η Μαρτίου 1999, ημέρα φόρτωσης των S-300, η ρωσική πλευρά εξέδωσε παραπλανητική ανακοίνωση (Memorandum) που αναφερόταν ότι τα συστήματα δεν θα παραδοθούν ακόμα σε Ελλάδα ή Κύπρο.

Δέκα διαφορετικά ελληνικά λιμάνια προεπιλέχθηκαν για να τους υποδεχθούν:

1.Κερατσίνι

2. Ναύσταθμος Σαλαμίνας

3. Ηράκλειο Κρήτης

4. Σούδα (Βάση Σούδας)

5. Σητεία

6. Εμπορικό Λιμάνι Σούδας

7. Καλαμάτα

8. Ρόδος

9. Θεσσαλονίκη

10.Βόλος

Μεσάνυχτα της 21ης προς 22ας 1999 ολοκληρώθηκε η παραλαβή των συστημάτων S-300PMU1! Από τότε η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα (μπορούσαν να μεταφερθεί η μία από τις δύο συστοιχίες μέσα σε έξι ώρες στην ανατολική Κρήτη και να καλύψει τα νότια Δωδεκάνησα) ήταν αδιαπέραστα από την τουρκική Αεροπορία σε ακτίνα 150 χλμ.

Το αντιαεροπορικό/αντιπυραυλικό σύστημα S-300 PMU1 είναι η περαιτέρω εξέλιξη τουS-300 PM με εξαγωγική ονομασία S-300 PMU1.

Η κύρια διαφορά μεταξύ S-300 PM και της ελληνικής έκδοσης S-300 PMU1 από τις προηγούμενες εκδόσεις, είναι ότι εξοπλίζεται με ένα νέο βλήμα τύπου 48N6 (εξαγωγική έκδοση – 48Ν6Ε), που αναπτύχθηκε από την NPO “Fakel” και παράγεται από τις PO “Leningrad Northen Factory” ή MMZ “Avangard”.

Το βλήμα φέρει ένα εξελιγμένο σύστημα με ικανότητα εμπλοκής με στόχους που αναπτύσσουν ταχύτητες έως 6.450 km/ώ. και αυτό το καταστά απόλυτα ικανό αντιπυραυλικό όπλο με 96% πιθανότητα καταστροφής εισερχόμενων μαχητικών αεροσκαφών στην ακτίνα δράσης των 150 χλμ.

Κατά βαλλιστικών βλημάτων, όταν πετούν σε χαμηλά ύψη (6-100 μέτρα από το έδαφος), η εμβέλεια ανέρχεται σε 28-38 km.

Επίσης βελτιώθηκε η κεραία του ραντάρ φωτισμού και καθοδήγησης των βλημάτων προς τον στόχο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »