147.000 στρέμματα έγιναν στάχτη – «Το περιβάλλον πραγματικά έχει καταστραφεί» λέει ο Ε.Λέκκας

Για έβδομη ημέρα κατακαίγεται η Ρόδος, με τους κατοίκους να ζητούν διαρκώς βοήθεια, ωστόσο ο υφυπουργός Ναυτιλίας και βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ, Γιάννης Παππάς τα είδε όλα… «τέλεια»! 

Ο Γιάννης Παππάς μίλησε στον πάντα φιλόξενο για την κυβέρνηση ΣΚΑΪ, ωστόσο κατάφερε να εξοργίσει μέχρι και τους δημοσιογράφους με τους ισχυρισμούς του, καθώς μίλησε για υποδειγματική λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, υπερβολή και ελάχιστες ζημιές.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση που του έγινε για το πώς αντέδρασε ο κρατικός μηχανισμός και αν έγιναν λάθη, ο ίδιος δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι «είχες την αίσθηση ότι η φωτιά σταμάτησε, λες στις 10:00 ότι το πεδίο είναι καθαρό και στις 14:00 με θερμοκρασία στους 42 βαθμούς και υγρασία κάτω από 10% ξαφνικά βλέπεις ένα πεδίο να καπνίζει ολόκληρο και να καπνίζει από παντού από φωτιά, αυτό καταλαβαίνετε ότι είναι εκτός διαδικασιών που μπορείς να πεις μου έφυγε».

«Δεν υποτιμήθηκε η φωτιά, είχαμε από την πρώτη στιγμή εναέρια μέσα. Ενισχύθηκαν αμέσως», πρόσθεσε ο Γιάννης Παππάς, γεννημένος στη Ρόδο.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο έγινε η εκκένωση του νησιού από τους τουρίστες, με τους δημοσιογράφους να επιμένουν να τον ρωτούν εάν αντιμετωπίστηκε σωστά η φωτιά.

«Eίναι δυνατόν στο ένα πεδίο να λειτουργείς τέλεια και στο άλλο να μην λειτουργείς τέλεια;», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας άφωνο τον δημοσιογράφο Χρήστο Κούτρα, ο οποίος τον ρώτησε ξανά, «λειτούργησε τέλεια;». 

«Βεβαίως» απάντησε ο υφυπουργός Ναυτιλίας, ο οποίος στη συνέχεια υποστήριξε ότι δημιουργήθηκε απλώς ένας πανικός στα social media. «Ο πανικός που δημιουργείται από τα social media δεν είναι εύκολος», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «χθες δημιουργήθηκε ένας πανικός ότι καίγονται τα χωριά μας. Είναι η χωριά στο χωριό μας, καίγεται το σπίτι μου κτλ. Στα χωριά κάποιες ελάχιστες ζημιές. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι πρέπει να καταλάβουμε είναι η υπερβολή». 

Τότε ο δημοσιογράφος τον ρώτησε εάν και το 112 είναι υπερβολή, καθώς χθες στάλθηκαν πολλά μηνύματα για εκκένωση. Ο Γιάννης Παππάς υποστήριξε ότι «το 112 το κάναμε για να υπάρξει ασφάλεια, για τις ανθρώπινες ζωές. Στις περιοχές που μιλάμε δεν μένουν μόνο οι ντόπιοι, αλλά και οι τουρίστες που δεν ξέρουν πώς να κινηθούν». 

 

Ρόδο: 147.000 στρέμματα έγιναν στάχτη 

Η δραματική εξέλιξη του πύρινου μετώπου αποτυπώνεται στους χάρτες που ακολουθούν, απ’ το εργαστήριο Τηλεπισκόπησης του ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων Sentinel-3.

Το Σάββατο μέσα σε μόλις μία νύχτα, η φωτιά εξαπλώθηκε σε 4 φορές μεγαλύτερη έκταση σε σχέση με τις πρώτες τέσσερις μέρες της πυρκαγιάς, φτάνοντας μέχρι την παραλία, καίγοντας σπίτια και οδηγώντας χιλιάδες ανθρώπους σε εκκένωση του νησιού. Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, η έκταση της καταστροφής υπολογίζεται στα 147.000 στρέμματα.

Ταυτόχρονα και το σύστημα Copernicus έχει καταγράψει αποκαρδιωτικές εικόνες από το πύρινο μέτωπο στο νησί. Η ευρωπαϊκή υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων, Copernicus, έχει καταγράψει δορυφορικές εικόνες, στις οποίες και η έκταση του μετώπου, αλλά και των καμένων εκτάσεων απεικονίζουν το μέγεθος της καταστροφής.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που ανακτήθηκαν ως την Κυριακή το μεσημέρι, είχαν καεί 114.140 στρέμματα στο σμαραγδένιο νησί, κάτι που σημαίνει ότι μετά τις συνεχείς αναζωπυρώσεις ο απολογισμός δυστυχώς θα έχει ανέβει δραματικά.

 

Στάχτη πάνω από 144.000 στρέμματα γης

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας «ΥΛΗ – Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος», η καμένη έκταση στην πυρκαγιά της Ρόδου, μέχρι το πρωί της Δευτέρας «ανερχόταν σε 144.030 στρέμματα τα οποία αντιστοιχούν στο 10% της έκτασης του νησιού.

Από τα παραπάνω στρέμματα, τα 2.856 βρίσκονται εντός 4 περιοχών του Δικτύου Natura 2000, ενώ άλλα 13.750 στρέμματα βρίσκονται εντός δύο Καταφυγίων Άγριας Ζωής. Η αύξηση σε σχέση με την Κυριακή ήταν 41.760 στρέμματα. Συνολικά μέχρι το πρωί της Δευτέρας 24 Ιουλίου, έχουν καεί 16.606 στρέμματα προστατευόμενων περιοχών που αντιστοιχεί στο 12% της συνολικής καμένης

έκτασης».

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι για το δάσος των Λαέρμων «είναι η βασική περιοχή αναπαραγωγής και βιότοπος του πλατωνιού της Ρόδου (Dama dama). Είναι η περιοχή που διασώθηκε το είδος όταν το κυνηγούσαν σε όλο το νησί […] δεν κινδυνεύει, όμως η περιοχή αυτή δεν χάνει την αξία της ως βιότοπος του είδους που είναι το έμβλημα της Ρόδου».

Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, σχολιάζοντας την καταστροφική φωτιά στην Ρόδο ανέφερε χαρακτηριστικά πως οι εικόνες είναι «πρωτόγνωρες για δασική πυρκαγιά».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε: «Το περιβάλλον πραγματικά έχει καταστραφεί. Οι εικόνες που αντικρίζω είναι πρωτόγνωρες για δασική πυρκαγιά».

Παράλληλα, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών τόνισε ότι «Η δασική πυρκαγιά δεν κρίνεται καταρχάς με την έκτασή της. Έχω πάει σε πολλές δασικές και μέγα – πυρκαγιές και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μία ιδιαίτερη πυρκαγιά εδώ γιατί πλήττεται ουσιαστικά το κέντρο του περιβάλλοντος της Ρόδου».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »