Τον Μάρτιο του 2021, σχεδόν κάθε χώρα στον κόσμο είχε περισσότερους δισεκατομμυριούχους από ό,τι στην αρχή της πανδημίας στα μέσα Μαρτίου του 2020. Μεταξύ αυτών των νέων δισεκατομμυριούχων ήταν 40 άνθρωποι που έγιναν νέοι δισεκατομμυριούχοι σχεδόν εν μία νυκτί αποκλειστικά από το COVID.

Την ίδια στιγμή που αυτοί οι δισεκατομμυριούχοι γίνονταν πλουσιότεροι, εκατοντάδες εκατομμύρια γίνονταν φτωχότεροι και εκατοντάδες εκατομμύρια άλλοι οδηγήθηκαν στην ακραία φτώχεια.

Τον Φεβρουάριο του 2021, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ανέφερε ότι, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, 114 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν το 2020 και άλλοι είδαν τις ώρες εργασίας τους να μειώνονται λόγω των περιορισμών του Covid. “Η συνεχιζόμενη κρίση έχει διαταράξει τις αγορές εργασίας σε όλο τον κόσμο σε πρωτοφανή κλίμακα”.

Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία του Covid, ανέφερε η Oxfam, οι ευάλωτες κοινότητες σε όλο τον κόσμο έχουν στείλει ένα σαφές, επείγον και επαναλαμβανόμενο μήνυμα: “Η πείνα μπορεί να μας σκοτώσει πριν από τον κορονοϊό”. Η Oxfam σημείωσε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση της ανισότητας:

Περισσότερο από ενάμιση χρόνο μετά την κήρυξη της πανδημίας του κοροναϊού, η οικονομική παρακμή που προκλήθηκε από τα λουκέτα και το κλείσιμο των συνόρων, των επιχειρήσεων και των αγορών, ώθησε δεκάδες εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους στην πείνα, ιδίως τους πιο μειονεκτούντες. Η μαζική ανεργία και η σοβαρή διαταραχή της παραγωγής τροφίμων οδήγησαν σε αύξηση των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων κατά 40% – την υψηλότερη αύξηση εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπισαν ακραία επίπεδα πείνας κυρίως λόγω οικονομικών σοκ που προκλήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία. Πρόκειται για αύξηση σχεδόν 70% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η πανδημία αποκάλυψε επίσης τη μεγαλύτερη αύξηση της ανισότητας από τότε που άρχισαν οι καταγραφές. Ο εκτιμώμενος αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας αναμένεται να φθάσει τα 745 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2021, μια αύξηση 100 εκατομμυρίων από την έναρξη της πανδημίας.

Εν τω μεταξύ, οι πλούσιοι συνέχισαν να γίνονται πλουσιότεροι. Ο πλούτος των 10 πλουσιότερων ανθρώπων … αυξήθηκε κατά 413 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, ποσό αρκετό για να καλύψει ολόκληρη την ανθρωπιστική έκκληση του ΟΗΕ για το 2021 πάνω από 11 φορές.

 

Γνωρίστε τους 40 Nέους Δισεκατομμυριούχους Που Έγιναν Πλούσιοι “Πολεμώντας” το Covid

Στις 6 Απριλίου 2021, το Forbes δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο: ‘Meet The 40 New Billionaires Who Got Rich Fighting Covid-19’(Γνωρίστε τους 40 νέους δισεκατομμυριούχους που πλούτισαν από το Covid-19), στο οποίο αναφέρονται 40 νέοι δισεκατομμυριούχοι που πλούτισαν από το Covid το 2020. Τα παρακάτω είναι αποσπάσματα από το άρθρο

Λίγο αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε το COVID-19 παγκόσμια πανδημία στις 11 Μαρτίου 2020, οι αγορές κατέρρευσαν και οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο βυθίστηκαν σε ύφεση.

Ταυτόχρονα, εκατοντάδες δισεκατομμυριούχοι έπεσαν από τις τάξεις της λίστας των δισεκατομμυριούχων του Forbes για τον κόσμο.

Ένα χρόνο αργότερα, τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικά: 493 νέοι δισεκατομμυριούχοι-ρεκόρ προστέθηκαν στον κατάλογο. Μεταξύ αυτών των νεοεισερχομένων ήταν τουλάχιστον 40 νέοι εισερχόμενοι που αντλούσαν τις περιουσίες τους από εταιρείες που ασχολούνται με την “καταπολέμηση” του κοβιδίου.

Ορισμένοι έγιναν γνωστά ονόματα λόγω των “εμβολίων” που βοήθησαν στην ανάπτυξη. Άλλοι πλούτισαν κατασκευάζοντας τα πάντα, από εξοπλισμό ατομικής προστασίας και διαγνωστικές εξετάσεις μέχρι θεραπείες αντισωμάτων και λογισμικό που βοηθά τις αρχές να προγραμματίζουν εκστρατείες εμβολιασμού.

Ορισμένες εταιρείες εμβολίων ήταν τόσο επιτυχημένες που η άνοδός τους κατά τη διάρκεια του έτους έως τον Μάρτιο του 2021 είχε κόψει αρκετούς νέους δισεκατομμυριούχους από την ίδια εταιρεία, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων από τη Moderna και την CanSino Biologics με έδρα την Τιαντζίν.

Forbes: Γνωρίστε τους νέους δισεκατομμυριούχους που πλούτισαν πολεμώντας το Covid (2 λεπτά)


Οι Δέκα Κορυφαίοι Δισεκατομμυριούχοι της Covid, 2021

Το άρθρο του Forbes απαριθμεί τους 40 κορυφαίους δισεκατομμυριούχους του Covid. Παρακάτω παραθέτουμε τους 10 πρώτους με τις πληροφορίες που συνοψίζονται στα προφίλ του Forbes. Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο του Forbes ΕΔΩ ή ένα αρχειοθετημένο αντίγραφο μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

Η Li Jianquan είναι πρόεδρος της Winner Medical, η οποία ξεκίνησε να παράγει ιατρικούς επιδέσμους με βάση το βαμβάκι το 1991 και εισήχθη στο χρηματιστήριο της Shenzhen τον Σεπτέμβριο του 2020. Η εταιρεία κατασκευάζει επίσης προστατευτικές μάσκες προσώπου και χειρουργικές ρόμπες, καθώς και επιδέσμους και προϊόντα γάζας. Τα προϊόντα της Winner πωλούνται σε περισσότερα από 40.000 φαρμακεία σε όλη την Κίνα και σε περισσότερες από 70 χώρες.

Το 2021, η καθαρή αξία του Li ήταν 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Το 2022, η αξία του έπεσε στα 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και μειώθηκε περαιτέρω το 2023 στα 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »