Δείτε βίντεο
Στις ακτές της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης φτάνει ενισχυμένη με χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane) η κακοκαιρία «Ιανός».

Στη Ζάκυνθο το σκηνικό θυμίζει βαρυχειμωνιά, καθώς από το πρωί, στο νησί, πνέουν ισχυροί άνεμοι και βρέχει σε πολλές περιοχές.

Σύμφωνα με το meteo.gr η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του είναι περί τα 1000 hPa και μέχρι το βράδυ αναμένεται να πέσει στα επίπεδα των 990 hPa, ενώ οι άνεμοι που τον συνοδεύουν εκτιμήθηκαν από δορυφόρους στα 8 μποφόρ.

Αναλυτικά:

«Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ Meteo.gr, κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 18/09/2020, ο Μεσογειακός Κυκλώνας Ιανός θα επηρεάσει τα νησιά του Κεντρικού Ιονίου και παράκτια τμήμα της Δ. Ελλάδας με κύματα το ύψος των οποίων θα φτάνει τα 7 μέτρα, όπως φαίνεται στον προγνωστικό χάρτη κυματισμού που ακολουθεί.»

Ήδη η Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας έχει κηρύξει 8 περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – κυρίως στην δυτική Ελλάδα και στην Πελοπόννησο.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσονται Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Μεσσηνία, Αρκαδία, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση και κάλεσε τον κόσμο να είναι προσεκτικός.

“Μέχρι το βράδυ θα υπάρξει εικόνα για Αττική και Κόρινθο, δηλαδή για το δεύτερο κύμα της πορείας της κακοκαιρίας” συμπλήρωσε.

Ποια σχολεία κλείνουν

Λόγω της πρόβλεψης της ΕΜΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για ακραία καιρικά φαινόμενα που θα πλήξουν τις επόμενες ώρες την περιοχή μας και για την προστασία γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικού προσωπικού κατά την μετακίνηση τους, με απόφαση του Δημάρχου Άργους Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσου αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας των Σχολικών Μονάδων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης του Δήμου Άργους Μυκηνών συμπεριλαμβανομένων των νηπιαγωγείων, των παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ για αύριο Παρασκευή 18/9.

Παράλληλα, κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Παρασκευή 18/9, τα σχολεία της Ζακύνθου όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης με απόφαση του δήμαρχου Ζακύνθου Νικήτα Αρετάκη, αλλά και τα σχολεία Κεφαλονιάς και Ιθάκης με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Σταύρου Τραυλού.

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας, σύμφωνα με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη, Βασίλη Γιαννόπουλου. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, η απόφαση ελήφθη για λόγους ασφαλείας των μαθητών, μετά τις μετεωρολογικές προγνώσεις για επικείμενη εκδήλωση ιδιαίτερα έντονων καιρικών φαινομένων.

Κλειστά θα μείνουν επίσης την Παρασκευή όλα τα σχολεία, όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, του δήμου Δυτικής Αχαΐας, σύμφωνα με απόφαση του δημάρχου Σπύρου Μυλωνά εξαιτίας της κακοκαιρίας Ιανός.

Τέλος, με απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας όλα τα σχολεία θα μείνουν κλειστά την Παρασκευή λόγω της επέλασης του Ιανού. Η απόφαση ελήφθη κατόπιν ενημέρωσης και συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για λόγους πρόληψης και εξαιτίας του επικείμενου σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Συστάσεις

«Είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε τις οδηγίες που είπα χθες: Όλοι όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή είναι κοντά σε ποταμούς ή στη φορά χειμάρρων και μένουν σε υπόγεια, ημι-υπόγεια ή ισόγεια που είναι κάτω

από τη στάθμη της θάλασσας, θα πρέπει να προσπαθήσουν να μην παραμείνουν στα σπίτια και να φιλοξενηθούν οπουδήποτε αλλού. Δεύτερον, να αποφύγουμε όλοι κάθε περιττή μετακίνηση. Από σήμερα το βράδυ που θα εξελίσσεται το φαινόμενο μέχρι και το Σάββατο το απόγευμα, δεν υπάρχει κανένας λόγος, ειδικά στις περιοχές που θα αρχίσουν να πλήττονται, να υπάρχει οποιαδήποτε μετακίνηση κατά τη διάρκεια του φαινομένου. Να ασφαλίσουν όλοι τα σπίτια τους, τις πόρτες, τα παράθυρα και σε περίπτωση που υπάρξει χείμαρρος, να μετακινηθούν στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού. Τέλος, αν βρεθούμε έξω, μπροστά σε χείμαρρο, είτε πεζοί είτε με όχημα να μην επιχειρήσουμε να περάσουμε στην απέναντι πλευρά», τόνισε ο υφυπουργός.

Τηλεδιάσκεψη Χαρδαλιά – περιφερειαρχών

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η τηλεδιάσκεψη που είχε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς με τους περιφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων που κηρύχθηκαν σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας.

Όπως έγινε γνωστό από την ΓΓΠΠ συζητήθηκαν εκτενώς θέματα προετοιμασίας για την κακοκαιρία που έρχεται, σε τοπικό επίπεδο και παράλληλα, ο υφυπουργός ζήτησε από τους περιφερειάρχες να επικοινωνούν άμεσα με την Πολιτική Προστασία για την παροχή οποιασδήποτε συνδρομής. Οι συσκέψεις και επαφές θα γίνονται τακτικά, κάθε έξι ώρες ή και ενδιάμεσα, αν χρειαστεί.

Σημειώνεται ότι οι περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας με εντολή Ν. Χαρδαλιά και απόφαση του ΓΓ Βασίλη Παπαγεωργίου είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, καθώς και Ζακύνθου.

Όπως επισημαίνεται από την ΓΓΠΠ η εν λόγω κήρυξη αποσκοπεί στην άμεση αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν στις παραπάνω περιοχές από την εκδήλωση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Ο «Ιανός», ο οποίος βρισκόταν σήμερα το πρωί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σικελίας και Πελοποννήσου, έχει αρχίσει να ενισχύεται και να αποκτά σταδιακά χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane), σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Καλλιάνος: Έρχονται έντονες βροχοπτώσεις, άνεμοι μέχρι και 12 μποφόρ

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησαν ο μαθηματικός και μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος, ο πρώην διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών και ο δήμαρχος Ζακύνθου, Νικήτας Αρετάκης για την κακοκαιρία «Ιανός», η οποία θα πλήξει τη χώρα το απόγευμα της Πέμπτης (17/9).

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο, η κατάσταση που θα βιώσουμε τις επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά σπάνια. Θα αντιμετωπίσουμε βροχοπτώσεις με έντονο χαρακτήρα συνοδεία ισχυρών ανέμων που θα φτάσουν και τα 11 με 12 μποφόρ.

Η κακοκαιρία θα ξεκινήσει από τα Επτάνησα, τα οποία θα «χτυπήσει» αργά το απόγευμα της Πέμπτης. Όπως θα έρχεται προς το εσωτερικό της χώρας, σταδιακά θα εξασθενεί.

Ο κ. Πετράκης εξήγησε πως η διαφορετική θερμοκρασία θάλασσας και ατμόσφαιρας είναι αυτή που δημιουργεί το φαινόμενο, αποτέλεσμα του οποίου είναι οι ταχύτατες ανέμων με 120 χιλιόμετρα την ώρα.

Συμβούλεψε τους κατοίκους των νησιών των Επτανήσων να φροντίσουν της μεγάλες επιφάνειες και ό,τι άλλο μπορεί να παρασυρθεί από τον αέρα. Ο ίδιος εκτιμά πως η ένταση του φαινομένου δε θα είναι τέτοια που να δικαιολογεί τη μαζική μεταφορά πληθυσμού.

Τέλος, ο κ. Αρετάκης υποστήριξε πως στο νησί της Ζακύνθου έχουν παρθεί αντιπλημμυρικά μέτρα για την προστασία των κατοίκων, ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά αύριο, Παρασκευή (18/9).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »