Εξοργίζει τη Μόσχα το νέο μέτωπο Ερντογάν
ΗΡωσία μετέφερε οπλισμό αιχμής στην Αρμενία, με σκοπό να εξουδετερωθούν τα φιλόδοξα σχέδια Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν, ενώ η Άγκυρα κατάφερε να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στην περιοχή μετά την Α. Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει το Avia.pro, από τα μέσα Ιουλίου, ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν μεγάλο αριθμό μυστικών πτήσεων προς την Αρμενία, μεταφέροντας περίπου 400 τόνους στρατιωτικού φορτίου όπως αναφέρεται.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, μιλάμε για σύγχρονα όπλα, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, ραντάρ μικρής, μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας, ηλεκτρονικά συστήματα καταστολής, συστήματα πυροβολικού μεγάλης εμβέλειας, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-300.

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν, στις 12 Αυγούστου, έθεσε το ζήτημα της παράδοσης πάνω από 400 τόνων στρατιωτικού φορτίου στην Αρμενία από τις 17 Ιουλίου.

Εκεί αναφέρεται ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε σήμερα από την υπηρεσία Τύπου του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν:

“Μετά τις συγκρούσεις στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, περισσότεροι από 400 τόνοι στρατιωτικού φορτίου παραδόθηκαν από τη Ρωσία μέσω του εναέριου χώρου του Καζακστάν, του Τουρκμενιστάν και του Ιράν στην Αρμενία και ο κύριος σκοπός του τηλεφωνήματος ήταν να διευκρινιστεί αυτό το ζήτημα”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Ειδικότερα, ο Αλίγιεφ δήλωσε ότι, από τις 17 Ιουλίου, υπήρξαν εντατικές στρατιωτικές παραδόσεις από τη Ρωσία στην Αρμενία, και αυτό το ζήτημα εγείρει σοβαρές ανησυχίες στο Αζερμπαϊτζάν, “αναφέρει η EA Daily.

Ρώσοι εμπειρογνώμονες, με τη σειρά τους, εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι η Αρμενία, σε αντίθεση με το Αζερμπαϊτζάν, είναι χώρα μέλος της CSTO και σε μια σύγκρουση, η Ρωσία, καθώς και τα άλλα μέλη της CSTO ( Κίνα κά), θα παρέχουν στους Αρμένιους όλη την απαραίτητη βοήθεια, συμπεριλαμβανομένηου και βαρέως οπλισμού, έτσι σε αυτό το πλαίσιο, οι ισχυρισμοί από τους Αζέρους είναι εντελώς αδικαιολόγητοι, ειδικά στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων επιθέσεων κατά της Αρμενίας.

Είναι γνωστό ότι Τούρκοι αξιωματικοί καθοδηγούν τους Αζέρους και ευρίσκονται εντός του γενικού επιτελείου της χώρας.
Επίσης με πρόσχημα άσκηση Τούρκων και Αζέρων πιθανολογείται η μεταφορά τουρκικών οπλικών συστημάτων στο στρατό των Αζέρων, κάτι που όπως φαίνεται έχει εξοργίσει την Μόσχα.
Επίσης υπάρχουν μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες για την μεταφορά μονάδος των τουρκικών ειδικών δυνάμεων, σε ένα νέο μέτωπο που άνοιξε ο Ερντογάν στην μια χώρα σαν την Αρμενία την οποία θέλει να καθυποτάξει με τα σχέδια του.

Η δημιουργία τουρκικής βάσης δε στο Ναχιτσεβάν, αυτόνομη επαρχία των Αζέρων, αποτελεί πιθανόν το επόμενο βήμα της Άγκυρας στην κλιμάκωση της καταστάσεως, στις “παρυφές’ του Καυκάσου ενώ οι “φίλοι” Τσετσένοι καραδοκούν για νέα εξέγερση κατά της Ρωσίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »