Η Τουρκία έχει εργαλειοποιήσει τις βασικές τις δυνατότητες, που είναι τα τρία “M”: migration – military – mosques, τονίζει ο κ. Μιχαήλ Κωσταράκος
Οεν αποστρατεία στρατηγός του Πυροβολικού, πρώην πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) Μιχαήλ Κωσταράκος, μιλώντας το Σάββατο στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σε συζήτηση με θέμα: «Ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο», υποστήριξε ότι, «η Τουρκία βρίσκεται σε μια αναθεωρητική τροχιά, στολισμένη με μεγαλοϊδεατικό εθνικισμό».

«Για να αντιμετωπίσεις κάποιον, πρέπει να τον ξέρεις σε βάθος, να ξέρεις την απειλή. Όλη η ουσία βρίσκεται στο να καταλάβουμε τι γίνεται».
«Η Τουρκία έχει εργαλειοποιήσει τις βασικές τις δυνατότητες, που είναι τα τρία “M”: migration – military – mosques».

Απέναντι στην Ελλάδα, είπε, «εμφάνισε ένα καινούργιο αφήγημα με πεμπτουσία αυτής της μαξιμαλιστικής πολιτικής τη Γαλάζια Πατρίδα», που αφορά στην «επιστροφή των Τούρκων στους χώρους που θεωρούσαν ότι τους ανήκουν λόγω του οθωμανικού παρελθόντος»
«Η “γαλάζια πατρίδα” είναι η επιστροφή των Τούρκων στους χώρους που θεωρούν ότι τους ανήκουν.

»Η αποτροπή αποτελεί την καλύτερη εγγύηση σταθερότητας και ασφάλειας» σημείωσε.

Επεσήμανε ότι στόχος της Τουρκίας είναι «ο έλεγχος των θαλασσίων διόδων στην Ανατολική Μεσόγειο», η διανομή του ενεργειακού πλούτου «με δικούς της όρους, όχι διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις» αλλά και ενέργειες για «τη δυναμική άρση του ελληνικού στρατηγικού θαλάσσιου και εναέριου ασφυκτικού εναγκαλισμού, τον οποίο αισθάνονται στο Αιγαίο».
Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι η Ελλάδα πρέπει να στηρίζεται στην εθνική ομοψυχία, στη διπλωματική δραστηριότητα, στη σύμπραξη με άλλα κράτη και στις ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »