Η κυβέρνηση είχε προκαλέσει την ακρίβεια με το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης

Αύξηση κατά 238% στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είχε προκαλέσει η ίδια η ελληνική κυβέρνηση πριν τον πόλεμο στη Ουκρανία και συνεπώς το αφήγημά της ότι «για όλα φταίει ο Πούτιν» είναι ψευδές.

Στις 17/10 η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της ΕΕ έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

H εβδομαδιαία εξέλιξη των τιμών για το φυσικό αέριο και το λιθάνθρακα, τόσο σε τιμές συμβολαίων όσο και στη spot αγορά είναι ξεκάθαρο πως ξεκινά στο 2ο τρίμηνο του 2021, εννιά ολόκληρους μήνες πριν την ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία συνεπώς το αφήγημα που έχει στηθεί στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη ΕΕ ότι φταίει για όλα ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν, είναι ψευδές.

Στη μέση τιμή του τριμήνου για την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας φορτίου βάσης η Ελλάδα είναι πίσω μόνο απ’ τη Μάλτα και την Ιταλία όπως αναφέρει το greeklignite.blogspot.com.

Φυσικά δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική μια οικονομία με πανάκριβη ενέργεια.

Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που προγραμμάτισε την απολιγνιτοποίηση τον Αύγουστο 2021 και έκλεισε τα λιγνιτωρυχεία Καρδιάς & Αμυνταίου αυτή που άφησε τις λιγνιτικές μονάδες ασυντήρητες και έδιωξε τους τεχνικούς με εθελούσια έξοδο, προκειμένου να μην υπάρχει προσωπικό που να ξέρει τη δουλειά και να στραφούμε στο φυσικό αέριο.

Υπάρχει μία χαοτική διαφορά τιμής ηλεκτρισμού ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία που σημαίνει ότι οι Έλληνες ξενοδόχοι δεν μπορούν να δουλέψουν ανταγωνιστικά με αυτούς στους οποίους η κυβέρνηση αδιαμαρτύρητα όχι μόνο παρέδωσε τον όρο TurkAegean, αλλά φρόντισε και ν’ αποσύρει οπλικά συστήματα, ακριβώς όπως ζητά η Τουρκία.

Οι πολύ υψηλές τιμές χονδρικής αγοράς ηλεκτρισμού, που στη συνέχεια επηρέασαν τους λογαριασμούς των καταναλωτών, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για  τις επιχειρήσεις, δείχνουν ακριβώς την αποτυχία της πολιτικής της ΕΕ.

 

Με 238% αύξηση από το 2021 στο 2022 η Ελλάδα ήταν 2η πανευρωπαϊκά κι αυτό ακριβώς αποτυπώνει την πλήρη αποτυχία της παρούσας κυβέρνησης.

Μιας κυβέρνησης που απέτυχε στην ηλεκτροπαραγωγή, απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας και παρά τους υποχρεωτικούς εγκλεισμούς μετρούμε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, απέτυχε στις πυρκαγιές καίγοντας πρωτοφανώς όλη τη βόρεια Εύβοια, απέτυχε στην οικονομία, φέρνοντας τον πληθωρισμό 30 χρόνια πίσω, απέτυχε παντού.

Έχει πετύχει όμως να έχει στην «γραμμή» τα ΜΜΕ και αυτά να παρουσιάζουν το «άσπρο-μαύρο» με αποτέλεσμα η κοινωνία να μην μπορεί να κατανοήσει τι συμβαίνει.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »