Η Ρωσία διαβλέπει σοβαρό κίνδυνο στα νότια σύνορα της από Τουρκία και Τζιχαντιστές
ΗΡωσία σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΜ ξεκίνησε την Παρασκευή ναυτικές και χερσαίες ασκήσεις στην Κασπία θάλασσα λίγα χλμ βόρεια της πρωτεύουσας του Αζερμπαϊτζάν Μπακού, επιμένοντας ότι δεν υπάρχει απειλή για τα γειτονικά κράτη, ενώ σφοδρές μάχες έχουμε στην περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Τα πολεμικά παίγνια των Ρώσων διεξάγονται βόρεια της χερσονήσου Absheron του Αζερμπαϊτζάν, όπου βρίσκεται το Μπακού, και θα περιλαμβάνουν βολές πυροβολικού και εκτοξεύσεις πυραύλων.

Στην ρωσική “άσκηση” περιλαμβάνονται έξι πολεμικά πλοία, επτά αεροσκάφη και περισσότεροι από 400 στρατιώτες.

«Οι δραστηριότητες… δεν αποτελούν απειλή και δεν επιβάλλουν περιορισμούς στις οικονομικές δραστηριότητες των παράκτιων κρατών της Κασπίας», ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΑΜ.

Η Ρωσία μέχρι στιγμής διατηρεί αποστάσεις από τη σύγκρουση μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας σχετικά με την ελεγχόμενη από την Αρμενία περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Προτρέποντας τον τερματισμό των συγκρούσεων,η Μόσχα την περασμένη εβδομάδα μεσολάβησε κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δύο πλευρών που μέχρι στιγμής απέτυχε να πραγματοποιήσει.

Η Αρμενία, σε αντίθεση με το Αζερμπαϊτζάν, είναι μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του Οργανισμού Συλλογικής Συνθήκης για την Ασφάλεια (CSTO) υπό την ηγεσία της Μόσχας και το Ερεβάν έχει καταστήσει σαφές ότι ελπίζει σε ρωσική υποστήριξη.

Την ίδια στιγμή οι δυνάμεις του συνασπισμού CSTO συμμετέχουν επίσης σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις αυτή την εβδομάδα στη Λευκορωσία.

Οι ασκήσεις στις οποίες συμμετέχουν οι ειρηνευτικές δυνάμεις της CSTO πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή του Vitebsk στα ανατολικά της Λευκορωσίας και ονομάζονται «άφθαρτη αδελφότητα».

Ο Πούτιν έχει μπλέξει άσχημα με την παρουσία των Τούρκων στον πόλεμο Αζέρων και Αρμενίων και σίγουρα έχει κάτι κατά νου του,ώστε να επιφέρει ειρήνευση στο Ναγκόρνο και έλεγχο της περιοχής, χωρίς να επιτρέψει στην Άγκυρα να επεκτείνει την επιρροή της.

Προκλητικές δηλώσεις Αλίγιεφ που θέλει όλοκληρο το Ναγκόρνο/Καραμπάχ
Μιλώντας στην τουρκική ραδιοτηλεοπτική εταιρεία NTV , ο πρόεδρος των Αζέρων Ι. Αλίγιεφ είπε ότι τα στρατεύματα του ελέγχουν ήδη δύο από τις πέντε μεγάλες περιοχές του Καραμπάχ και ότι θα τα καταλάμβαναν όλα , εκτός αν η Αρμενία συμφωνήσει να αποσύρει τις δυνάμεις της από την περιοχή με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ο πρόεδρος των Αζέρων ωστόσο, πρόσθεσε ότι διεθνείς οργανισμοί, όπως η ομάδα Μινσκ του ΟΑΣΕ, θα μπορούσαν να παρεμβληθούν για να επιλύσουν το ζήτημα μετά από 28 χρόνια αποτυχημένων συνομιλιών, αναφερόμενος σε μια διαδικασία που η Γαλλία, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν εδώ και δεκαετίες χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ερωτηθείς για μια ρωσική πρόταση για την ανάπτυξη στρατιωτικών παρατηρητών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο Αλίγιεφ είπε ότι μια τέτοια κίνηση πρέπει να συζητηθεί προς το τέλος της σύγκρουσης , και αφού την εξετάσει .

Μια προσωρινή εκεχειρία μπορεί να τέθηκε σε ισχύ το μεσημέρι το Σάββατο σε μια προσπάθεια να επιτρέψει την ανταλλαγή κρατουμένων και την ανάκτηση νεκρών στην περιοχή σημείου ανάφλεξης, ωστόσο, η εκεχειρία έχει παραβιαστεί πολλές φορές, με τις δύο πλευρές να κατηγορούν η μία την άλλη για την παραβίαση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »