Εργαλειοποιείται η Ορθοδοξία στην μάχη ΗΠΑ-Ρωσίας
Κινητικότητα έχουμε στην εκκλησιαστική διπλωματία το τελευταίο διάστημα. Χθες είχαμε για παράδειγμα την επίσκεψη του προέδρου της Πολωνίας στο Φανάρι. Υπεθνυμίζεται πως η Πολωνική Εκκλησία δεν έχει αναγνωρίσει την νέα ουκρανική εκκλησία των Βαρθολομαίου-Επιφάνιου…

Αλλά η είδηση βγαίνει από άλλου…. Πρώτα από τον Ρώσο ΥΠΕΞ και κατά δεύτερο λόγο από την συνάντηση Ιερώνυμος-ΔΣΟ. Καταρχάς ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πιστεύει ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ένα όργανο στα χέρια εκείνων που επιτίθενται στην Ορθοδοξία.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο Novoe Znanie τόνισε πως η Ουάσινγκτον προσπαθεί να χωρίσει την ενότητα των Ορθοδόξων λαών και Εκκλησιών, και «βρίσκεται σε εξέλιξη μια επίθεση εναντίον της Ορθοδοξίας, όχι μόνο εναντίον της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά και ενάντια στην Ορθοδοξία γενικότερα».

Ο Λαβρόφ είναι βέβαιος ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης αξιοποιείται προς το σκοπό αυτό: “Είναι πλέον σαφές ότι είναι ένα όργανο στα χέρια εκείνων που θέλουν να υπονομεύσουν τη θέση της Ορθοδοξίας”σημείωσε και συμπλήρωσε ότι στη Ρωσία το κράτος δεν παρεμβαίνει στις υποθέσεις της Εκκλησίας. Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι το κράτος “δεν θα επιτρέψει σε άλλες χώρες να παρέμβουν στις υποθέσεις της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας” και επίσης “θα προστατεύσει τους Ορθόδοξους συμπατριώτες από άλλα κράτη”. Κι εδώ βέβαια το “καμπανάκι” χτυπάει για την Ουκρανία.

Τα ίδια σχεδόν είχε πει προ λίγων ημερών και το Νο2 του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων σχολιάζοντας την επίσκεψη Μπλίνκεν στο Κίεβο ενώ σε άλλη παρέμβασή του δεν δίστασε να υποστηρίξει πως “οι ίδιες δυνάμεις που εργάζονται εις βάρος της Ρωσίας λειτουργούν και εις βάρος της Ρωσικής Εκκλησίας”

”Καρφώνουν” τα αμυντικά προγράμματα της χώρας Τούρκοι στρατιωτικοί

«Απροσδόκητη δήλωση» Ιερώνυμου

Στο μεταξύ από χθες τα ρωσικά ΜΜΕ ασχολούνται με μια «απροσδόκητη δήλωση», όπως την χαρακτηρίζουν, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Υπενθυμίζεται πως το Πατριαρχείο Μόσχας έχει διακόψει την Κοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο λόγω της αναγνώρισης της νέας ουκρανικής εκκλησίας.

Ο Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας , Σεργκέι Γαβρίλοφ, μετά από την χθεσινή συνάντηση με τον επικεφαλής της Ελλαδικής Εκκλησίας, δήλωσε ότι ο κ.Ιερώνυμος λυπάται για τη διάσπαση στην Ορθοδοξία και ελπίζει να αποκατασταθεί η κοινωνία με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν μια πολύ μεγάλη συνάντηση. “Μιλήσαμε επίσης για την καταπολέμηση των σχισμάτων σε νομοθετικό επίπεδο, την παρέμβαση στις εσωτερικές μας υποθέσεις και την καταπολέμηση του εξτρεμισμού. Μιλήσαμε για την επίσκεψη του Πατριάρχη Κύριλλου στην Κρατική Δούμα. Ο Αρχιεπίσκοπος ρώτησε τι είπε ο Πατριάρχης”, δήλωσε ο Γκαβρίλοφ στο RIA Novosti.
Ενημέρωσε επίσης τον κ. Ιερώνυμο για το τι συμβαίνει με τους “αδελφούς πιστούς στην Ουκρανία”, για την καταστροφικότητα του διχασμού και τον αρνητικό του αντίκτυπο στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. “Και το καθήκον μας είναι να το αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις και να τις ενισχύσουμε με βάση τις Ορθόδοξες αξίες. Ελπίζω ότι αυτό θα επηρεάσει τη διάθεση στο εκκλησιαστικό περιβάλλον”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΣΟ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Αρχιεπίσκοπος συμφώνησε με αυτή τη γνώμη. «Έκανε μια απροσδόκητη δήλωση. Είπε ότι, πράγματι, κάνουμε λάθη σε ιερά ζητήματα, και αυτό οδηγεί σε σοβαρές συνέπειες, ταλαιπωρία για τους ανθρώπους. Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι σκέφτηκε πολλά για αυτό. Ήταν πολύ ευγενικός. Είπε ότι ελπίζει ότι με τη βοήθεια του Θεού, μέσω κοινών προσπαθειών, μέσω μετάνοιας, θα αποκαταστήσουμε την κοινωνία μας», δήλωσε ο Γκαβρίλοφ.
“Μιλήσαμε και για το Άγιο Όρος. Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι θα προσευχόταν για εμάς και ότι το Άγιο Όρος, όπως και πολλά προγράμματα προσκυνήματος, ενισχύουν τις σχέσεις μας”, κατέληξε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Στην Ρωσία συνδέουν την δήλωση αυτή του κ. Ιερώνυμου με το πρόσφατο ταξίδι Δένδια στην Ρωσία και την εμπέδωση των καλών σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Αθήνας.

Πως απάντησε το Πατριαρχείο Μόσχας για την αποκατάσταση της κοινωνίας

“Η αποκατάσταση της κοινωνίας με τον επικεφαλής της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (EOC), Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, είναι δυνατή μόνο αφού σταματήσει να μηνμονεύει τον επικεφαλής της σχισματικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (OCU) Επιφάνιο” , ξεκαθάρισε σε μια πρώτη αντίδραση ο γραμματέας για τις διοΟρθόδοξες σχέσεις του Πατριαρχείου Μόσχας

«Δυστυχώς, χωρίς να σταματήσουν την μνημόνευση του Επιφάνιου αυτό είναι αδύνατο, απλώς αδύνατο λόγω των κανόνων της εκκλησίας – πρόκειται για εκκλησιαστική παραβίαση. Ελπίζουμε ακόμη ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα επανεξετάσει την απόφασή του, ειδικά επειδή δεν υποστηρίζεται από ολόκληρη την ιεραρχία της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Τότε θα είναι πραγματικά δυνατό να μιλήσουμε γι ‘αυτό», είπε ο πρωθιερέας Γιακιμτσούκ.

Ο Πατριάρχης Μόσχας θεωρεί την παρέμβαση σε εκκλησιαστικές υποθέσεις για πολιτικούς σκοπούς ως έγκλημα

“Η παρέμβαση των πολιτικών στις εκκλησιαστικές υποθέσεις, που έχουμε δει στην Ουκρανία, μια απόπειρα να καταστρέψει την ενότητα της Ρωσικής Εκκλησίας υπέρ των γεωπολιτικών προθέσεων και των στιγμιαίων οφελών, είναι έγκλημα εναντίον του λαού και των μελλοντικών γενεών”, δήλωσε ο ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος σε ομιλία για την 75η επέτειο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιών της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η ενότητα της εκκλησίας είναι “ένα ιστορικό γεγονός, το πιο σημαντικό και αναπόσπαστο στοιχείο της πνευματικής και πολιτιστικής κοινότητας των αδελφών μας λαών, δηλαδή Ρώσων, Ουκρανών, Λευκορωσών, Μολδαβών, Λετονών, Εσθονών και πολλών άλλων”, ανέφερε ο προακθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο Πατριάρχης χαρακτήρισε επίσης «τη διάσπαση της παγκόσμιας Ορθοδοξίας που προκαλείται από τον πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης» μία από τις πιο πιεστικές και οξείες προκλήσεις της εποχής μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »