Θα γίνει ο Μπάιντεν ο θεμελιωτής του κουρδικού κράτους; – Ο Ερντογάν φαίνεται να τρέμει τον Μπάιντεν
«Βόμβα» μεγατόνων από πρώην Αμερικανό σύμβουλο εθνικής ασφαλείας και «γεράκι» του βαθέως αμερικανικού κράτους για την de facto ειλημμένη απόφαση περί δημιουργίας του Κουρδιστάν, κατά της συμμαχίας Τουρκίας-Ιράν.

Ο Μπόλτον, ανέφερε ότι σύμφωνα με την άποψή του, η πολύ ισχυρή ιρανική επιρροή στην περιοχή αυτή μπορεί να αντισταθμιστεί μόνο (το τονίζει αυτό) με την ίδρυση ενός κουρδικού κράτους που θα περιλαμβάνει εδάφη σε Συρία και βόρειο Ιράκ.

Αυτό το σχέδιο όμως, το οποίο έχει αποφασιστεί εδώ και πολλά χρόνια, έρχεται σε αντίθεση με την πολύ ισχυρή συμμαχία Ιράν – Τουρκίας, ενώ η παρουσία στο τουρκικό έδαφος εκατ. Κούρδων προδικάζει την ενσωμάτωση τους σε αυτό το κράτος σίγουρα στο μέλλον μαζί με την διχοτόμηση του τουρκικού κράτους .

Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της κυβέρνησης Τραμπ, Τζον Μπόλτον, με αφορμή το βιβλίο του ανέφερε ότι από τα πράγματα που τον εξέπληξαν περισσότερο σε σχέση με την Τουρκία ήταν η απόκτηση των ρωσικών πυραύλων S-400.
Τα εξέχοντα τμήματα της συνέντευξης του Μπόλτον στον δημοσιογράφο ahimbrahim Haskoloğlu, που μεταδίδονται στο YouTube, έχουν ως εξής:

«Αυτό που με εκπλήσσει περισσότερο είναι οι S-400, το πιο εκπληκτικό πράγμα για μένα αφορά το σύστημα, αυτό το οποίο αγόρασε ο Ερντογάν από την Μόσχα. Αυτή η κίνηση ήταν αντίθετη με τη δέσμευση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Έτσι στην περίπτωση αυτή, η παραλαβή των F-35 από την Άγκυρα είναι πλέον αδύνατο να επιτραπεί, μαζί με την τουρκική αμυντική παρουσία στην αλυσίδα κατασκευής του συγκεκριμένου αεροσκάφους. Εάν η Τουρκία δεν αλλάξει την απόφαση της, θα πρέπει να δεχθεί κυρώσεις κάποια στιγμή από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Η Τουρκία ήθελε να παραλάβει ρωσικά συστήματα αντιααεροπορικής άμυνας και σήμερα δεν καταλαβαίνει κανένας το γιατί … Δεν καταλαβαίνω την επιμονή του Ερντογάν στους S-400”, είπε.

Όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θέλουν να ιδρύσουν κουρδικό κράτος στο Ιράκ και τη Συρία, ο Μπόλτον απάντησε: “Η επίσημη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει κουρδικό κράτος”.

Παρόλα αυτά ο ίδιος στην συνέχεια δήλωσε ότι η προσωπική του άποψη ήταν διαφορετική. Ο Μπόλτον τόνισε ότι η ιρανική επιρροή στην περιοχή μπορεί να αντισταθμιστεί μόνο με την ίδρυση ενός κουρδικού κράτους στη Συρία και στο βόρειο Ιράκ.

Ο υποψήφιος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα είναι ο πιο φιλοκουρδικός πρόεδρος της Αμερικής
Ο Μπάιντεν θα είναι αυτός που θα βάλει πιθανόν τα θεμέλια αυτού του κράτους σύμφωνα με το nationalinterest.

«Δεν μου αρέσουν οι Κούρδοι», είχε δηλώσει ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον, αλλά ο Μπάιντεν έχει αντίθετη άποψη.

Δύο φορές τώρα ο Τραμπ είχε διατάξει την απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από τη βορειοανατολική Συρία, αφήνοντας τους Σύριους Κούρδους συμμάχους της Ουάσιγκτον μόνους τους, παρά τις βαριές θυσίες που έκαναν στον πόλεμο κατά του ισλαμικού κράτους.

Οι δημοσκοπήσεις όμως δείχνουν ότι αν γίνονταν σήμερα εκλογές, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι θα αντικαθιστούσαν τον Τραμπ με τον πιο φιλο-κουρδικό πολιτικό των ΗΠΑ, με το όνομα Τ.Μπαίντεν στον Λευκό Οίκο.

Κατά τη διάρκεια δεκαπέντε ετών θητείας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, συμπεριλαμβανομένων δύο θητειών ως αντιπροπροέδρου, ο Τζο Μπάιντεν επέδειξε ιδιαίτερη ανησυχία για τους Κούρδους, ιδίως εκείνους στο Ιράκ, μια χώρα που επισκέφθηκε είκοσι τέσσερις φορές ως αντιπρόεδρος.

Ο Ερντογάν, σύμφωνα με πληροφορίες τρέμει τον Μπάιντεν και φοβάται καταιγιστικές εξελίξεις για τους Κούρδους και το μελλοντικό κράτος του Κουρδιστάν.

Ο λόγος αφορά το ότι αυτός ο υποψήφιος Αμερικανός πρόεδρος όταν θα έρθει στην εξουσία θα συγκρουστεί όπως όλα δείχνουν με την Τουρκία και το Ιράν για την Μ.Ανατολή, ενώ σε συνδυασμό με δράση σε Συρία και Ιράκ όπου ζουν κουρδικοί πληθυσμοί, θα δώσει σάρκα και οστά στο όνειρο για κουρδική αυτονομία ή κράτος, προκαλώντας πανικό στην Τουρκία που θα χάσει μελλοντικά τα ΝΑ εδάφη της από μια τέτοια κατανομή, επιφέρνοντας σοβαρές εξελίξεις στο σημερινό τουρκικό κράτος και τα σύνορα του .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »