“Γελιούνται όσοι νομίζουν πως είμαστε μπροστά σε κύμα νεο-αγανακτισμένων-Πάμε για νέα αυτοδυναμία”- “Λουδοβίκεια” λογική: Τέρμα η συναίνεση-Η κυβέρνηση προηγείται με διψήφιο ποσοστό-Για εκλογές και ΣΥΡΙΖΑ: “οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα” -Τι είπε για πανδημία, εμβόλια, μεταναστευτικό, εξοπλιστικά ελληνοτουρκικά, οικονομία, εργασία-Καμία ερώτηση για την δικαιοσύνη!!
Σαν άλλος “Κάισαρας” μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από λίγο και επί 2,5 ώρες….Κανείς δεν βρέθηκε πάντως να τον ρωτήσει για την δικαιοσύνη, τις αποφάσεις του Στε , τις προσφυγές ή ακόμη και τις αλλαγές στις ποινές…

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη ακμάζουσα που προσελκύει μεγάλες εταιρείες για επενδύσεις, ανέφερε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την καθιερωμένη συνέντευξή του στο πλαίσιο της ΔΕΘ και τόνισε πως έχει ένα λαμπρό μέλλον.
“Αισθανόμαστε ασφαλείς με πρόβλεψη για ανάπτυξη του 5%”, είπε για την οικονομία. “Δεν θα ξανακλείσει η χώρα” διαβεβαίωσε και είπε για την υποχρεωτικότητα πως δεν είναι στις προθέσεις του η επέκταση της αλλά δεν μπορεί να το αποκλείσει. “Εννιά στους δέκα στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι” είπε και τόνισε πως αυτά θα χρησιμοποιήσει ως επιχειρήματα για να πείσει “όχι τους φανατικούς αντιεμβολιαστές” αλλά τους υπόλοιπους πολίτες.

Για την πορεία της οικονομίας σε σχέση με την πανδημία και την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού είπε:
-Είμαστε πολύ ασφαλείς και σίγουροι για την πρόβλεψη ανάπτυξης στο 5,9%
-Τα οικονομικά μέτρα που εξαγγείλαμε υπακούν σε μία συνολική στρατηγική
να δημιουργούμε πλούτο και αυτός να μοιράζεται δίκαια στους Έλληνες
-Με την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει
-Δεν θα ξανακλείσει η χώρα, δεν θα υπάρξουν περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα
-Θα επιμείνουμε στην στρατηγική των εμβολιασμών με πειθώ
-Δεν αποκλείω την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, αλλά δεν είναι στις προθέσεις μου
-Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και κινδυνεύουν πλέον οι ανεμβολίαστοι
-Θα έχουμε μάσκες για πολύ καιρό ακόμη, θα κάνουμε τεστ για να αντιμετωπίζουμε ασυμπτωματικούς φορείς

“Θα έχουμε ακόμη αναταράξεις με την πανδημία, αλλά δεν θα έχουν επιπτώσεις στην οικονομία” συμπλήρωσε.

Η συνέντευξη έρχεται μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, το βράδυ του Σαββάτου από το βήμα της 85ης ΔΕΘ όπου ανακοίνωσε ένα πακέτο ελαφρύνσεων και μεταρρυθμίσεων που ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ και αφορούν σε μεγάλο φάσμα της οικονομίας, όπως την επερχόμενη ακρίβεια, τους νέους, τον ΕΝΦΙΑ, τις θέσεις εργασίας κ.α.

“Δεν είμαι υποχρεωμένος να μοιράζομαι τα κριτήρια που επιλέγω υπουργούς” απάντησε σε ερώτηση για τον ανασχηματισμό.

“Έχω εξαντλήσει την πρόθεση μου για συναίνεση με άλλους πολιτικούς χώρους. Θέλω συναίνεση με την κοινωνία” τόνισε.

Απαραίτητη η τρίτη δόση σε ηλικιωμένους και σε όλους όσοι έκαναν τα εμβόλια πολύ νωρίς, διευκρίνισε.

“Ζήτησα συγγνώμη για τις πυρκαγιές, δεν καταφέραμε να σώσουμε το φυσικό περιβάλλον”, είπε ερωτώμενος για δυσφορία που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, αλλά πρόσθεσε πως η κυβέρνηση προηγείται με διψήφιο ποσοστό της αντιπολίτευσης.

“Η ΝΔ εκφράζει από την δεξιά μέχρι το κέντρο και την κεντροαριστερά” !!! είπε προκαλώντας εντύπωση!

Συγκεκριμένα ανέφερε: “Μου αρέσει να βλέπω την μεγάλη εικόνα και αυτό που φαίνεται είναι μία διψήφια διαφορά. Κάθε δυσκολία είναι έναυσμα για να γίνουμε καλύτεροι. Για τον ανασχηματισμό δεν χρησιμοποιώ δεξιόμετρα ή αριστερόμετρα. Αν δείτε τη σύνθεση της κυβέρνησης έχουν προστεθεί στο κυβερνητικό σχήμα άνθρωποι από το κέντρο και την κεντροαριστερά. Η ΝΔ εκφράζει όλο το πολιτικό φάσμα. Όταν κάνω επιλογές για υπουργεία, με ενδιαφέρει αν το πρόσωπο μπορεί να υπηρετήσει την πολιτική. Πχ στο Υγείας η πολιτική δεν αλλάζει”

Για τα σχολεία επανέλαβε τις προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. “Πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά. Να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών για παιδιά πάνω από 12. Κάνουμε ήδη στα παιδιά μας 17 εμβόλια. Αυτό θα είναι το 18ο.Κρατώ ότι οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί έχουν εμβολιαστεί χωρίς να πάμε σε υποχρεωτικό εμβολιασμό”

“Προτιμώ ένα παιδί να παέι σε Δημόσιο ΙΕΚ και να γίνει web designer παρά να μπει σε ένα Πανεπιστήμιο που μπορεί να μην το τελειώσει ποτέ” ανέφερε!

“Η πολιτική μας είναι μετρημένη. Δεν διακινδυνεύουμε την δημοσιονομική σταθερότητα” απάντησε σε άλλη ερώτηση.

Για τα ελληνοτουρκικά
Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ξεκαθάρισε πως δεν θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη τέλη του μήνα στο πλαίσιο του ΟΗΕ με τον Ερντογάν, και τόνισε πως “έχουμε αποδείξει πως μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα είναι παντελώς αδιαπραγμάτευτο. Θετικό πως το 2021 δεν είχε τις εντάσεις του 2020, συνεργαζόμαστε στο προσφυγικό .Η Τουρκία γνωρίζει πως η Ελλάδα μπορεί να φυλάξει τα σύνορα.

Είναι ευθυγραμμισμένα τα συμφέροντά μας με την Τουρκία σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, αλλά τόνισε πως έχουμε σοβαρές διαφορές, ωστόσο ΄ένας βαθμός συνεννόησης έχει επιτευχθεί κατά τον πρωθυπουργό. “Θα τσακίσω τα κυκλώματα των διακινητών” είπε για το προσφυγικό επίσης και ευχαρίστησε Αστυνομία, Λιμενικό και Ένοπλες Δυνάμεις.

Για εκλογές
Δεν θα πάμε σε πρόωρες εκλογές, επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης “Προσβλέπω σε νίκη στις επόμενες και σχεδιασμό δεκαετίας” διαβεβαίωσε και “κάρφωσε” τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας “οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα” . Επανέλαβε πως η επιλογή στις επόμενες εκλογές θα είναι ή αυτοδυναμία της ΝΔ ή να συγκυβερνήσει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Βαρουφάκη!!

Για την αστυνομία στα Πανεπιστήμια είπε πως θα εφαρμοστεί όταν η κυβέρνηση είναι έτοιμη. “Δεν αλλάζουν οι πολιτικές, αλλά θα χρειαστούμε χρόνο” τόνισε. “Θα ήθελα να αποθαρρύνω όσους ονειρεύονται βία στα Πανεπιστήμια. Και τώρα μπορεί να παρέμβει η αστυνομία στα Πανεπιστήμια κατόπιν αιτήματος του πρύτανη. Κι αν χρειαστεί να το κάνει θα το κάνει”

Για τους πυρόπληκτους της Εύβοιας είπε πως “θέλουμε να τους κρατήσουμε μέσα στην περιοχή”. Περισσότερα από 20 εκατομμύρια συνολικά έχουν εκταμιευθεί όπως ενημέρωσε. Ενώ ανέφερε πως υπάρχει και η συνδρομή ιδιωτικών εταιρειών!

Σε ερώτηση για το μεγαλύτερο λάθος του, είπε “ουδείς αλάθητος, αλλά μπορούμε να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Θα γίνουν κι άλλα λάθη, αλλά να τα αναγνωρίσουμε και να μην παγιδευτούμε στην αλαζονεία της εξουσίας”

Για τα Ενεργειακά είπε πως “ο λιγνίτης δεν είναι επιλογή και το είχαμε προβλέψει”, ενώ τόνισε πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για “τα εδάφη της ΔΕΗ”. Για την αποακτάσταση των εδαφών θα δουλέψουν χιλιάδες άνθρωποι σύμφωνα με τον πρωθυπουργό. “Το μέλλον μετά τον λιγνίτη είναι καλύτερο. Να πείσουμε τους πολίτες είναι προσωπικό μου στοίχημα. Η δήθεν φιλοπεριβαλλοντική αριστερά τι θέλει; να καίμε λιγνίτη; Μου θυμίζει τα ακραία των αντιεμβολιαστών”

Για τα εργασιακά είπε πως “τα τύμπανα του πολέμου δεν ήχησαν πολύ δυνατά γιατί κομμάτι το στήριξε κι η αντιπολίτευση”

Για την υγεία είπε πως υπήρξε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα με αφορμή την πανδημία. “Μόνο στην Κούβα ή στη Βόρεια Κορέα υπάρχει αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας. Στις υπόλοιπες χώρες συνεργάζονται δημόσιος και ιδιωτικός τομέας”

Για την αλιεία πρότεινε ένα 10% των θαλασσών να γίνουν “ζώνες απαγόρευσης αλιείας”. Και ζήτησε συζήτηση με τους αλιείς. “Ζούσαμε και συνεχίζουμε να ζούμε από την θάλασσα” ανέφερε.

Για τα πλαστά πιστοποιητικά είπε πως αυτό που συμβαίνει είναι αδιανόητο, αλλά δεν είναι τόσο μαζικό. “Η δημοσιοποίηση των ονομάτων και η χλέυη των συναδέλφων είναι πιο ισχυρό μέτρο” τόνισε ουσιαστικά λέγοντας πως θα βγάζεις στα “μανταλάκια” όσους το κάνουν!

Για κ. Τσίπρα είπε πως έχει επιλέξει λογική όξυνσης κατά του ιδίου και της οικογένειας του και χαρακτήρισε κατευθυνόμενα όσα διαδίδονται στα διαδίκτυο και πως στην πραγματικότητα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει επιχειρήματα. “Με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει χάσμα. Αλλά η κοινωνία δεν είναι διχασμένη. Δικό μου χρέος είναι να συνομιλώ με την κοινωνία, η οποία απορρίπτει τις εντάσεις. Γελιούνται όσοι νομίζουν πως είμαστε μπροστά σε κύμα νεο-αγανακτισμένων. Η κοινωνία τους απορρίπτει”

Για τον τουρισμό είπε πως κερδίζουμε το στοίχημα του τουρισμού, γιατί “είχαμε σχέδιο από το ψηφιακό πιστοποιητικό μέχρι τα σαφή πρωτόκολλα”. Εκτίμησε πως τον Αύγουστο πήγαμε καλύτερα από ό,τι το 2019. “Αν πρέπει να αυξήσουμε το κόστος πρόσβασης σε προορισμούς όπως πχ στην κρουαζιέρα θα το κάνουμε” προειδοποίησε.

Για τα εξοπλιστικά
“Συζητάμε για 5ετη επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ” επιβεβαίωσε ο κ. Μητσοτάκης και έκανε λόγο για σημαντικότερη παρουσία των ΗΠΑ στην πατρίδα μας “σε σημεία που δεν είχαν παρουσία” . ”

“Οι σχέσεις είναι στο καλύτερο σημείο που ήταν ποτέ. Λόγω και της στήριξης Μπάιντεν αλλά και του Κογκρέσου στα δίκαια ελληνικά ζητήματα. Η πενταετής αμυντική συνεργασία θα είναι επιβεβαίωση” είπε αλλά διευκρίνισε πως δεν κλείνει την πόρτα σε άλλες αμυντικές συμφωνίες και έφερε παράδειγμα την Γαλλία. Επισήμανε πως η όλη συζήτηση για την στρατηγική αυτονομία της ΕΕ βρίσκει την Ελλάδα πρωταγωνίστρια και πως αν η Ευρώπη θέλει να έχει επιχειρησιακές δυνατότητες η Ελλάδα θα δώσει το παρών.

“Δεν συζητάμε για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης” διευκρίνισε σε άλλο σημείο

Για το μεταναστευτικό επανέλαβε πως οι αριθμοί είναι λιγότεροι, πως στη Σάμο θα κλείσει η υποδομή στο Βαθύ, πως ο ίδιος θα επισκεφθεί το νησί και πως τα νησιά αυτά έχουν χαμηλότερο ΦΠΑ .

“Υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αλλά την δουλειά την κάνουμε εμείς. Μεγαλύτερη αλληλεγγύη θα ήταν το νέο σύμφωνο. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν χώρες που πιστεύουν πως η Ελλάδα πρέπει να λύσει μόνη της το πρόβλημα. Να συμφωνήσουμε πως έχουμε κοινούς κανόνες ασύλου. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό”, είπε. Είπε ακόμη πως δεν έχει ένδειξη για επικείμενο κύμα από το Αφγανιστάν!

Για την ανεργία ανέφερε πως ο ΟΑΕΔ μετατρέπεται από παθητικό οργανισμό σε ουσιαστικό, και είπε πως όσο η οικονομία αναπτύσσεται η ανεργία θα περιορίζεται. “Έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό απασχολούμενων που είχαμε τα τελευταία δέκα χρόνια, αλλά πρέπει να πάμε καλύτερα” ενώ ανέφερε ακόμη πως θα επιστρέψουν και τα παιδιά από το εξωτερικό.

Για τις κινητοποιήσεις κατά της υποχρεωτκότητας των εμβολίων: “Αντιεμβολιαστές υπάρχουν παντού στον κόσμο, Στην Ελλάδα οι αντιδράσεις είναι περιορισμένες. Καταλαβαίνω πως είναι άνθρωποι που είναι ιδεολογικά αντίθετοι. Όταν διασωληνώνονται το καταλαβαίνουν, Κάποιοι ούτε τότε δεν το καταλαβαίνουν. Η δουλειά μας είναι να συνομιλούμε με όλους ακόμη κι αν έχουν δυσκολία στην πειθώ. Δεν υπάρχει πολιτικό υπόβαθρο όμως, ούτε είναι υποκινούμενες” ανέφερε.

Η πιο δύσκολη στιγμή
Αναφορικά με την πιο δύσκολη στιγμή μέχρι σήμερα είπε πως “συναισθηματικά ήταν οι πυρκαγιές”, αλλά κάθε κρίση μας κάνει πιο δυνατούς. “Σε όλες τις κρίσεις ήμασταν ψύχραιμοι και όπου χρειάστηκε πήραμε δύσκολες αποφάσεις”

“Η μείωση των ανισοτήτων είναι πολιτική μου επιλογή. Ο πλούτος που δημιουργείται θα ανακατανέμεται με δίκαιο τρόπο” είπε σε άλλο σημείο για τα νέα μέτρα που εξήγγειλε χθες…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »