Συνάντηση Δένδια με Πασινιάν – Οι αζέροι κάνουν “πόλεμο” στους Έλληνες διπλωμάτες
Ένας ελληνικής καταγωγής στρατιώτης, που γεννήθηκε στην Αρμενία έχασε τη ζωή του, ενώ υπερασπιζόταν το Αρτσάχ, από την απόπειρα εισβολής του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Osipov Aren, ο οποίος γεννήθηκε στην Αρμενία το 1984 αλλά ζούσε στη Ρωσία, επέστρεψε στη χώρα γέννησής του για να υπερασπιστεί τον Artsakh όταν ο στρατός και οι σύροι μισθοφόροι του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν την απόπειρα εισβολής στις 27 Σεπτεμβρίου.

Το όνομά του βρίσκεται στη λίστα των μαρτύρων μαζί με ακόμη 50 ονόματα που θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία του Ναγκόρνο/ Καραμπάχ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ηρωικός θάνατος του νεαρού, συνέβη στις 12 Οκτωβρίου, ωστόσο, η τοποθεσία του θανάτου του δεν είναι ακόμη γνωστή.
Συνάντηση Δένδια με Πασινιάν
Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νίκολ Πασιανάν, δέχθηκε τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια και την αντιπροσωπεία του, δήλωσε το γραφείο του Πρωθυπουργού στην Armenpress.

Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού εξωτερικών, η οποία, είπε, αποτελεί σημαντική υποστήριξη για την Αρμενία και τους ανθρώπους της σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο.

«Οι λαοί μας είναι ενωμένοι με ζεστές ιστορικές σχέσεις και κοινές αξίες. Η Αρμενία αποδίδει σημασία στη συνεχή εντατικοποίηση και ανάπτυξη δεσμών με την Ελλάδα, η έννοια της οποίας τονίζεται περαιτέρω στην τρέχουσα περίπλοκη περιφερειακή και γεωπολιτική κατάσταση. Θέλω να ευχαριστήσω την Ελλάδα και τον λαό της για την υποστήριξη της Αρμενίας και του αρμενικού λαού », δήλωσε ο πρωθυπουργός Pashinyan.

Ο Pashinyan παρουσίασε την ελληνική αντιπροσωπεία στον πόλεμο που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν εναντίον του Artsakh από τις 27 Σεπτεμβρίου και μίλησε για την ανοιχτή εμπλοκή της Τουρκίας σε αυτήν και τις ενέργειές της που αποσταθεροποιούν την περιοχή.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι δύο λαοί και οι χώρες συνδέονται με μια αιώνια σταθερή φιλία, και πρόσθεσε ότι σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση η Ελλάδα και ο λαός της βρίσκονται δίπλα στον Αρμενικό λαό. Είπε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, επειδή η βία δεν είναι επιλογή για επίλυση του ζητήματος.

Ο Νίκος Δένδιας, δήλωσε ότι η Ελλάδα καταδικάζει την ξένη παρέμβαση που προκαλεί τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και υποστηρίζει τις εκκλήσεις των συμπροέδρων του Ομίλου Μινσκ του ΟΑΣΕ για την παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός και την επανάληψη της διαδικασίας διαπραγμάτευσης.
“Πόλεμος” των Αζέρων στους Έλληνες διπλωμάτες
Απειλές φέρεται να δέχεται η διπλωματική αποστολή της Ελλάδας στο Αζερμπαϊτζάν, λόγω του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Όπως φαίνεται, συγκεκριμένα περιστατικά που έχουν σημειωθεί σε βάρος μελών της ελληνικής πρεσβείας στο Μπακού αποτελούν απειλή για την ασφάλεια τους. Οι πάντες τελούν υπό ασφυκτική παρακολούθηση, ενώ προβλήματα υπάρχουν και με την γενικότερη προβλεπόμενη “υποστήριξη” της ελληνικής διπλωματικής αποστολής, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η κατάσταση κλιμακώθηκε από τη στιγμή της ανάκλησης στην Ελλάδα του πρέσβη Κωνσταντίνου Πιπερίγκου, λίγο καιρό αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του στο Μπακού. Υπενθυμίζουμε ότι κατά την τελετή παράδοσης των διαπιστευτηρίων, ο πρόεδρος της χώρας Ιλχάμ Αλίγιεφ είχε επιδοθεί σε απίστευτες διπλωματικές προκλήσεις με μία όχι μόνο φιλοτουρκική, αλλά και ευθέως ανθελληνική ομιλία.

Είναι πιθανό το ενδεχόμενο να χρησιμοποίησε την επικοινωνιακή “ευκαιρία” αυτή ο Αλίγιεφ για να διαβιβάσει μήνυμα πίστης και αφοσίωσης στο Ερντογάν, λίγο πριν την απόπειρα εισβολής στο Καραμπάχ.

Ο πρέσβης Πιπερίγκος είχε καθυστερήσει να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Από την πλευρά του, ενώ επιχείρησε στις πρώτες του επαφές με το αζέρικο υπουργείο Εξωτερικών να ρίξει τους τόνους στις διμερείς σχέσεις με μια κοινή δήλωση που αναφερόταν στην ανάγκη να γίνουν βήματα στην εκ νέου προώθηση των διμερών σχέσεων, ήρθε η επιχείρηση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ να τορπιλίσει κάθε προσπάθεια.

Η Τουρκία είναι φανερο πως προσπαθεί με κάθε τρόπο να πετάξει έξω από τη διπλωματική “σκακιέρα” στον Καύκασο τις δυτικές χώρες, κλείνοντας το μάτι στη Μόσχα για συνδιαχείριση της κρίσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »