Η κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη έβαλε την Ελλάδα πρόσφατα στο Core Group για τη «Λογοδοσία για το Έγκλημα της Επίθεσης κατά της Ουκρανίας»

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε χαιρετισμό του μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, στη διαδικτυακή Σύνοδο Κορυφής του Core Group, αναφέρθηκε σχετικά με τη Λογοδοσία για το Έγκλημα της Επίθεσης κατά της Ουκρανίας, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη επέλεξε να εντάξει την Ελλάδα στην ομάδα χωρών που θέλουν να δικάσουν τον Β.Πούτιν ως «εγκληματία πολέμου».

Σημειώνουμε ότι πριν ένα μήνα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλησε να ακολουθήσει τα χνάρια της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής που είχε ανακοινώσει ότι αποχωρεί από την σύμβαση με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο γιατί το τελευταίο ζητά την σύλληψη  του προέδρου της Ρωσίας Β.Πούτιν.

Ειδική αναφορά έκανε ο Νίκος Δένδιας στη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή της Μαριούπολης.

«Σε καμία περίπτωση οι άμαχοι και όσοι δεν λαμβάνουν ενεργό μέρος στις εχθροπραξίες δεν πρέπει να αποτελούν νόμιμους στόχους» επισήμανε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε «ότι η λογοδοσία για τα βασικά διεθνή εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία αποτελεί προτεραιότητα για την Ελλάδα και τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ», καθώς και ότι η Ελλάδα προσφέρει πλήρη υποστήριξη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, την Ουκρανία και τη διεθνή κοινότητα στις προσπάθειές τους να λογοδοτήσουν επιτέλους οι δράστες αυτών των εγκλημάτων.

«Η Ελλάδα έχει από την πρώτη στιγμή ταχθεί υπέρ της απονομής δικαιοσύνης για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο. Η Ελλάδα, μαζί με την ΕΕ και άλλους εταίρους, υποστηρίζει πλήρως τις έρευνες του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, ανέφερε πως η Ελλάδα υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από την ΕΕ και άλλους διεθνείς παράγοντες με στόχο τη διευκόλυνση του έργου του εισαγγελέα του ΔΠΔ,, την παροχή βοήθειας στις ουκρανικές δικαστικές αρχές για την τεκμηρίωση, τη διερεύνηση και τη δίωξη διεθνών εγκλημάτων, και την προώθηση της συνοχής των ενεργειών σχετικά με τις διάφορες προσπάθειες λογοδοσίας.

 Μάλιστα, υπογράμμισε πως η δημιουργία στη Χάγη ενός Διεθνούς Κέντρου για τη Δίωξη του Εγκλήματος της Επίθεσης αποτελεί σημαντικό βήμα.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας συνιστά υπαρξιακή απειλή για την Ουκρανία και αποτελεί θεμελιώδη πρόκληση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και το σύστημα που βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και το απαραβίαστο των συνόρων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε πως η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή στάθηκε πλήρως αλληλέγγυα στο πλευρό της Ουκρανίας και προέταξε ότι η αποκατάσταση μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης στην Ουκρανία με βάση τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο είναι στο επίκεντρο των στόχων της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »